Την έντονη ανησυχία αλλά και την αγανάκτηση τόσο της δημοτικής αρχής Ρόδου όσο και των επιτηδευματιών, που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του νησιού, εξέφρασε με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική», ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις παραλίες κ. Βασίλης Ψυλλάκης.
«Βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου, με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει, με τους τουρίστες να έρχονται στο νησί, έχουμε αφίξεις στο αεροδρόμιο και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την παραχώρηση των παραλιών. Στο πίσω μέρος του μυαλού των κυβερνώντων βρίσκονται προφανώς κάποιες παραλίες σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, που ξεκινούν την λειτουργία τους τον Ιούνιο. Αυτό που συμβαίνει φέτος, είναι πραγματικά απίστευτο. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με τουριστικές περιοχές που περιμένουν από τον Τουρισμό για να δουλέψει ο κόσμος, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για το θέμα. Δεν ξέρουμε αν θα τις παραχωρήσουν στους Δήμους, εάν θα προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, πόσα θα εισπράττουν οι Δήμοι και πόσα το κράτος και μια σειρά από παραμέτρους που πρέπει να διευκρινιστούν για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι παραλίες μας φέτος. Ευτυχώς, τα μεγάλα ξενοδοχεία προχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία σε καθαρισμούς των παραλιών που είναι όμορες με τις δικές τους επιχειρήσεις –τουλάχιστον για να μην υπάρχει αυτή η εμφάνιση της ακαταστασίας και της έλλειψης καθαριότητας, που αντικρίζουν οι ξένοι επισκέπτες μας, οι οποίοι έρχονται στο νησί και πηγαίνουν στις παραλίες για τα θαλασσινά τους μπάνια», είπε ο κ. Ψυλλάκης.
Παράλληλα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος διευκρίνισε πως αυτή την περίοδο ο Δήμος Ρόδου, βρίσκεται σε συνεργασία μέσα από κοινοπραξίες με τους ομπρελάδες και άλλους επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στις κεντρικές παραλίες στο Φαληράκι, στην Τσαμπίκα, στην Λίνδο και στο Έλλη, ώστε να είναι όλα έτοιμα –αμέσως μόλις δοθεί το ‘πράσινο’ φως από το υπουργείο Οικονομικών.
«Τα προβλήματα που υπάρχουν σε πιο έντονη μορφή σημειώνονται σε παραλίες, όπως στον κόλπο της Ιξιάς (από την περιοχή των Κρητικών, της Ιαλυσού, της Κρεμαστής κ.λπ.) αλλά και στην πλευρά της Νότιας Ρόδου. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος περιμένει την σχετική οδηγία για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες» τόνισε ο κ. Ψυλλάκης.
Να σημειωθεί ότι άλλο ‘αγκάθι’ που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι τα έσοδα που θα έχουν οι ΟΤΑ από την διαχείριση των παραλιών καθώς μέχρι πριν από τρία χρόνια, τα έσοδα ήταν 80-20% (το 80% στους ΟΤΑ και το 20% στο κράτος). Τα δύο τελευταία χρόνια, το ποσοστό άλλαξε με 70-30%, ενώ φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι θα αλλάξει το ποσοστό σε 50-50%.
«Το μόνο σίγουρο είναι πως το Δημόσιο σε καμία περίπτωση δεν χάνει πόρους από την διαχείριση των παραλιών. Για παράδειγμα, ένας επιτηδευματίας για να πάρει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας (για ομπρέλες, καντίνες ή άλλες δραστηριότητες) θα καταβάλει πρώτα την απαραίτητη εισφορά στο κράτος και στη συνέχεια θα έρθει στον Δήμο Ρόδου για να κάνει συμβόλαια. Εμείς αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην διαδικασία να καταγράφουμε εκκρεμότητες και να ακούμε συνεχώς παράπονα γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να δουλέψει νόμιμα. Από την άλλη, ο Δήμος Ρόδου, θα προχωρήσει σε καθαρισμούς, προμήθειες και προετοιμασίες των παραλιών από ίδιους πόρους. Όμως αυτά που θα εισπράξει δεν θα μπορέσει να τα αποσβέσει», τόνισε ο κ. Ψυλλάκης.
Παράλληλα, εάν προχωρήσει η διαδικασία με τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό δεν είναι σίγουρο πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί (μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρεις…. μήνες σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα) και ποιοι θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής, καθώς οι διαγωνισμοί θα είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι και σε ενδιαφερόμενους από άλλες περιοχές.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις παραλίες εξέφρασε τέλος την έντονη δυσαρέσκειά του για τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού Δωδεκανήσου –προεξάρχοντος του υφυπουργού νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού- που ενώ γνωρίζουν την κατάσταση δεν έχουν κάνει καμία παρέμβαση: «Οι δικοί μας όμως βουλευτές πού είναι, μέχρι τώρα να παρέμβουν; Είναι νησιώτες και γνωρίζουν την κατάσταση στην δική μας περιοχή. Ο κ. Σαντορινιός που είναι υφυπουργός γιατί δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για να παρέμβει; Οι υπόλοιποι κυβερνώντες μπορεί να μην είναι νησιώτες και να μην καταλαβαίνουν τι θα πει να ζει ένας τόπος από τον Τουρισμό. Περιμένω από τους κυβερνώντες βουλευτές μας να παρέμβουν» τόνισε ο κ. Ψυλλάκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ