ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλό χτύπημα για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
συνταξιούχος

Μείωση της σύντα­ξης και αύξηση της συμ­με­το­χής τους στα φάρμακα θα δουν εντός του 2016 οι περίπου 120.000 χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι στους οποίους θα «κοπεί» το ΕΚΑΣ. Πρό­κει­ται για διπλό χτύπημα που επέρ­χε­ται μέσω των δια­τά­ξεων του νομο­σχε­δίου, καθώς παράλ­ληλα με τη διακοπή της κατα­βο­λής του ΕΚΑΣ λόγω των νέων χαμη­λό­τε­ρων εισο­δη­μα­τι­κών κρι­τη­ρίων, θα υπο­στούν και αύξηση της συμ­με­το­χής τους στα φάρμακα, κατά 150%.

Μάλιστα, την ίδια τύχη θα έχουν μέχρι το τέλος του 2019 και οι υπό­λοι­ποιπερίπου 250.000 δικαιού­χοι του επι­δό­μα­τος, που θα το «χάσουν» τα επόμενα χρόνια.

Πρό­κει­ται για εισπρα­κτι­κού χαρα­κτήρα διάταξη, που προ­στί­θε­νται στις δια­τά­ξεις του επί­μα­χου νομο­σχε­δίου, το οποίο η κυβέρ­νηση προ­τί­θε­ται να ψηφίσει ανε­ξάρ­τητα από την τύχη της αξιο­λό­γη­σης από τους δανει­στές, ενδει­κτικό και αυτό της ανάγκης για μείωση των δαπανών στο ασφα­λι­στικό και αύξηση των εσόδων, λόγω των τερά­στιων ελλειμ­μά­των του συστή­μα­τος.

Ανα­λυ­τικά, για τους δικαιού­χους του ΕΚΑΣ, η γενική συμ­με­τοχή στα φάρμακα είναι 10% ενώ υπάρ­χουν και παθή­σεις που εμπί­πτουν σε μηδε­νική συμ­με­τοχή. Όσοι όμως βρεθούν, λόγω των νέων εισο­δη­μα­τι­κών κρι­τη­ρίων χωρίς επίδομα, εντός του τρέ­χο­ντος έτους, θα χάσουν παράλ­ληλα και τη δυνα­τό­τητα μειω­μέ­νης συμ­με­το­χής στα φάρμακα και θα κληθούν να συμ­με­τέ­χουν στη δαπάνη με το ίδιο ποσοστό που κατα­βάλ­λουν οι υπό­λοι­ποι ασφα­λι­σμέ­νοι ήτοι 25%.

Να σημειω­θεί ότι με την κατάρ­γηση του ΕΚΑΣ, από το 2020 και μετά, η ετήσια εξοι­κο­νό­μηση δαπάνης εκτι­μά­ται σε 900 εκατ. ευρώ. Για τα έτη 2016 – 2019, βάσει της εκτί­μη­σης του Γενικού Λογι­στη­ρίου του Κράτους, η δαπάνη θα περιο­ρι­στεί κατά 168 εκατ. το τρέχον έτος, 401 εκατ. ευρώ το 2017, 234 εκατ. ευρώ το 2018 και κατά 50 εκατ. ευρώ το τελευ­ταίο έτος εφαρ­μο­γής του. Όπως γίνεται κατα­νοητό, η μεγα­λύ­τερη μείωση γίνεται εμπρο­σθο­βα­ρώς, το 2017.

Βάσει του κυβερ­νη­τι­κού σχεδίου, τα νέα κρι­τή­ρια για την κατα­βολή του ΕΚΑΣ το 2016 είναι χαμη­λό­τερα, με στόχο την διακοπή της κατα­βο­λής του στο 20% των δικαιού­χων.

Ετσι, για την κατα­βολή του επι­δό­μα­τος εντός του τρέ­χο­ντος έτους, πρέπει να πλη­ρού­νται αθροι­στικά οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις:

α. Να έχουν συμπλη­ρώ­σει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συντα­ξιού­χους λόγω ανα­πη­ρίας με ποσοστό ανα­πη­ρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμ­βά­νουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαι­τεί­ται όριο ηλικίας.

β. Το συνο­λικό καθαρό ετήσιο εισό­δημα τους από συντά­ξεις (κύριες, επι­κου­ρι­κές και βοη­θή­ματα κατα­βαλ­λό­μενα σε χρήμα), μισθούς, ημε­ρο­μί­σθια και λοιπά επι­δό­ματα, να μην υπερ­βαί­νει το ποσό των 7.972 ευρώ.

γ. Το συνο­λικό ετήσιο ατομικό φορο­λο­γη­τέο, καθώς και το απαλ­λασ­σό­μενο ή φορο­λο­γού­μενο με ειδικό τρόπο εισό­δημα του συντα­ξιού­χου να μην υπερ­βαί­νει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ. Το συνο­λικό ετήσιο οικο­γε­νειακό φορο­λο­γη­τέο, καθώς και το απαλ­λασ­σό­μενο ή φορο­λο­γού­μενο με ειδικό τρόπο εισό­δημα να μην υπερ­βαί­νει το ποσό των 11.000 ευρώ. Τα παρα­πάνω ποσά αφορούν εισο­δή­ματα του προη­γού­με­νου φορο­λο­γι­κού έτους.

ε. Το συνο­λικό ακα­θά­ρι­στο ποσό κύριας και επι­κου­ρι­κής σύντα­ξης που κατα­βάλ­λε­ται το 2016, στο οποίο συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και τα πάσης φύσεως επι­δό­ματα να μην υπερ­βαί­νει τα 664 ευρώ.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.