ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμένοι και κερδισμένοι από τον ενιαίο ΦΠΑ

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΦΠΑ

Σημα­ντι­κές αυξο­μειώ­σεις στις τιμές των προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών πρό­κει­ται να φέρει η καθιέ­ρωση του ενιαίου συντε­λε­στή ΦΠΑ στα επίπεδα του 18% ή 19%. Οι αλλαγές στις τιμές θα προ­κύ­ψουν από την κατάρ­γηση των σημε­ρι­νών συντε­λε­στών 23% και 13% και την αντί­στοιχη μετά­ταξη πολλών προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών από αυτούς τους συντε­λε­στές στο 18% ή 19%.

Ειδι­κό­τερα, με την εφαρ­μογή του ενιαίου συντε­λε­στή θα έρθουν αυξή­σεις στα ακό­λουθα προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σίες τα οποία υπά­γο­νται σήμερα στον συντε­λε­στή 13%:

• Τρόφιμα

• Εστίαση

• Ηλε­κτρικό ρεύμα

• Εισι­τή­ρια Μέσων Μετα­φο­ράς

• Ταξί

• Κινη­μα­το­γρά­φος (σήμερα στο 6,5%)

• Θέατρα (σήμερα στο 6,5%)

Ο ενιαίος συντε­λε­στής θα φέρει επι­φέ­ρει μειώ­σεις στα παρα­κάτω προ­ϊ­ό­ντα τα οποία υπά­γο­νται σήμερα στον κανο­νικό συντε­λε­στή 23%:

• Αυτο­κί­νητα

• Ηλεκτρονικά- ηλε­κτρικά είδη

• Ρούχα

• Παπού­τσια

• Έπιπλα

• Χαρτικά

• Απορ­ρυ­πα­ντικά

• Σχολικά Είδη

• Γυμνα­στή­ρια

• Κομ­μω­τή­ρια

• Ακίνητα

• Μοτο­σι­κλέ­τες

Στόχος του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών είναι να παρα­μεί­νει ο συντε­λε­στής 6,5% και σε αυτόν να εξα­κο­λου­θή­σουν να υπά­γο­νται τα φάρμακα και τα βιβλία και να εντα­χθούν σε αυτόν και ορι­σμένα βασικά προ­ϊ­ό­ντα κατα­νά­λω­σης, όπως είναι το γάλα και το ψωμί.

Παρα­δείγ­ματα

Από το 23% στο 19%

– Η λιανική τιμή ενός αυτο­κι­νή­του είναι σήμερα με συντε­λε­στή ΦΠΑ 23% στα 20.000 ευρώ. Με τη μείωση του συντε­λε­στή 19% η τιμή του θα μειωθεί στα 19.350, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 650 ευρώ.

– Ένας μηνιαίος λογα­ρια­σμός τηλε­φω­νίας από 50 ευρώ που είναι σήμερα με ΦΠΑ 23% θα μειωθεί στα 48,37, δηλαδή 1,63 ευρώ λιγό­τερα.

– Η τιμή ενός ηλε­κτρο­νι­κού υπο­λο­γι­στή από 500 ευρώ που είναι σήμερα με ΦΠΑ 23% θα μειωθεί στα 483 ευρώ, δηλαδή 17 ευρώ λιγό­τερα.

Από το 13% στο 19%

– Το κόστος για ένα γεύμα σε εστια­τό­ριο από 80 ευρώ που είναι σήμερα με συντε­λε­στή 13% θα αυξηθεί στα 84,24 ευρώ με ΦΠΑ 19%, δηλαδή 4,24 ευρώ περισ­σό­τερα.

– Η τιμή ενός κιλού κίτρι­νου τυριού από 10 ευρώ που είναι σήμερα με συντε­λε­στή 13% θα αυξηθεί στα 10,53 ευρώ με ΦΠΑ 19%, δηλαδή 0,53 ευρώ περισ­σό­τερα.

– Ο διμη­νιαίος λογα­ρια­σμός ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος ύψους 100 ευρώ με ΦΠΑ 13% θα αυξηθεί στα 105,3 με ΦΠΑ 19%, δηλαδή 5,3 ευρώ περισ­σό­τερα.

Πηγή:capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.