Ειδήσεις

«Μειωμένες τουλάχιστον κατά 25% θα είναι οι αφίξεις από Ρωσία»

Μειωμένες κατά 25% τουλάχιστον εκτιμάται ότι θα είναι φέτος οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στη Ρόδο. Την ίδια στιγμή κινούνται ανοδικά οι υπόλοιπες «ανατολικές» τουριστικές αγορές. Όπως σημειώνει ο γνωστός τουριστικός πράκτορας, κ. Γιάννης Καμπούρης με την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και λόγω του comeback των αγορών της Τουρκίας και της Β. Αφρικής, δύσκολα θα ανακάμψει η ρωσική αγορά. Προβλέπει όμως ότι θα εξελιχθεί δυναμικά η αγορά της Πολωνίας που αποτελεί μία δεξαμενή 45 εκατομμυρίων εν δυνάμει τουριστών. Πρόκειται δε για «ποιοτικούς» τουρίστες οι οποίοι αφήνουν χρήματα στην αγορά.
«Σε σύγκριση με πέρυσι οι αφίξεις από Ρωσία κινούνται πτωτικά. Η μείωση εκτιμώ ότι θα φθάσει στο 25% και έχει να κάνει προφανώς με την υποτίμηση του νομίσματος αλλά και το άνοιγμα των αγορών της Τουρκίας και της Β. Αφρικής.
Η προτίμηση των Ρώσων σε αυτές τις αγορές είναι υψηλή. Παρόλο όμως που μειώνονται οι αφίξεις των Ρώσων, κινούνται ανοδικά οι αφίξεις των επισκεπτών από τις υπόλοιπες ανατολικές τουριστικές αγορές. Η αγορά της Πολωνίας παρουσιάζει λ.χ. μία αξιοσημείωτη δυναμική. Δεν αποκλείεται στα επόμενα χρόνια να βρίσκεται στην Τρίτη θέση της γενικής κατάταξης. Πρόκειται για μία ποιοτική τουριστική αγορά, η οποία θα καταφέρει να ισοσκελίσει τις όποιες απώλειες από τη Ρωσία», δηλώνει ο κ. Καμπούρης στη «δημοκρατική».
Η τουριστική σεζόν εξελίσσεται ομαλά παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες παρατηρείται ένα μούδιασμα στις κρατήσεις απ’ όλες σχεδόν τις αγορές. Όπως προβλέπει ο τουριστικός πράκτορας κ. Καμπούρης θα κλείσει με αύξηση της τάξης του 5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 150.000 τουρίστες. Μπορεί οι προσδοκίες των τουριστικών επιχειρηματιών του τόπου για τη φετινή σεζόν να ήταν μεγαλύτερες, η αύξηση του ανταγωνισμού των αγορών που παρέμεναν κλειστές, έχει ανατρέψει σε κάποιο βαθμό τα δεδομένα.
«Η φετινή σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο.
Οπωσδήποτε το ποσοστό αύξησης των αφίξεων θα είναι μονοψήφιο, γύρω στο 5%. Αν κάνουμε τους υπολογισμούς, θα συμπεράνουμε ότι μιλάμε για 150.000 τουρίστες, νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο.
Μπορεί να περιμέναμε κάτι καλύτερο σε επίπεδο αφίξεων, θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά ο όγκος των τουριστών που δέχεται ο προορισμός ο οποίος τείνει να φτάσει τα όριά του», δηλώνει ο κ. Καμπούρης, ο οποίος σημειώνει ότι η αύξηση των αφίξεων δεν συνεπάγεται αυτόματα και αύξηση των εσόδων. Η βαριά φορολογία περιορίζει σημαντικά τα κέρδη των τουριστικών επιχειρήσεων, κάμπτοντας τις «αντιστάσεις» τους απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες που προκαλούνται από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου