Σε αποσυμφόρηση των κρατητηρίων του ΑΤ Ρόδου με μεταφορά μεταναστών στο ΑΤ Αρχαγγέλου προχώρησε χθες η Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, επιτελείς της οποίας ενοχλήθηκαν από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο.
Χθες το πρωί μεταφέρθηκε μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ένα ανήλικο, ανάπηρο στα κάτω άκρα και με αδυναμία ούρησης παιδί, ενώ αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποδέσμευσης του ίδιου και των γονέων του.
Είχε προηγηθεί την Τρίτη επίσκεψη στο χώρο στελεχών της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες και αστυνομικών που φρόντισαν να εφοδιάσουν το παιδί με ειδικά σωληνάκια για να μπορεί να ουρήσει.
Το παιδί, οι γονείς του και συνολικά 8 μετανάστες κρατήθηκαν από το απόγευμα της Κυριακής σε χώρο, που η Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, επαίρεται ότι διαθέτει τις προβλεπόμενες συνθήκες (βλέπε φώτο) αν και έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί ακόμη και από οργανώσεις ως ακατάλληλος.
Οι ίδιοι επιτελείς ως και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου διαβεβαιώνει ότι τα κρατητήρια ως και ο ως άνω χώρος (χαρακτηρίζεται ως αποθήκη από αστυνομικούς) έχει απολυμανθεί επαρκώς.
Eν πάση περιπτώσει από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τα αναφερόμενα σε σημερινό άρθρο τοπικής εφημερίδας της Δωδεκανήσου με τίτλο «Τριτοκοσμικές καταστάσεις στα κρατητήρια του Α.Τ. Ρόδου», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς:
• κανένας παράτυπος μετανάστης δεν κρατείται σε αποθήκη του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου,
• ο χώρος προσωρινής φύλαξης διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για ολιγοήμερη παραμονή παράτυπων μεταναστών,
• πραγματοποιούνται τακτικά απολυμάνσεις, με τελευταία την 26-5-2018,
• ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται δεν υπερβαίνει την χωρητικότητα των κρατητηρίων.
Όσον αφορά το θέμα με το ανήλικο αλλοδαπό παιδί είχε προγραμματιστεί για σήμερα η εξέτασή του στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και αφού πραγματοποιήθηκε, εκδόθηκε απόφαση για την άρση της κράτησης τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειας του».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ