Ειδήσεις

Ο τουρισμός μεταξύ των κορυφαίων διεθνών οικονομικών τομέων το 2018

Τα τελευταία στοιχεία για τον παγκόσμιο τουρισμό που εκδόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη έντονη ζήτηση μέσα σε ένα ευνοϊκό, γενικό οικονομικό πλαίσιο.

Όλες οι περιοχές του κόσμου παρουσίασαν έντονη ανάπτυξη στον διεθνή τουρισμό κατά το α’ 9μηνο του τρέχοντος έτους, που τροφοδοτήθηκαν από τη σταθερή ζήτηση από τις μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού. Η Ασία και ο Ειρηνικός είναι οι πρωταθλητές στην ανάπτυξη με 7%) και ακολουθούν η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή με 6% έκαστη, η Αφρική (+5%) και η Αμερική (+3%).

Παρά τη συγκριτικά βραδύτερη ανάπτυξη το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο είχαν 1,083 δισ. διεθνείς αφίξεις μέχρι το Σεπτέμβριο, επιπλέον 56 εκατομμύρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017.

Τα αποτελέσματα του 2018 μέχρι σήμερα είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις ανάπτυξης του UNWTO, που έκανε λόγο για αύξηση 4-5% για το έτος. Οι πρώτοι εννέα μήνες του 2018 αντιπροσωπεύουν συνήθως περίπου τα 3/4 των συνολικών ετήσιων διεθνών αφίξεων, καθώς περιλαμβάνουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Θετική αύξηση των τουριστικών εσόδων σε όλους τους προορισμούς
Με λίγες εξαιρέσεις, τα πρώτα στοιχεία για τις διεθνείς εισπράξεις από τον τουρισμό επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που παρατηρείται στις αφίξεις, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε ασιατικούς και ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών σε τουριστικά έσοδα, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 12%, παρά τη μείωση των αφίξεων. Στην Αυστραλία, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ η Γαλλία ανέφερε αύξηση 8% και Ιταλία 6%, σε συνδυασμό με την αύξηση των αφίξεων. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ισπανία και στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3%.

Στην Ασία, η Κίνα σημείωσε αύξηση 21% στις τουριστικές εισπράξεις, ενώ το Μακάο (Κίνα) και η Ιαπωνία κατέγραψαν επίσης αύξηση 20% και 19%, αντίστοιχα.

Διεθνείς τουριστικές δαπάνες
Τα πρώτα στοιχεία για τις τουριστικές δαπάνες για το α’ 9μηνο του 2018 αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ζήτηση από τις μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού.

Η Ρωσική Ομοσπονδία (+15%) ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση σε τουριστικές δαπάνες, συνεχίζοντας να ανακάμπτει με έντονο ρυθμό μετά από μερικά χρόνια πτώσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε αύξηση 10% παρά την αδύναμη στερλίνα έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου, ενώ οι τουριστικές δαπάνες από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 10% μετά από κάποιες χρόνια μάλλον σταθερής ανάπτυξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, σημείωσαν αύξηση 7% σε σχέση με τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, ενώ η κορυφαία αγορά εξερχόμενου τουρισμού, η Κίνα, παρουσίασε μικρή μείωση τους πρώτους έξι μήνες του 2018, ως αποτέλεσμα του ασθενέστερου γιουάν.

πηγή traveldailynews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου