Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά – Σκληρές οι τουρκικές αντιδράσεις

Ουπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέκρινε έντονα την κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να ταχθεί χθες Τρίτη -με συντριπτική πλειοψηφία- υπέρ ψηφίσματος που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα και πλέον ως «Γενοκτονία», απόφαση την οποία χαρακτήρισε «άκυρη».

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως Γενοκτονία εγκρίθηκε με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

«Εκείνοι που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους με την “Πηγή Ειρήνης”, τα μετέτρεψαν σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση όσων εκμεταλλεύονται την Ιστορία στην πολιτική είναι άκυρη για την κυβέρνηση και το λαό μας» έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Απορρίπτουμε το ψήφισμα H.R.296 με τον τίτλο “Επιβεβαίωση της στάσης των ΗΠΑ ως προς τη γενοκτονία των Αρμενίων”, που υιοθετήθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και αντικατοπτρίζει το αίσθημα των τελευταίων.

Το ψήφισμα που προφανώς υιοθετήθηκε για εσωτερική κατανάλωση στερείται κάθε ιστορική ή νομική βάση.

Το ίδιο το ψήφισμα επίσης δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Ως πολιτικό βήμα χωρίς νόημα, οι μοναδικοί του αποδέκτες είναι το αρμενικό λόμπι και κύκλοι που τοποθετούνται ενάντια στην Τουρκία.

Όσοι νιώθουν νικημένοι επειδή δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” είναι πολύ λάθος να πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτό τον τρόπο.

Αναμφισβήτητα, αυτό το ψήφισμα θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ απέναντι στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, καθώς καθιστά την αξιοπρέπεια της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ανυπόληπτη».

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ με ξεχωριστή ανακοίνωση καταδικάζει την πρόταση νόμου για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία.

«Καλούμε το αμερικανικό Κογκρέσο να μην εκμεταλλεύεται τις διμερείς σχέσεις για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να συμπεριφέρεται στο πνεύμα της συμμαχίας και της συνεργασίας. Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών μας» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση με την οποία καλείται η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας και κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία εγκρίθηκε νωρίτερα με 403 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά.

Η απόφαση με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να επιβληθούν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία για την εισβολή της στη Βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Εκλήθη για εξηγήσεις ο Αμερικανός πρεσβευτής σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία εκλήθη σήμερα για εξηγήσεις αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν έναν αιώνα και ζήτησε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, μετέδωσε το Anadolu.

Το κρατικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο πρεσβευτής Ντέβιντ Σάτερφιλντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ