Eντονο προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι η κρατική τουρκική τράπεζα Ziraat ολοκλήρωσε πρόσφατα τις απαραίτητες προετοιμασίες για το άνοιγμα υποκαταστήματός της στη Ρόδο.
Το θέμα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η “δ”, επιβεβαίωσε με δημοσίευμά της και η τουρκόφωνη εφημερίδα «Μπιρλίκ».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μετά από συνάντηση της διοίκησης της Ziraat με την Τράπεζα της Ελλάδος, άναψε το πράσινο φως για το νέο υποκατάστημα στο νησί της Ρόδου.
Το νέο υποκατάστημα αναμένεται να ανοίξει στην Ρόδο στους επόμενους 2-3 μήνες και η τουρκική τράπεζα Ziraat θα διαθέτει τέσσερα συνολικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα (Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη).
Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Δράμα. Η τουρκόφωνη εφημερίδα αναφέρει εξάλλου στο δημοσίευμά της ότι «οι Έλληνες επενδυτές θέλουν να δουν την Ziraat σε αυτά τα μέρη».
Επιπλέον η εφημερίδα αναφέρει ότι «Η Ziraat στοχεύει στους ελληνικής καταγωγής συνταξιούχους της Τουρκίας που εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο. Προβλέπεται επίσης πως η τουρκική τράπεζα θα παρέχει πιστώσεις στους συνταξιούχους και στους συγγενείς τους». Επίσημη ανακοίνωση από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αλλά αν το δημοσίευμα αληθεύει τελικά φαίνεται ότι γινόμαστε δυστυχώς μάρτυρες ενός νέου λάθους μετά από αυτό που έγινε στην Θράκη πριν από μερικά χρόνια.
Πάντως από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η κρατική τουρκική τράπεζα ακολουθεί μία επιθετική πολιτική στην Ελλάδα ανοίγοντας όχι εντελώς τυχαία υποκαταστήματα σε περιοχές που είτε υπάρχει μουσουλμανική κοινότητα είτε ταυτίζεται με τα προσφάτως εξαγγελθέντα από την τουρκική κυβέρνηση (βλ. επίσκεψη Νταβούτογλου στην Θράκη) γεωπολιτικά συμφέροντα της γειτονικής χώρας.
Για το όλο θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή για τον Υπουργό Οικονομικών από τον Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ κ. Κ. Βελόπουλου:
ΘΕΜΑ: Της έχει χορηγηθεί άδεια και ανοίγει νέο υποκατάστημα στην Ρόδο, η τουρκική τράπεζα «Ziraat Bank»;
Συμφώνως με είδηση που δημοσιεύθηκε στην τουρκόφωνη εφημερίδα «Μπιρλίκ», που εκδίδεται στην Θράκη, η κρατική τουρκική τράπεζα «Ziraat» με τη Τράπεζα της Ελλάδας, «άναψε το πράσινο φως», για το νέο υποκατάστημα στο νησί της Ρόδου.
Όπως σημειώνεται στο ανωτέρω δημοσίευμα, το νέο υποκατάστημα αναμένεται να ανοίξει στην Ρόδο στους επόμενους 2-3 μήνες και η τουρκική τράπεζα «Ziraat», θα διαθέτει τέσσερα συνολικώς υποκαταστήματα στην Ελλάδα (Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη). Θα ακολουθήσει στην συνέχεια (;) η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Δράμα. Μάλιστα η τουρκόφωνη εφημερίδα, σε μία έκδηλη (αλλά σίγουρα κακής εμπνεύσεως) προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τις οικονομικές αντιξοότητες, που βιώνουμε στην χώρα μας, αναφέρει στο δημοσίευμά της, ότι «οι Ελληνες επενδυτές, θέλουν να δουν (;) την Ziraat σε αυτά τα μέρη».
Επιπλέον η εφημερίδα αναφέρει ότι η «Ziraat» στοχεύει στους ελληνικής καταγωγής συνταξιούχους της Τουρκίας, που εγκαταστάθηκαν (;) στη Ρόδο. Προβλέπεται επίσης πως η τουρκική τράπεζα, θα παρέχει πιστώσεις στους συνταξιούχους και στους συγγενείς τους».
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
1.Είναι σε γνώση του υπουργείου, τα περιγραφόμενα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, περί του νέου υποκαταστήματος της κρατικής τουρκικής τραπέζης στο νησί της Ρόδου; Πώς τοποθετείται το υπουργείο; Είναι σύμφωνο με την ενέργεια αυτή και θα δώσει συγκατάθεση;
2.Εχει όντως ζητηθεί και χορηγηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, άδεια για άνοιγμα νέου υποκατάστηματος της τουρκικής τραπέζης, στη Ρόδο; Η αναφερόμενη «συνάντηση» στην Τράπεζα της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε, εδόθη «το πράσινο φως» και ποιός έχει την ευθύνη; Εχουν «δρομολογηθεί» και άλλα υποκαταστήματα, όπως στη Θεσσαλονίκη ή την Καβάλα;
3. Δεν επιβαλλόταν να επικρατήσει, μία ιδιαιτέρως προσεκτική εξέταση τέτοιου τύπου «αιτημάτων» όταν μάλιστα πρόκειται για εξαιρετικώς «ευαίσθητες» εθνικώς νησιωτικές και ακριτικές περιοχές και ήδη τα έως σήμερα «δείγματα» συμπεριφοράς, κάθε άλλο παρά είναι, προς την ορθή κατεύθυνση; θα επιτρέψουμε, παρά τις εμπειρίες, να «δραστηριοποιηθεί» η Αγκυρα και στην Δωδεκάνησο;













