Τοπικές Ειδήσεις

A. Kαμπουράκης για led: «Θα προτιμούσα να μου κοπεί το χέρι παρά να υπογράψω τέτοια σύμβαση»!

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης (αν και όχι τόσο… επικίνδυνα όσο αναμενόταν) στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, με αφορμή την ενημέρωση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, σχετικά με την υπόθεση της έκπτωσης του αναδόχου του έργου των λαμπτήρων LED.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε τα εξής: «Τα θέματα που προτάσσονται στην ημερήσια διάταξη, απαιτούν πάντα, πολιτική και πολιτικές επιλογές. Και νομίζω ότι υπάρχει η θεωρία αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει και η ώρα των πράξεων. Θα σας κάνω ενημέρωση για πράγματα της δημοτικής αρχής που θεωρώ υποχρέωσή μου για να γνωρίζετε τι συμβαίνει με αυτά τα οποία συζητιούνται και μάλιστα κατά τρόπο που δεν χωρούν αμφιβολίες. Στο θέμα της σύμβασης ανεξαρτήτου συμβούλου που υπογράφτηκε με τον Δήμο Ρόδου, για την ενεργειακή εξοικονόμηση του νησιού, ζητήθηκε από τον συνομιλητή ενημέρωσης του Δήμου, την επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου στις 7 Ιανουαρίου με εμπιστευτικό πρωτόκολλο, η έκπτωση του συμβούλου του αναδόχου διότι σε πολλά θέματα -με μια εμπεριστατωμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε τεκμηρίωνε την θέση της η επιτροπή. Με την διαδικασία του κατεπείγοντος (όπως εμείς πιστεύουμε ότι είναι τα ‘κατεπείγοντα’ όχι όπως… βαπτίζονταν προεκλογικά) φέραμε στην Ο.Ε. το θέμα της έκπτωσης του αναδόχου. Ο ανάδοχος έχει όχι διττή, αλλά πολλαπλή θέση: για μένα προσωπικά και για την δημοτική αρχή είναι ο προστάτης των συμφερόντων των δημοτών της Ρόδου –ο φύλακας άγγελος, ένας γνώστης αντικειμενικός που προστατεύει εμάς. Ο κ. Καρίκης αναρωτήθηκε, δεν έχουμε επαρκείς τεχνοκράτες να το υποστηρίξουμε; Έχουμε μεν, αλλά χρειαζόμαστε εξειδικευμένες γνώσεις και απευθυνόμαστε σε σύμβουλο που θα μας προσφέρει πρόσθετη ενημέρωση (και για να προστατέψει τη δική μας πλευρά). Ο Δήμος θέλει το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών, ο ανάδοχος θέλει το συμφέρον το δικό του. Εμείς, ορκιστήκαμε στο Ευαγγέλιο, στο Σύνταγμα και στους Νόμους στην τιμή και στην υπόληψή μας, ο ανάδοχος ορκίστηκε στο δικό του δ.σ. στην κερδοφορία του. Δεν μας ενώνουν πολλά πράγματα. Επίσης, είναι και ‘διαιτητής’ στην περίπτωση που η σύμβαση των LED θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη.
Κι εκεί υπάρχει διαιτησία. Η Ο.Ε. αποφάσισε ότι πρόκειται για μία σύμβαση η οποία ΔΕΝ θα έπρεπε ΠΟΤΕ να είχε υπογραφτεί. Αν έπρεπε να μοιραστώ μαζί σας τα… εσώψυχά μου, θα σας έλεγα ότι θα προτιμούσα να μου κοπεί το χέρι παρά να υπογράψω κάτι τέτοιο. Όσον αφορά την έκπτωση της αναδόχου ένωσης κοινοπραξίας για την τοποθέτηση των λαμπτήρων LED: η σύμβαση (την οποία αν την υπέγραφα κι αυτή θα είχε μείνει χωρίς χέρια!) μού απαγορεύει να πω κάτι διότι ο όρος δηλώνει σαφέστατα ότι είναι ‘μυστική – απόρρητη’! Για ποιον λόγο; Σέβομαι τις διαδικασίες που ακολούθησε η απελθούσα δημοτική αρχή αλλά δεν μπορώ να καταλάβω εάν υπάρχει σεβασμός στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Ρώτησα επανειλημμένως τους παριστάμενους εκ της Κοινοπραξίας και μας είπαν ότι στις 29 σελίδες που απαντάει, η σύμβαση δικαιώνει την κοινοπραξία στα πάντα! Δηλαδή ΔΕΝ υπάρχει τίποτε που να δικαιώνει τον πολίτη. Είναι μια διαδικασία ‘δογματικά σκληρή’ γιατί το μεγαλύτερο έργο των 26εκ. ευρώ περίπου, χωρίς ΣΔΙΤ και με ό,τι η Ε.Ε. ΔΕΝ συστήνει στις οδηγίες της κ.λπ. Εδώ παύει το θέμα σεβασμού και στους υπηρεσιακούς. Προσωπικά, είμαι υπερήφανος για τους εργαζόμενους στον Δήμο μας, τους υπηρεσιακούς, τους προϊσταμένους που ενεργούν για το καλό των πολιτών. ΔΕΝ νομίζω ότι οφείλω να απολογηθώ. Με ρώτησαν πολλές φορές εάν υπάρχει κίνδυνος. Βεβαίως και υπάρχει. Δεν μπορείς να πας από την μία στιγμή στην άλλη χωρίς θυσίες. Εμείς όμως είμαστε ταγμένοι στον στόχο μας. Θα φωτιστούν οι σκοτεινές διαδρομές των συμβάσεων και μετά θα μπουν και τα φώτα!».

Ο ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
Απαντώντας ο τέως δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε τα εξής: «Με τις δυο πρόσφατες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στις 27 και 28/1/2020 Ε.Η.Δ. στην 1η και σε έκτακτη συνεδρίαση στη 2η, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των μελών της, επιχειρείται αιφνιδιαστικά να ακυρωθεί το μεγαλύτερο στη χώρα έργο, ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού και κοινοχρήστων χώρων με εφαρμογές SmartCities, με εξοικονόμηση ενέργειας που εκτελείται στο Δήμο μας. Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου και ποιες οι ωφέλειες του δήμου, περιγράφονται αναλυτικά στην Σ.Π.Υ. και τα παραρτήματα που υπογράψαμε στις 19-01-2019. Όμως το περιγράφει πολύ εύστοχα και τοπική εφημερίδα σε πρόσφατα επανειλημμένα άρθρα της ως εξής:
«Το έργο τιτλοφορήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση ενεργειακά έργα της χώρας που ξεκινά στη Ρόδο και θα υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και ο δήμος Ρόδου δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τα επόμενα 12 έτη, ούτε για την εγκατάστασή του αλλά και ούτε για την συντήρηση του δικτύου. Τα οφέλη για τον δήμο της Ρόδου, σε βάθος 12ετίας ήταν: -Εγκατάσταση 30.400 έξυπνων οδοφωτιστικών, τύπου LED.-Επίτευξη εγγυημένης εξοικονόμησης ενέργειας 76,11% – Προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το δήμο 11,5 εκατομμύρια συνολικά. – Εγκατάσταση έξυπνης πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης – τηλεελέγχου η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να μπορεί να ελέγχει το δίκτυο φωτισμού επί 24ώρου βάσεως σε πραγματικό χρόνο αλλά και την αποκατάσταση κάθε βλάβης με ανώτατο χρονικό όριο αντιμετώπισης της, τις 72 ώρες.-Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (εκπομπές ρύπωνCO2) σημαντικά έως το 2030».

Κύριες και Κύριοι,
Πολλά γράφτηκαν και πιο πολλά ακούστηκαν για τα 25 εκατομμύρια της σύμβασης. Να το εξηγήσουμε άπαξ δια παντός∙ ο δήμος δεν πλήρωσε και δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Από την ετήσια εξοικονόμηση ρεύματος που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ (αφού σήμερα ο δήμος πληρώνει περίπου 7 εκατομμύρια ετησίως), αμείβεται ο ανεξάρτητος σύμβουλος και η ανάδοχος που επενδύει το κόστος κατασκευής, τοποθέτησης και συντήρησης των φωτιστικών επί 12ετία (21.221.499.79 ευρώ συν ΦΠΑ ÷ 12 έτη), και επιπλέον ο δήμος, δηλαδή οι δημότες, κερδίζουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον ετησίως. Αυτή είναι η επιβλαβής σύμβαση για το δήμο.
κ. Δήμαρχε,
Επικαλείστε τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όμως η επίκληση της νομιμότητας δεν γίνεται με μονομερείς ενέργειες και μάλιστα «εν κρυπτώ και παραβύστω». Υπάρχουν κανόνες και νόμοι που προβλέπουν την νομιμότητα, καθώς και θεσμικά όργανα που ελέγχουν τη νομιμότητα και τις διαδικασίες. Η νομιμότητα δεν είναι έννοια που ερμηνεύεται «κατά το δοκούν». Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος στο Δημοτικό Συμβούλιο που δεν υποστηρίζει τη νομιμότητα και δεν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του Δήμου; Ή πιστεύετε ότι εσείς είστε ο μόνος τιμητής της νομιμότητας και της προστασίας των συμφερόντων του Δήμου;
Οι δυο επίμαχες συμβάσεις, υπεγράφησαν, αφού προηγούμενα εγκρίθηκαν και ψηφίστηκαν με τις υπ’ αρ. 461/2018 και 462/2018 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία και από τις περισσότερες παρατάξεις, και ακολούθως ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν σύννομα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το θεσμοθετημένο από την πολιτεία όργανο για τον έλεγχο όλων των δημοσίων συμβάσεων. Επικαλείστε από έγγραφα της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου ότι: «ο ανεξάρτητος σύμβουλος προσέφερε πλημμελώς τις υπηρεσίες του και ότι η ανάδοχος δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις». Δεν υπεισέρχομαι στον έλεγχο και την ακρίβεια των ισχυρισμών αυτών, γιατί αρμόδιο να το κρίνει δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά τα ορισμένα από την πολιτεία δικαιοδοτικά όργανα. Όμως, ποια εισήγηση ποιας επιτροπής παρακολούθησης έργου επικαλείσθε; αυτών τους οποίους με την ανάληψη των καθηκόντων σας, εξοβελίσατε και εξορίσατε ήδη τις πρώτες 10 ημέρες της θητείας σας, τον προϊστάμενο -πρόεδρο της επιτροπής στο τάγμα των ανεπιθυμητων της Κρεμαστής και τον έτερο στην Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.. Ισχυρίζεστε ότι υιοθετείτε εισήγηση της επιτροπής με έγγραφα του Ιανουαρίου του 2020, χωρίς πρωτόκολλο και χωρίς ακριβή ημερομηνία, όταν εσείς ο ίδιος προτείνατε στην οικονομική επιτροπή στις 17-12-2019 την αντικατάσταση τους, την οποία ψηφίσατε αλλά κατά πειθαρχική παράβαση σας, σύμφωνα με το αρ.244 του Ν. 4555/2018(Κλεισθένης) δεν αναρτήσατε – αμελητί- στη Διαύγεια.


Επικαλείσθε τους υπηρεσιακούς, που σήμερα εκθειάζετε, ενώ προηγούμενα τους είχατε εκτοπίσει και ταυτόχρονα φέρεται κατά τα δημοσιεύματα να τους αποδίδετε καθυστερημένη αντίδραση στον έλεγχο της τήρησης των όρων της σύμβασης, και στις ενέργειες του αναδόχου. Πώς όμως θα γινόταν ο έλεγχος όταν ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών και τα 2 μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Εργου (Ε.Π.Π.Ε.) μετακινήθηκαν από εσάς σε άλλες υπηρεσίες και προφανώς δεν μπορούσαν να παρακολουθούν την εκτέλεση της σύμβασης; Το οξύμωρο είναι ότι στις 5-9-2019 η ίδια επιτροπή που επικαλείται πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης, βεβαιώνει ότι ο ανάδοχος έχει εγκαταστήσει και λειτουργούν καλώς 2.101 τεμάχια φωτιστικά LED, το σύνολο των οποίων αντιστοιχεί στο 6,61% του προϋπολογισμού της Σ.Π.Υ. Από τις 5-9-2019 και μετά, ποιος θα συντόνιζε και θα έλεγχε τους υπηρεσιακούς για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, όταν η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ακέφαλη, όχι μόνο υπηρεσιακά αλλα και πολιτικά, όταν δεν τοποθετήσατε ένα από τα αξιόλογα στελέχη των δυο παρατάξεών σας ως πολιτικό προϊστάμενο, αλλά αναλάβατε εσείς τη διοίκηση, χωρίς όμως να έχετε περάσει ουτε ένα λεπτό εδώ και πέντε μήνες, από την συγκεκριμένη Υπηρεσία να δείτε πώς λειτουργεί και προφανώς δεν γνωρίζετε ούτε πού στεγάζονται. Επικαλείστε τη νομιμότητα. Όμως πώς εξηγείτε ότι η αρχική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου στην οικονομική επιτροπή που προτείνει ότι «για την έκπτωση απαιτείται όχληση θέτοντας προθεσμία για συμμόρφωση όχι μικρότερη των 15 ημερών για τον ανεξάρτητο σύμβουλο και 30 ημέρων για την ανάδοχο», άλλαξε χειρόγραφα στην συνεδρίαση και μετά με ορθή επανάληψη και ανασκευάζει τα ανωτέρω; Αυτό βέβαια δεν θα συνέβαινε ποτέ αν οι συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής ήταν δημόσιες με την παρουσία Μ.Μ.Ε. και πολιτών, όπως προβλέπει ο νόμος, κάτι που εσείς παράνομα και αυθαίρετα απαγορεύσατε στην πρώτη κιολας συνεδρίαση, πάντα στο πλαίσιο της δικής σας έννοιας της νομιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ξεκαθαρίζουμε ότι είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν θα ήθελε να μην τηρηθούν οι όροι που προβλέπονται στην Σ.Π.Υ. και τη σύμβαση με το σύμβουλο και κανένας δεν θα ήθελε να μην προστατευτούν τα δικαιώματα και τα οφέλη του δήμου από τις συγκεκριμένες συμβάσεις ή να μην εκτελεσθεί ορθά ένα τόσο μεγάλο και σπουδαίο έργο. Πολύ περισσότερο από όλους εσάς, δεν θα το επέτρεπε αυτός που υπέγραψε αυτές τις συμβάσεις, που είναι ο ομιλών, ο οποίος πίστεψε στην σπουδαιότητα του έργου και στην ωφέλεια του Δήμου όσο κανένας άλλος, γι αυτό και παρακολουθούσε την πορεία του μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του, αλλά ακόμη και τώρα που η πόλη είναι χωρίς φωτισμό. Όμως, για να διαπιστωθεί η πλημμέλεια και η βλάβη του δήμου και η έκπτωση, επιβάλλεται να τηρηθεί η κατά τα άνω προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία της όχλησης -μη συμμόρφωσης και όχι αυτή της έκπτωσης που εσείς «κατά το δοκούν» εντέλλετε, παρασύροντας έτσι και τους καλοπροαίρετους ανυποψίαστους δημοτικούς σας συμβούλους.
Κύριε Καμπουράκη,
Με τις αυθαίρετες ενέργειες και εμμονές σας, τις πέρα από κάθε νομιμότητα υποδείξεις σας, παρασύρατε την οικονομική επιτροπή, πρώτα απ’ όλα να ακυρώσετε ένα σπουδαίο, πρωτοποριακό αλλά και αναγκαίο έργο για το δήμο μας, αυτό της αναβάθμισης του φωτισμού και της ενεργειακής εξοικονόμησης με εφαρμογές smartcities, που εκτελείται χωρίς ο Δήμος να πληρώσει έστω και ένα ευρώ, με τεράστια και πολλαπλά οφέλη για το δήμο μας, μόνο και μόνο επειδή το εμπνεύστηκε, το προχώρησε και το υλοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή (παρόμοιες εμμονές και ενέργειες έχετε κάνει και με άλλα έργα). Ταυτόχρονα, αντί να επιδιώξετε την άμεση και ορθή ολοκλήρωση του έργου, επ’ ωφελεια του δήμου, ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου, εμπλέκετε τον δήμο σε πολύ μεγάλες περιπέτειες και πολύχρονες αντιδικίες που με βεβαιότητα θα ζημιώσουν το δήμο μας με την καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων. Το σπουδαιότερο όμως, έχει να κάνει με την ηθική και την αξιοπρέπεια. Γίνεται προφανές ότι με αμφίσημης έννοιας δελτία και δηλώσεις, αφήνετε αλόγιστα να αιωρούνται σκιές και σκόπιμα υπονοούμενα, προσβάλλετε αξιοπρέπειες και σπιλώνετε προσωπικότητες, κάτι για το οποίο να είστε βέβαιος δεν θα μείνει αναπάντητο. Γι’ αυτό όσο είναι ακόμη νωρίς φροντίστε να επανορθώσετε, ώστε να μη χαθεί ακόμη ένα σπουδαίο έργο για το δήμο μας, όπως κινδυνεύουν τόσα άλλα που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Απαντώντας στον προκάτοχό του ο κ. Καμπουράκης τόνισε:
«Δεν ξέρω αν πρέπει να είναι ευχαριστημένος ο επικεφαλής της μειοψηφίας διότι δεν παραδέχεται ότι τα πράγματα έχουν γίνει τόσο… χάλια με τις δικές του επιλογές αλλά αναζητεί χωρίς ελπίδα μια ευκαιρία να φορτώσει τα δικά του λάθη στους επόμενους. Με χαρακτηρίζει εμμονικό και δεν παραδέχεται τα λάθη του. Ούτε κουβέντα επί της σύμβασης! Δεν έχει γίνει κατανοητό τι σημαίνει επείγουσα διαδικασία. Οι δικές του πρακτικές, απαντήθηκαν στην κάλπη! Μίλησε για κεφάλαια και δεν μιλάει κανένας για κοινωνικό συμφέρον! Ακούγοντάς τον είναι σα να ακούμε τον δικηγόρο τους! Ο εργολάβος τι δουλειά έχει στο δημόσιο; Στις τεχνικές υπηρεσίες δεν έχω πάει… Δεν μ’ αρέσει αυτή η πείρα που έχετε εσείς. Εγώ δεν είμαι δήμαρχος ούτε για πανηγύρια ούτε για τσίπουρα! Εγώ δουλεύω παραγωγικά! Εσείς βγάζετε και σέλφι! Εγώ δεν έχω ούτε facebook προσωπικό! Θα περίμενα εάν όχι μία συγγνώμη την δυνατότητα να κάνει λάθος. Ακόμη και ο Πάπας εν ζωή παραδέχτηκε το λάθος του και παραιτήθηκε! Και μου λέτε ότι είμαι ‘εμμονικός’… Πρέπει να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια αυτής της πόλης».
Ανταπαντώντας (όχι σε υψηλούς τόνους) ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε: «Διευκρινίζω ότι δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε αν η σύμβαση εκτελείται σωστά ή όχι. Εάν ήμουν δήμαρχος για τα πανηγύρια και για τα τσίπουρα, έπρεπε να είμαι με τον κόσμο! Εσείς μάθατε τα πανηγύρια και τα τσίπουρα όταν ήσασταν υποψήφιος! Όμως εγώ δούλευα από το πρωί μέχρι τα ξημερώματα και δεν ερχόμουνα μεσημέρι στον Δήμο.
Είστε ανεπαρκής κύριε Καμπουράκη!»
Κι εκεί ακούστηκε ο δήμαρχος να λέει: «Είμαι ανεπαρκής… Την άλλη φορά που είχε βγάλει μια δωροεπιταγή νόμιζα ότι με ψήφισε. Τώρα κατάλαβα ότι δεν με ψήφισε, τελικά!»
Για το θέμα τοποθετήθηκαν και άλλοι σύμβουλοι όπως ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Στράτος Καρίκης που είπε ότι «το δ.σ. έρχεται να στηρίξει τα συμφέροντα των πολιτών. Υπάρχει και πολιτική ευθύνη» ενώ ο κ. Σάββας Διακοσταματίου επέμεινε ότι δεν ήταν σωστή η διαδικασία της σύγκλησης της Ο.Ε.
Τέλος, πριν την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης κόπηκαν και οι βασιλόπιτες για τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και τους δημοσιογράφους όπου τα ‘φλουριά’ ήταν ολόχρυσα, δώρα του δημάρχου. Τα φλουριά βρήκαν: Για τους υπαλλήλους ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακός, για τους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Στράτος Καρίκης και για τους δημοσιογράφους επειδή έπεσε στο κομμάτι του φτωχού, έγινε κλήρωση και το πήρε ο Ν.Νάνεφ.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου