Ο Μίνωας Μαρινάκης, με οδηγό την… ρακέτα του, το ένστικτό του και την αγάπη για το τένις, ξεκίνησε από τα γήπεδα του Ροδιακού Ομίλου Αντισφαίρισης κι έφτασε να προπονεί στο Ντουμπάι και στις Μπαχάμες, δισεκατομμυριούχους, σεΐχηδες και celebrities που του εμπιστεύονται και τα παιδιά τους, με κλειστά μάτια!
Μια διαδρομή που ξεκίνησε τυχαία στη διάρκεια των διακοπών του, έγινε εμπειρία ζωής και σήμερα βρίσκεται στις Μπαχάμες αλλά όπως εξομολογείται στη «δ», ονειρεύεται τη στιγμή που θα γυρίσει πίσω στο νησί μας, γιατί «θέλει στη Ρόδο να ζήσει, πουθενά αλλού»…

• Μίνωα, ας ξεκινήσουμε την συνέντευξη, με το πώς βρέθηκες από τη Ρόδο στις Μπαχάμες.
Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στις Μπαχάμες. Παρ΄ ότι η φύση της δουλειάς μου είναι πιεστική έχω καταφέρει να κάνω επάγγελμα το χόμπι μου, και νιώθω πολύ τυχερός… Οσο για το πώς βρέθηκα εδώ, είναι μεγάλη ιστορία… Ξεκινάει από τις διακοπές μου στο Ντουμπάι το 2014. Είχαμε πάει για φαγητό στo Jumeirah Beach Hotel και το Burj Al Arab τα οποία ανήκουν στον Σεΐχη. Ειναι από τα πιο πλούσια, από τα πιο ωραία μέση στο Ντουμπάι. Τρώγαμε λοιπόν στο εστιατόριο του Jamie Oliver με την παρέα μου και είδα ότι δίπλα υπήρχαν επτά γήπεδα τένις. Μου λέει λοιπόν ο κουμπάρος μου ο Στέφανος, “δεν πας να ρωτήσεις, αν υπάρχει δουλειά για ’σένα εκεί; Αφού αυτό είναι το όνειρό σου. Ποτέ δεν ξέρεις…”. Και πράγματι, πήγα και βρήκα τον διευθυντή την επόμενη ημέρα, ένα φανταστικό τύπο από την Νέα Ζηλανδία.
Μιλήσαμε, ενθουσιάστηκε από τον αυθορμητισμό και την αμεσότητά μου να του ζητήσω δουλειά. Μου είπε ότι υπήρχε μια κενή θέση και μου ζήτησε να του στείλω βιογραφικό και ένα βίντεο για να δει πώς παίζω τένις. Και τότε του λέω, “όχι, θα παίξουμε τώρα έστω για πέντε λεπτά, για να δεις ποιος είμαι και πώς παίζω”.
• Αποφασισμένος, λοιπόν.
Ναι, όταν πιστεύω σε κάτι δίνομαι 100%. Δεν μπορούσε λοιπόν ο διευθυντής να παίξουμε εκείνη την ώρα, επέστρεψα κι εγώ στην Ελλάδα αφού τέλειωσαν οι διακοπές, κι έστειλα το βιογραφικό και το βίντεο.
Ακριβώς την επόμενη ημέρα, λαμβάνω ένα e mail από έναν άλλον κύριο, το οποίο υπέγραφε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας P.B.I.(Peter Burwash International), που έχει παγκόσμια εμβέλεια και η οποία εκπαιδεύει τους προπονητές τένις με έναν μοναδικό τρόπο. Συνειδητοποιώ λοιπόν ότι με τον αντιπρόεδρο, γνωριζόμασταν ήδη 20 χρόνια, απ΄όταν σπούδαζα στην Ολλανδία!
Με ήξερε από τότε, με είχε δει να παίζω, γνώριζε την αείμνηστη μητέρα μου, ήξερε την οικογένειά μου, είχε έρθει στη Ρόδο… Ημασταν πολύ κοντά. Τελικά ο κόσμος είναι πολύ μικρός… Μου λέει λοιπόν ότι θέλει να συνεργαστούμε για το Ντουμπάι. Τον ρώτησα πόσες μέρες έχω προθεσμία για να απαντήσω και μου λέει “σήμερα”! Αποδέχθηκα την πρόταση την επόμενη ημέρα και σε μια εβδομάδα φεύγω για Ντουμπάι όπου και έμεινα για δύο χρόνια ως προπονητής τένις.
Πέρασε ο καιρός και επέστρεψα στη Ρόδο, ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα. Μόλις γύρισα όμως, ξεκίνησαν προτάσεις για άλλες συνεργασίες. Μου έκαναν πρόταση για Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ για ένα χρόνο, όμως τις απέρριψα γιατί δεν ήθελα να απουσιάσω τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τη Ρόδο. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, έγινε πρόεδρος… Του είπα ότι αν υπάρχει κενή θέση για συντομότερο χρονικό διάστημα, θα την αποδεχθώ οπουδήποτε στον κόσμο. Μου γίνεται πρόταση για Ελβετία και φεύγω για τρεις μήνες το καλοκαίρι του 2017. Ενα χρόνο αργότερα, δέχομαι πάλι πρόταση, αυτή τη φορά για Μπαχάμες. Λόγω ενός έκτακτου γεγονότος προέκυψε κενή θέση που έπρεπε να καλυφθεί άμεσα. Ετσι λοιπόν το 2018, Μάιο και Ιούνιο, βρίσκομαι στις Μπαχάμες σε ένα πολυτελές resort, με vip και πολύ εύπορους πελάτες από όλο τον κόσμο. Για μεγάλη μου τύχη, ένα από τα πρώτα μαθήματα που έκανα, ήταν ο γιος του προέδρου που διαχειριζόταν το resort τεσσάρων ξενοδοχείων, ένα 13χρονο αγόρι που δεθήκαμε πολύ γρήγορα. Την ίδια ημέρα, ο πατέρας του καλεί τον διευθυντή μου και του λέει “δεν ξέρω από πού το φέρατε αυτό το παλικάρι, αλλά θέλω να μείνει εδώ”. Κι έτσι ξεκίνησε η πορεία μου στις Μπαχάμες…


• Εκεί για πόσο διάστημα έμεινες;
Εμεινα δύο μήνες αρχικά, επέστρεψα Ρόδο και μετά από ένα μήνα δέχομαι πρόταση να επιστρέψω αυτή τη φορά ως head coach, όμως αρνήθηκα. Εκείνοι εντυπωσιάστηκαν που απέρριψα μια τόσο καλή θέση με περισσότερα μάλιστα χρήματα… Τον ίδιο μήνα, ο διευθυντής του τένις μετά από δύο χρόνια, υπέβαλε παραίτηση, μου έγινε πρόταση για την συγκεκριμένη θέση, την αποδέχθηκα και έτσι ξαναβρέθηκα στις Μπαχάμες!
• Από ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο στο Ντουμπάι όπου είχες πάει για διακοπές, βρέθηκες να προπονείς την αφρόκρεμα των celebrities και των πλέον εύπορων ανθρώπων του κόσμου… Είχες σκεφτεί ποτέ να φύγεις από την Ελλάδα;
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη στα τελευταία χρόνια. Υπήρχε ως σκέψη αλλά δεν μπορώ να πω ότι το κυνήγησα.
• Εδώ στη Ρόδο επαγγελματικά με τι ασχολιόσουν;
Εχουμε μια εταιρεία με τον αδερφό μου, που προμηθεύουμε οδοντιατρεία και με αυτό ασχολούμουν το πρωί. Το απόγευμα πάντα με το τένις. Μάλιστα προπονούσα και δύο κορίτσια που πήγαν πάρα πολύ καλά, πήγαμε σε τουρνουά σε όλη την Ευρώπη, προπονούσα πελάτες σε πεντάστερα ξενοδοχεία στη Ρόδο, έχω εμπειρίες και από κάποια παγκόσμια τουρνουά.
Εχω κάνει πάρα μα πάρα πολλά σεμινάρια προπονητικής για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα. Και φυσικά τίποτα από όλα αυτά τα ταξίδια και τις εμπειρίες δεν θα ήταν δυνατόν αν δεν είχα την συμπαράσταση της οικογένειάς μου. Είναι πάντα στο πλευρό μου. Μιλάμε πολύ συχνά. Ο πατέρας μου είναι ο καλύτερος σύμβουλος, και ο αδερφός μου παίρνει όλο το βάρος της δουλειάς για να μπορώ να φεύγω. Ευχαριστώ Ιάσωνα και Τάσο!!


• Ξεκίνησες ως παίκτης τένις, η προπονητική πώς προέκυψε;
Έπαιζα από 11 χρόνων. Στα 18 μου έσπασα το πόδι μου. Ελειψα και για ένα διάστημα από τα γήπεδα, έφυγα για σπουδές στην Ολλανδία. Οταν επέστρεψα σκέφτηκα να ασχοληθώ με την προπονητική.

• Οι σπουδές σου είχαν σχέση με αυτό;
Καμία σχέση. Οι σπουδές μου ήταν στον οικονομικό τομέα, παρ΄όλα αυτά απέκτησα στη συνέχεια και δύο πτυχία στο τένις τα οποία μού ανοίγουν πόρτες σε όλο τον κόσμο. Πλέον στη θέση που βρίσκομαι τώρα, η εταιρεία φροντίζει να ενημερωνόμαστε και να επιμορφωνόμαστε συνεχώς, φτάνοντας σε ένα τέτοιο επίπεδο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Για μίλησε μας για τους πελάτες που καλείσαι να προπονήσεις, έχει ενδιαφέρον.
Το 70% είναι πελάτες του ξενοδοχείου και το υπόλοιπο είναι ντόπιοι. Ενα μάθημα κοστίζει 110 δολάρια, μια βραδιά στο ξενοδοχείο κοστίζει από 200 έως 800 ευρώ τη βραδιά μόνο με πρωινό. Δεν υπάρχει all inclusive εδώ. Οι Μπαχάμες και τα νησιά Κέιμαν είναι οι πιο ακριβοί προορισμοί στην Καραϊβική, ακόμα πιο ακριβά από το Ντουμπάι. Οι πελάτες που έρχονται ξοδεύουν από 5.000 έως 8.000 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα κατά μέσο όρο για τη διαμονή τους.
• Ποιους διάσημους έχεις προπονήσει ή συναντήσει στα γήπεδα;
… Κάτι έχω κάνει! Στο Ντουμπάι έπαιζα στον ίδιο όμιλο με το Φέντερερ, κάνει πολύ στενή παρέα με τον πρόεδρο του ομίλου μας. Εχω δει στον όμιλό μας τον Νόβακ Τζόκοβιτς (νούμερο 1 στον κόσμο στο τένις), πολλούς παίκτες μεγάλης κλάσης… Γενικά συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη θέση στο διεθνές jet set. Για παράδειγμα έπαιζα τένις στο Ντουμπάι με έναν μεσίτη που κάνει τζίρο 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο (!) με κέρδος 20%, δηλαδή κερδίζει 3 με 4 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.
Έχουμε βγει έξω με Σεΐχηδες που για την πλάκα τους ξόδευαν 50.000 δολάρια το Σαββατόβραδο… Εχω γνωρίσει επιχειρηματία που έχει στην Βραζιλία την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζάχαρης ως πρώτη ύλη, στον κόσμο. Μιλάμε για ανθρώπους που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ασύλληπτα τα νούμερα.
Έχω γνωρίσει… τραγικά πλούσιους ανθρώπους που τους είδα μετά στην τηλεόραση και είπα “ωπ με αυτόν έπαιζα τένις και μάλιστα τον έτρεχα!”


• Προπόνησα μέχρι και τον παγκόσμιο πρωταθλητή kick boxing, αυτόν που κέρδισε ο Ζαμπίδης, παίξαμε για μερικές εβδομάδες στο Ντουμπάι. Αυτός και ο κολλητός του, έμεναν στο 7στερο ξενοδοχείο Burj Al Arab στο Ντουμπάι.
Ο συνέταιρός του έμενε στο ξενοδοχείο 14 χρόνια συνεχόμενα, όπου η μια εβδομάδα διαμονή κοστίζει ως και 100.000 δολάρια… Με αυτούς τους ανθρώπους εγώ έπαιζα τένις. Εκείνη η ώρα είναι η ώρα χαλάρωσής τους. Είμαστε η ευχάριστη ώρα τους στα πολύ πιεσμένα και αγχωτικά προγράμματά τους. Εκείνη την ώρα οι άνθρωποι αυτοί κάνουν αυτό που τους λες εσύ, είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους να ξεφεύγουν από την καθημερινότητά τους. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για τους ανθρώπους που συναναστράφηκα και τις ιστορίες τους. Τα διηγούμαι σε φίλους όταν έρχομαι στην Ελλάδα και αδυνατούν να πιστέψουν ότι κυκλοφορούν άνθρωποι με τόσα πολλά χρήματα.
• Είναι εντυπωσιακό…
Είναι ένας άλλος κόσμος, είναι ο κόσμος του χρήματος. Είναι οι άνθρωποι που κυριαρχούν τον κόσμο και είναι η… παρέα σου! Σε καλούν στις εξόδους τους, στο σπίτι τους, στις οικογενειακές και φιλικές τους συγκεντρώσεις… Το ίδιο συμβαίνει και τώρα στις Μπαχάμες. Κι εγώ απλώς… παίζω τένις! Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι όποιος μπαίνει στο γήπεδο να περνάει καλά, αυτό είναι όλο. Οπως έκανα και στη Ρόδο. Σε όλη αυτή τη διαδρομή κράτησα χαμηλούς τόνους, ήμουν πάντα ταπεινός και ποτέ περίεργος. Δεν ρωτούσα και δεν ρωτάω ποτέ τους πελάτες για την εργασία τους, για τα επιτεύγματά τους, για τα προσωπικά τους. Μιλάμε για αυτά μόνο αν οι ίδιοι θέλουν να μιλήσουν. Ετσι τους “κερδίζεις”, τους κάνεις να νιώθουν οικεία… Και βεβαίως το μεγάλο ελληνικό χαμόγελο, είναι από τα “κλειδιά” στην επικοινωνία με τους ανθρώπους. Οταν δίνεις χαμόγελο, εισπράττεις χαμόγελο…
• Είσαι η απόδειξη του ότι αν αγαπάς κάτι πολύ και δεν φοβάσαι το ρίσκο, το ταξίδι σου κρύβει ομορφιές κι εκπλήξεις. Ολη η διαδρομή αυτή προέκυψε από ένα γεύμα στις διακοπές σου στο Ντουμπάι… Εχεις σκοπό να γυρίσεις στην Ελλάδα;
Το συμβόλαιό μου είναι ετήσιο. Παρ΄ότι μπορώ να μείνω για όσο διάστημα θέλω, πάντα σκέφτομαι να επιστρέψω στη Ρόδο… ίσως στον χρόνο, ίσως και αργότερα. Καλή η δουλειά, καλά τα ταξίδια, καλές οι εμπειρίες, αλλά θέλω να επιστρέψω στο νησί μου. Είμαι στη φάση που σκέφτομαι την οικογένεια, θέλω στη Ρόδο να ζήσω, πουθενά αλλού

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ