Την αισιοδοξία της ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να πετύχει περαιτέρω άνοδο των ποσοστών του και στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου εκφράζει σε συνέντευξή της στην «δ», η κα Παρασκευή Ελευθερία (Λίτσα) Φτακλάκη Πολιτικός Επιστήμων/διεθνολόγος, υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου με το Κίνημα Αλλαγής. Επίσης μιλάει για τα προβλήματα της περιοχής μας, τις δυσκολίες στην πολιτική που αντιμετωπίζει μία γυναίκα αλλά και για την συνολική ανάκαμψη της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κυρία Φτακλάκη, μετά το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης της 26ης Μαΐου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου. Είστε αισιόδοξη ότι το ΚΙΝΑΛ θα ανεβάσει κι άλλο τα ποσοστά του;
Όντως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταδεικνύει μια ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής. Στόχος μας είναι η περαιτέρω άνοδος των ποσοστών μας και στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Είμαι αισιόδοξη ότι θα το πετύχουμε και αυτό δεν είναι απλώς μια έκφραση προσωπικής μου επιθυμίας. Στις περιοδείες μου σε όλα τα νησιά και στις συζητήσεις μου με τους συμπολίτες μας βλέπω την θετική αντιμετώπιση του κόσμου, την αποδοχή του Κινήματος Αλλαγής, τη λαϊκή βούληση για μια άλλη επιλογή. Οι ψηφοφόροι έχουν αντιληφθεί πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα με το δίπολο μιας τελείως ανεξέλεγκτης ΝΔ και ενός καταστροφικού λαϊκίστικου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά προοιωνίζουν νέες περιπέτειες τις οποίες σαφώς η χώρα δεν αντέχει. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, με μέτρο και συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων. Κι αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν.
• Είστε υποψήφια βουλευτής σε μια πολύ δύσκολη εκλογική περιφέρεια. Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να δραστηριοποιείται στην πολιτική;
Τίποτα δεν είναι εύκολο στην πολιτική, πόσω δε μάλλον αν είσαι γυναίκα. Έχω επανειλημμένως αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που ασχολείται με τα κοινά. Προβλήματα που αφορούν αφενός σε στερεοτυπικές αντιλήψεις, σεξιστικές συμπεριφορές και πολιτικό bullying και αφετέρου στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να ασκήσει μια γυναίκα (μητέρα, σύζυγος, κόρη, εργαζόμενη, νοικοκυρά, κλπ). Αυτοί οι ρόλοι απαιτούν χρόνο και προσήλωση και ως εκ τούτου η πολιτική επιβαρύνει ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα. Για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως οι γυναίκες αποτελούμε «μειονότητα» στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Όμως παρ’ όλα τα προβλήματα, προσωπικά δηλώνω ερωτευμένη με την πολιτική γιατί εκτός από τις δυσκολίες και – γιατί όχι – τις πίκρες, έχει και πολλές χαρές. Είναι ένας χώρος όπου αν κάποιος βρει τις ισορροπίες του και επιλέξει την πολιτική του διαδρομή, αποκτά τη δυνατότητα να προσφέρει, να ενεργήσει και να δημιουργήσει… Είναι ένα πεδίο συμμετοχικότητας, συνεισφοράς και παραγωγικότητας. Για όλα τα θετικά αξίζει μια γυναίκα να ασχολείται ενεργά με τα κοινά.

• Περιοδεύετε συστηματικά στα νησιά μας. Ποια είναι κατά την εκτίμησή σας τα προβλήματα στην περιοχή μας που πρέπει να ιεραρχηθούν για να δοθούν άμεσα λύσεις;
Είναι γεγονός πως τα σημαντικότερα προβλήματα στα νησιά της Δωδεκανήσου είναι κοινά και συναρτώνται με τον τομέα της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομίας, των μεταφορών και των δομών δημοσίου συμφέροντος. Προβλήματα για τα οποία οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν λύσεις, με ορίζοντα την εύρυθμη λειτουργία των νησιών. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η συνεργασία του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση (α’& β΄βαθμού). Στόχος θα πρέπει να είναι η προτεραιοποίηση των αναγκών καθώς και η εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων.
Με μια λέξη θα πρέπει η νησιωτικότητα (όχι ως θεωρητική έννοια αλλά ως απαιτητική πραγματικότητα) να καταστεί βασική παράμετρος πολιτικής σκέψης και δράσης. Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω στον τομέα της υγείας που αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής μιλάμε για ένα Νησιωτικό Σύστημα Υγείας στη λογική του Ε.Σ.Υ. που είχε δημιουργήσει και εφαρμόσει ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Στο πρόγραμμα μας , γνωστό ως ‘Σχέδιο Ελλάδα’, υπάρχει η ανάπτυξη των θέσεων του Κινήματος Αλλαγής, θέσεις ευθύνης με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας μας. Προβλήματα που αυξάνονται λόγω της νησιωτικότητας και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτή. Εμείς θέλουμε η νησιωτικότητα να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις νησιωτικές μας κοινωνίες και όχι αρνητικό πρόσημο.
• Ο χώρος της κεντροαριστεράς δείχνει πλέον να έχει τάσεις ανάκαμψης και στην Ευρώπη. Τι δείχνει αυτό;
Η συνολική ανάκαμψη της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη δείχνει πως μια μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων πολιτών έχει αντιληφθεί πως οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η Α. Μέρκελ , δεν οδήγησαν στην ανάπτυξη. Η κοινωνία κατάλαβε πως ο χώρος της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, πρέπει να ενδυναμωθεί καθώς αποτελεί τον κύριο εκφραστή των συμφερόντων των μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων, ευπαθών ομάδων και τον φορέα που έχει στην καρδιά των πολιτικών του το περιβάλλον, τη διαγενεακή δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος. Είναι καιρός πλέον να αναλάβει ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, τα πολιτικά ηνία της Ευρώπης και σαφώς η υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς, του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
• Γιατί ζητάτε την ψήφο των Δωδεκανησίων;
Το όραμά μου για τα νησιά της Δωδεκανήσου επικεντρώνεται στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι Δωδεκανήσιου καθώς και σε δράσεις για την ευημερία των νησιωτών μας. Ως γνήσια Δωδεκανήσια που βιώνω καθημερινά τι σημαίνει να ζεις σε νησί, θέλω να αγωνιστώ για τα νησιά μας με καθαρή σύγχρονη φωνή, με πάθος, θέληση και αποτελεσματικότητα! Ως Ελληνίδα και Ευρωπαία πολίτης θέλω να συμβάλω στην ανάδειξη των Δωδεκανήσων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ζητώ την ψήφο των Δωδεκανησίων για να εκπροσωπήσω με καθαρή φωνή, με γνώση, πολιτική εμπειρία και αποτελεσματικότητα τα νησιά μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να υπερασπιστώ τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών μας, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δωδεκανήσιων. Στις 7 Ιουλίου τα Δωδεκάνησα θα στείλουν ένα μήνυμα αλλαγής. Ένα μήνυμα ανανέωσης στην εκπροσώπηση των νησιωτών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος Ανανέωσης και Αλλαγής!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ