Ειδήσεις

Μυστική υπηρεσία στα ίχνη του ντόπινγκ

Τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας πληροφοριών περί ντόπινγκ στον παγκόσμιο αθλητισμό προωθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός νέου οργανισμού που θα έχει την επιστασία όλων των εθνικών οργανισμών κατά της χρήσης απαγορευμένων ουσιών και θα αποτελεί σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Οπως ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών στην Πράγα ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, η Λωζάννη θα χρηματοδοτήσει την άμεση δημιουργία υπηρεσίας συγκέντρωσης πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με τη χρήση αναβολικών, ώστε να είναι σε θέση να προλάβει τη συμμετοχή ντοπαρισμένων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο σε οκτώ μήνες.

Επιπλέον, η ΔΟΕ θα καταστήσει το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης υπεύθυνο για την επιβολή ποινών για παραβάσεις περί ντόπινγκ ανά τον κόσμο, ώστε να μην έχουν απόλυτη ελευθερία στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι εθνικοί οργανισμοί.

Το σχέδιο αυτό, στο οποίο είχε αναφερθεί ακροθιγώς τον περασμένο μήνα ο κ. Μπαχ, καθίσταται πλέον επείγον μετά τις αποκαλύψεις του WADA για το συστηματικό ντόπινγκ Ρώσων αθλητών στίβου και τη συγκάλυψή του από το ρωσικό αθλητικό σύστημα, που οδήγησαν στον αποκλεισμό του ρωσικού στίβου.

Σκοπός είναι η θωράκιση της ανεξαρτησίας του WADA, ώστε το έργο του να μην επηρεάζεται από τις ομοσπονδίες και τις εθνικές υπηρεσίες κατά του ντόπινγκ, και να έχει εκείνος τον απόλυτο έλεγχο των τεστ και των στοιχείων. Αμεσος στόχος είναι να προληφθεί τυχόν κακή δημοσιότητα για τον αθλητισμό από νέα κρούσματα ντόπινγκ κατά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, στους οποίους είναι άγνωστο αν θα επιτραπεί η συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στίβου.

Ο WADA συνέστησε αμέσως ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει κατά πόσον είναι εφικτή η ιδέα αυτή που θα επεκτείνει το πεδίο ευθύνης του στον παγκόσμιο αθλητισμό, με σκοπό την εφαρμογή της από το νέο έτος.

«Είμαστε ευτυχείς που η ομόφωνη πρωτοβουλία μας τον Οκτώβριο για να καταστήσουμε το σύστημα κατά του ντόπινγκ ανεξάρτητο από τους αθλητικούς οργανισμούς έγινε δεκτή από τον WADA» είπε ο κ. Μπαχ κατά την 44η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

«Θα θέλαμε λοιπόν να προσφέρουμε τροφή για περαιτέρω σκέψη και μελέτη στην ομάδα εργασίας του WADA με τις ακόλουθες τρεις προτάσεις που μπορούν να συζητηθούν» είπε ο κ. Μπαχ, με τρόπο που να φανερώνει ότι ο ρόλος της ΔΟΕ είναι συμβουλευτικός και χρηματοδοτικός, και όχι δεσποτικός επί του WADA.

«Η πρώτη πρόταση αφορά τη δημιουργία εντός του WADA ενός οργανισμού διαχείρισης ελέγχων και αποτελεσμάτων, που θα είναι ανεξάρτητος των ρυθμιστικών λειτουργιών του WADA. Οι αθλητικοί οργανισμοί θα μεταφέρουν τα συστήματά τους κατά του ντόπινγκ σε αυτόν τον οργανισμό και θα εισφέρουν αρχικά τη χρηματοδότηση που σήμερα παρέχουν για τον αγώνα κατά των αναβολικών. Ο οργανισμός αυτός θα πρέπει επίσης να συντονίζει το έργο των εθνικών υπηρεσιών κατά του ντόπινγκ για να εξασφαλίζει τη λειτουργία ενός εξορθολογισμένου, αποτελεσματικού και παγκοσμίως αρμονικού συστήματος κατά του ντόπινγκ» είπε ο κ. Μπαχ, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι αθλητικοί οργανισμοί θα πρέπει να παρέχουν στήριξη τόσο οικονομική όσο κι από πλευράς στοιχείων.

Η δεύτερη συνίσταται στη δημιουργία μιας επαγγελματικής μονάδας συλλογής πληροφοριών εντός του νέου οργανισμού, που θα επιτρέψει στον WADA να είναι πιο ενεργητικός. Η μονάδα πληροφοριών μπορεί να ασχολείται και με θέματα όπως η συμμόρφωση των εθνικών οργανισμών κατά του ντόπινγκ και των εργαστηρίων που φέρουν την πιστοποίηση του WADA το ταχύτερο δυνατό. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μόνιμη συμμόρφωση όλων αυτών των θεσμών, προστατεύοντας έτσι και τους καθαρούς αθλητές ανά τον κόσμο.

Η τρίτη σχετίζεται με την επιβολή των κυρώσεων μόνο από το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο. «Ετσι το σύστημα των κυρώσεων θα γίνει συγκεντρωτικό, θα μειώνει το κόστος και θα οδηγεί στην εναρμόνιση όλων των αθλημάτων σε όλες τις χώρες» είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο WADA έχει ήδη λάβει τα πρώτα μέτρα προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, καθώς θα προΐσταται της διαδικασίας συλλογής πληροφοριών που χρηματοδοτεί η ΔΟΕ για να κάνει τους ελέγχους εν όψει Ρίο όσο πιο αποτελεσματικούς και ανεξάρτητους γίνεται. Επιπλέον, οι έλεγχοι εκτός αγώνων θα κατευθύνονται κι αυτοί από την υπηρεσία πληροφοριών του WADA, ώστε να είναι πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου