ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Ρόδο ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Φλώρος

Ενα ενδια­φέ­ρον διήμερο ξεκινά από σήμερα καθώς η Αθήνα θα διε­νερ­γή­σει χερ­σαίες ασκή­σεις στη Ρόδο σε συν­δυα­σμό με αερο­ναυ­τι­κές μονάδες και την άσκηση έρευνας και διά­σω­σης ανα­το­λικά του νησιού των ιπποτών για την οποία έχει ήδη γίνει αναφορά στο Πεντα­πό­σταγμα.

Το ενδια­φέ­ρον στην όλη υπόθεση είναι πως σύμφωνα με απο­κλει­στι­κές πλη­ρο­φο­ρίες του Πεντα­πό­σταγμα υπάρχει σοβαρό ενδε­χό­μενο να τις παρα­κο­λου­θή­σει και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κων­στα­ντί­νος Φλώρος κάτι που ενδέ­χε­ται να πυρο­δο­τή­σει αντι­δρά­σεις στη γείτονα Τουρκία, καθώς έχει πολ­λά­κις επι­ση­μά­νει με δηλώ­σεις υπουρ­γών της πως ενο­χλεί­ται όταν αξιω­μα­τού­χοι της Ελλάδας μετα­βαί­νουν σε νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου και τω Δωδε­κα­νή­σων. Πολύ δεν περισ­σό­τερο όταν αυτές έχουν να κάνουν και με στρα­τιω­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες ή επι­θε­ω­ρή­σεις καθώς στη Άγκυρα θεωρούν πως κάτι τέτοιο αντί­κει­ται στο καθε­στώς απο­στρα­τι­κο­ποί­η­σης που θα πρέπει να διέπει κατά την Τουρκία όλα αυτά τα νησιά.

Παράλ­ληλα ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος από σήμερα θα βρί­σκε­ται για την σύνοδο των υπουρ­γών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ιορ­δα­νίας, στη Λευ­κω­σία. Μια κίνηση που δείχνει ξεκά­θαρα πως η Αθήνα έχει πιάσει το νόημα ως προς το τι πρέπει να γίνει απέ­να­ντι στον τουρ­κικό ανα­θε­ω­ρη­τι­σμό. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την σύσταση και ενδυ­νά­μωση συμ­μα­χιών στην περιοχή με χώρες που θεωρούν έως ένα βαθμό πως ο τουρ­κι­κός νεο­ο­θω­μα­νι­σμός είναι επι­κίν­δυ­νος για την Ανα­το­λική Μεσό­γειο.

Η Ιορ­δα­νία μέχρι και πρό­σφατα εθε­ω­ρείτο μια χώρα που είναι πιο κοντά στην Τουρκία και μάλιστα έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει και ασκή­σεις με τις τουρ­κι­κές ένοπλες δυνά­μεις. Για αυτό τον λόγο η ένταξή της σε ένα από τα τριμερή σχήματα που προωθεί η Αθήνα στην περιοχή θεω­ρεί­ται ως μια κίνηση που μειώνει την τουρ­κική επιρροή.

Ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος δε σε συνέ­ντευξή του επε­σή­μανε την Τουρ­κική διπρο­σω­πία τονί­ζο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά: «Ο Τούρκος ομό­λο­γός μου όταν συνα­ντη­θή­καμε και συζη­τή­σαμε, έδειξε θετικός ως προς το σκε­πτικό μου. Αλλά η δημόσια ρητο­ρική του, όπως και άλλων Τούρκων αξιω­μα­τού­χων, παρα­μέ­νει επι­θε­τική και ενίοτε ευθέως προ­σβλη­τική έναντι της χώρας. Επο­μέ­νως, κρα­τούμε «μικρό καλάθι».

Ο Ερντο­γάν μπορεί την ίδια ώρα που το έριχνε στο τρα­γούδι στη Σμύρνη την Παρα­σκευή να μην είχε κατά νου τον κατή­φορο που θα συνέ­χιζε η τουρ­κική λίρα με την επιμονή του στην μείωση των επι­το­κίων ωστόσο δεν έδειξε να «ιδρώνει και το αυτί του». Έτσι γυρί­ζο­ντας από το Τουρ­κμε­νι­στάν μέσα στο αερο­πλάνο μίλησε και πάλι για γεω­τρύ­πανα και γεω­τρή­σεις.

«Τώρα έχουμε πλοία σει­σμι­κής έρευνας. Είχαμε τρία πλοία γεω­τρή­σεων. Τώρα προ­σθέ­σαμε ένα τέταρτο. Το αγο­ρά­σαμε και­νούρ­γιο σε πολύ προσιτή τιμή. Τώρα έχουμε τα δικά μας πλοία. Θα κάνουμε ανα­κα­λύ­ψεις στα δικά μας νερά με τα πλοία αυτά» δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά

Όσο ο Ερντο­γάν έκανε μεγά­λο­πνοα σχέδια η τουρ­κική λίρα συνέ­χιζε τον κατή­φορα. Ως απο­τέ­λε­σμα η ισο­τι­μία της την Δευτέρα κατρα­κύ­λησε στις 12,78 λίρες το δολάριο και 14,41 λίρες το ευρώ.

Πηγή pentapostagma.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.