Ειδήσεις

Μείωσαν ταξίδια και έκαναν λιγότερες διανυκτερεύσεις οι Ελληνες το 2020

Λιγότερα ταξίδια σε σύγκριση με το 2019 έκαναν το 2020 οι Ελληνες τουρίστες, κάτι αναμενόμενο, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Τα περισσότερα ταξίδια έγιναν με αυτοκίνητο λόγω προφανώς του φόβου νόσησης από COVID-19, ενώ προτιμήθηκαν οι ιδιόκτητες κατοικίες και τα σπίτια φίλων και συγγενών. Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, είχαν αρνητική επίδραση στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος πέρυσι επλήγη όχι μόνο από τις μειωμένες αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών, αλλά και από το γεγονός ότι και οι Ελληνες έκαναν λιγότερες διακοπές, είτε διότι υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων είτε διότι υπήρχε ο φόβος του κορωνοϊού αλλά και της οικονομικής ύφεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι το 2020 ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 5,8 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 17,7% και 21,9%, αντιστοίχως, σε σύγκριση με το 2019. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το έτος 2020 ανήλθε σε 66,6 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 1,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,3% και 27,4%, αντιστοίχως, σε σύγκριση με το 2019.

Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (3,5 εκατομμύρια ταξίδια) και δευτερευόντως με θαλάσσια μέσα (0,8 εκατομμύριο ταξίδια). Από τη σύγκριση των στοιχείων αυτών, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του έτους 2019, η σημαντικότερη μείωση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν αεροπορικώς, κατά 55,9%.

Το 65,9% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 82,4% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Τα ταξίδια με διαμονή σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες παρουσίασαν αύξηση κατά 26,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 18,3% το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Από την άλλη, τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν μείωση κατά 38,2% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 29,4% το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.

Αν και προ πανδημίας τα περισσότερα ταξίδια ήταν διάρκειας 4-7 διανυκτερεύσεων, το 2020 σε αυτή την κατηγορία καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση, κατά 36,5% στα ταξίδια και κατά 35,5% στις διανυκτερεύσεις. Η μοναδική κατηγορία ταξιδιών με βάση τη διάρκεια στην οποία καταγράφηκε αύξηση είναι αυτή των ταξιδιών με διάρκεια από 15 ημέρες και άνω. Πρόκειται πιθανώς για τα ταξίδια εκείνα που πραγματοποίησαν κάποιοι που διαθέτουν εξοχική κατοικία και αποφάσισαν να μεταβούν εκεί τις ημέρες της καραντίνας.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου