ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις και πάταξη της γραφειοκρατίας για ανάπτυξη του τουρισμού-Ρωσικό ενδιαφέρον

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μάρδας

Στην ανάγκη να καλυ­φθεί το κενό των τελευ­ταίων χρόνων στις επεν­δύ­σεις και ιδιαί­τερα στον τομέα του του­ρι­σμού, ανα­φέρ­θηκε ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κώνΔημή­τρης Μάρδας, μιλώ­ντας στη διη­με­ρίδα που διορ­γα­νώ­θηκε στο ξενο­δο­χείο “Σκιάθος Παλλάς”, από τον δήμο του νησιού.

Ο κ. Μάρδας πρό­σθεσε ότι η κυβέρ­νηση ετοι­μά­ζει 33 μεγάλες επεν­δύ­σεις στην ενέρ­γεια και τον του­ρι­σμό, αλλά πρέπει να αλλάξει το θεσμικό καθε­στώς που δημιουρ­γεί γρα­φειο­κρα­τικά προ­βλή­ματα.

Στην εκδή­λωση που είχε ως θέμα την “Ενί­σχυση υπο­δο­μών του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης Σκιάθου” ο κ. Μάρδας, ανα­φέρ­θηκε στο αρνη­τικό παρά­δειγμα μιας μεγάλης του­ρι­στι­κής επέν­δυ­σης που έχει κολ­λή­σει πάνω από πέντε χρόνια για γρα­φειο­κρα­τι­κούς λόγους, ενώ στην Άπω Ανατολή απαι­τού­νται από 2- 3 μήνες και κατά μέσο όρο, και στην Ευρώπη από 6 έως 8 μήνες.

Η άποψη του υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών είναι ότι θεωρεί σημα­ντι­κό­τερο να έχουμε ένα καλό ξενο­δο­χείο παρά έναν καλό δρόμο.

Ιδιαί­τερη αναφορά έκανε ο κ. Μάρδας, για την αρμόδια υπουργό Του­ρι­σμού Έλενα Κου­ντουρά στο γραφείο της οποίας βρί­σκε­ται ήδη ένα πλήρες στρα­τη­γικό σχέδιο Ανά­πτυ­ξης για θέματα Του­ρι­σμού, ενώ “τρέχει” του­ρι­στική συνερ­γα­σία με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Στη διη­με­ρίδα, εκτός από τον οικο­δε­σπότη δήμαρχο Σκιάθου Δημήτρη Πρε­βε­ζάνο που ανα­φέρ­θηκε στις άμεσες ανάγκες του νησιού και υπεν­θύ­μισε ότι η Σκιάθος είναι μία από τις ναυαρ­χί­δες του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, που χρήζει άμεσης φρο­ντί­δας από την κυβέρ­νηση, μίλησε και η αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Μαγνη­σίας Δωροθέα Κολυν­δρίνη και ανέλυσε το Master Plan για το λιμάνι της Σκιάθου, που ολο­κλη­ρώ­νε­ται και θα δώσει ώθηση στον του­ρι­σμό του νησιού. Εξάλλου, όπως είπε, πρέπει να υπάρ­χουν και οι ανά­λο­γες οικο­νο­μι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την Αυτο­διοί­κηση, προ­κει­μέ­νου να γίνο­νται τα ανα­γκαία έργα.

Ρωσικό ενδια­φέ­ρον για ενέρ­γεια και του­ρι­σμό

Υπάρχει ενδια­φέ­ρον της ρωσικής πλευράς για την Ελλάδα, η οποία περι­λαμ­βά­νε­ται μεταξύ των πρώτων προ­ο­ρι­σμών στις επι­λο­γές των Ρώσων πολιτών για την του­ρι­στική περίοδο, επι­ση­μαί­νει σε συνέ­ντευξή του στην εφη­με­ρίδα “Αυγή” ο Δημή­τρης Μάρδας υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών και συμπρό­ε­δρος της Μεικτής Διυ­πουρ­γι­κής Επι­τρο­πής (ΜΔΕ) Ελλάδας Ρωσίας.

Ο κ. Μάρδας ανα­φέ­ρε­ται σε επεν­δύ­σεις που προ­σελ­κύ­ουν τη ρωσική επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα και επι­ση­μαί­νει ότι το επεν­δυ­τικό ενδια­φέ­ρον καλ­λιερ­γεί­ται και μέσω της ΜΔΕ ενόψει της 10ης συνόδου της, η οποία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί παράλ­ληλα με τη Διεθνή Έκθεση της Θεσ­σα­λο­νί­κης όπου τιμώ­μενη χώρα αυτήν τη χρονιά είναι η Ρωσία.

Ειδι­κό­τερα ο κ. Μάρδας ανα­φέ­ρει ότι υπάρ­χουν θέματα συμ­με­το­χής της Ρωσίας “σε ορι­σμέ­νους δια­γω­νι­σμούς για την αξιο­ποί­ηση της δημό­σιας περιου­σίας, αλλά και θέματα συνερ­γα­σίας στον αγρο­τικό και δια­τρο­φικό τομέα, στον τομέα τρο­φί­μων με τη δημιουρ­γία των πρώτων μεικτών επι­χει­ρή­σεων μεταξύ των ελλη­νι­κών και ρωσικών εται­ρειών, με πολύ καλές προ­ο­πτι­κές”. Διευ­κρι­νί­ζει ότι αυτή η συνερ­γα­σία αφορά “στον τομέα της γαλα­κτο­κο­μίας με συμπα­ρα­γωγή και εξαγωγή πολλών ελλη­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων στη ρωσική αγορά”. Επίσης εστιά­ζει στη σημασία που έχει για την Ελλάδα “η ενερ­γειακή πολι­τική που έχει σχε­δια­στεί συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της ενερ­γεια­κής συνερ­γα­σίας με τη Ρωσία”.

Σε ό,τι αφορά την επί­σκεψη του Ρώσου Προ­έ­δρου Βλα­ντι­μίρ Πούτιν, ο κ. Μάρδας εκτιμά ότι “συμ­βάλ­λει σημα­ντικά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών” και επι­ση­μαί­νει ότι “σημα­το­δο­τεί τη συνέ­χεια μιας σειράς συνα­ντή­σεων που είχε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλ. Τσίπρας πέρυσι, τόσο με τον ίδιο όσο και με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντ­βέ­ντεφ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.