Ειδήσεις

Φοροδιαφυγή “made in Cayman”-Μια αφορολόγητη πόλη έχουν «χτίσει» περισσότεροι από 5.000 Έλληνες

Μια αφορολόγητη πόλη έχουν «χτίσει» περισσότεροι από 5.000 Έλληνες. Πρόκειται για όσους έχουν ιδρύσει μια εξωχώρια εταιρεία σε κάποια χώρα – φορολογικό παράδεισο, μόνο και μόνο για να κρύψουν πίσω από το παραπέτασμά της ένα πολυτελές ακίνητο. Οι ελεγκτές των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μένουν έκθαμβοι με το «θράσος», όπως λένε, ορισμένων όταν πρόκειται να ξεγελάσουν την Εφορία για να μην πληρώσουν φόρους.
Στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, την ελεγκτική υπηρεσία στην οποία υπάγεται ο έλεγχος των offshore, υπάρχει… πλούτος ευρημάτων αναφορικά με τις ευρεσιτεχνίες πολλών που διαθέτουν εξωχώριες εταιρείες με ακίνητα.
«Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε το εξής», λέει αρμόδιο στέλεχος. «Μια offshore εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια ενός πολυτελούς ακινήτου σε κοσμική περιοχή της Πελοποννήσου, το οποίο αποτελούνταν από ένα μεγάλο οικόπεδο και μια επίσης πολύ μεγάλη σε επιφάνεια και εγκαταστάσεις κατοικία. Η offshore προχώρησε στην πώληση του μοναδικού περιουσιακού της στοιχείου, δηλαδή του ακινήτου, σε ένα ζευγάρι».

Μόνο το οικόπεδο…
Έως εδώ καλά. Μόνο που στη δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτου εμφανίστηκε μόνο το οικόπεδο, επιφάνειας 10.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ δεν εμφανιζόταν πουθενά το κτίσμα, επιφάνειας πάνω από 400 τετραγωνικά. «Στην ουσία, οι ιδιοκτήτες της offshore και του ακινήτου είναι οι ίδιοι και με τη μεταβίβαση θέλησαν να γλυτώσουν τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες. Μόνο που επιχείρησαν και κατάφεραν, σε πρώτη φάση, να μην πληρώσουν το σύνολο του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Ο φόρος μεταβίβασης ανερχόταν στο 10% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και, με το να μη δηλώσουν το κτίσμα, γλύτωσαν ποσό που ξεπερνούσε τα 300.000 ευρώ. Οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ, πραγματοποιώντας διασταύρωση μεταξύ των όσων είχαν δηλωθεί στη δήλωση μεταβίβασης, των στοιχείων του ακινήτου που διαθέτει το Κτηματολόγιο και αξιοποιώντας αεροφωτογραφίες, διαπίστωσαν ότι τελικά στο οικόπεδο υπήρχε και… παλάτι. Το ποσό πρόσθετων φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκε στο ζευγάρι των «αγοραστών» ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Το εικονικό ενοίκιο της βίλας…
Η απόκρυψη πίσω από μια offshore ενός πολυτελούς ακινήτου κατά κύριο λόγο γίνεται για να γλυτώσει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Πώς το κάνει αυτό; Ο φορολογούμενος διαθέτει σημαντικά ποσά στο εξωτερικό. Συστήνει μια offshore σε έναν φορολογικό παράδεισο (π.χ., στα νησιά Κέιμαν) και αυτή η offshore εταιρεία αγοράζει το πολυτελές ακίνητο που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης. Το ακίνητο ανήκει πλέον στην εταιρεία, η οποία στη συνέχεια το μισθώνει στον πραγματικό ιδιοκτήτη έναντι ενός ευτελούς μηνιαίου μισθώματος. Ποιους φόρους έχει γλυτώσει μέχρι τώρα ο φορολογούμενος;
Κατ΄ αρχάς γλιτώνει από το τεκμήριο της απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, το λεγόμενο πόθεν έσχες, διότι το ποσό που δαπανάται για την αγορά του ακινήτου εμφανίζεται ότι γίνεται από την offshore, τον ιδιοκτήτη της οποίας δεν μπορεί να γνωρίζει η Εφορία. Το δεύτερο που κάνει ο φορολογούμενος είναι να δηλώνει ένα ευτελές μηνιαίο μίσθωμα, προκειμένου να μη φαίνεται η πραγματική δαπάνη συντήρησης και χρήσης του ακινήτου. Σε πολλές περιπτώσεις, και η επιφάνεια του ακινήτου που έχει δηλωθεί στη δήλωση Ε9 είναι πολύ μικρότερη της πραγματικής, προκειμένου να γλυτώσει ο φορολογούμενος σημαντικό μέρος της τεκμαρτής δαπάνης για κατοικίες.
Το τρίτο που γίνεται κατά κόρον είναι να μην αποδίδει ο ιδιοκτήτης της offshore τον ετήσιο ειδικό φόρο επί των ακινήτων, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο έλεγχος σε αυτό το πεδίο είναι δυσχερής και χρονοβόρος. Κάθε χρόνο τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore βαρύνονται με φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Υποχρέωση δήλωσης και απόδοσης του φόρου έχει η ίδια η offshore.
«Πολλοί δεν δηλώνουν και δεν αποδίδουν τον φόρο, πιστεύοντας ότι δεν θα τους βρούμε», λέει αρμόδιος ελεγκτής. «Ωστόσο, γίνονται έλεγχοι μέσω διασταυρώσεων με τα στοιχεία των κτηματολογικών γραφείων και έχουν ήδη εντοπιστεί αρκετοί ιδιοκτήτες, που έρχονται στη συνέχεια και πληρώνουν».
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που δεν πληρώσουν τον φόρο που βεβαιώνεται στο όνομα της offshore, με δεδομένο ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης δεν φαίνεται; «Σε αυτή την περίπτωση, δεσμεύεται το ακίνητο από την Εφορία και προχωρά η αναγκαστική εκποίησή του με πλειστηριασμό». Ωστόσο, λίγοι φτάνουν στο τελευταίο στάδιο. Λίγο πριν από την πώληση του ακινήτου εμφανίζεται ο διαχειριστής της offshore και πληρώνει.

Με 730 ευρώ τον μήνα, κυνηγούν εκατομμυριούχους
Στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου συμβαίνει το εξής οξύμωρο: από τους περίπου 400 ελεγκτές, οι 140 είναι σχετικά νεοδιόριστοι, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδοχές που ορίζονται από το ενιαίο μισθολόγιο που θεσπίστηκε το 2012. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περισσότεροι λαμβάνουν μηνιαίες καθαρές αποδοχές ύψους 730 ευρώ.
«Με αυτόν τον μισθό καλούνται να βεβαιώνουν εκατομμύρια σε πρόστιμα και φόρους για φοροδιαφυγή», λέει στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές έχουν επιφορτιστεί με μια σειρά υποθέσεων φοροδιαφυγής που τους φέρνουν αντιμέτωπους με πολύ εύπορους φορολογουμένους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης πανάκριβων δικηγόρων, με στόχο την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου.
«Κάνουν τη δουλειά τους για 730 ευρώ τον μήνα, ελέγχουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και στη συνέχεια φοβούνται για τη δουλειά τους», λέει το ίδιο στέλεχος. «Έρχονται δικηγόροι και τους απειλούν για λάθη που υποτίθεται ότι έχουν εντοπίσει κατά τον έλεγχο και κάνουν καταγγελίες εναντίον τους για παράβαση καθήκοντος».
Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο οι θεσμοί έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και εξετάζουν τρόπους προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες αμοιβές για όσους ασχολούνται με το ελεγκτικό έργο.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου