Την σημασία της διεξαγωγής συνεδρίων στην Ρόδο επισήμανε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, επισημαίνοντας πως φέρνουν χρήμα στο νησί και βεβαίως, υπάρχει διάχυση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Είναι ενδεικτικό πως το συνέδριο που έγινε στην Ρόδο στις αρχές Ιουλίου με την συνάντηση των Αυστραλών νομικών, άφησε (με πραγματικά δεδομένα και στοιχεία) στο νησί…. 700.000 ευρώ.
Αναφερόμενος στα συνέδρια και στις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένα για τον μήνα Οκτώβριο, ο αντιδήμαρχος είπε τα εξής:
«Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Ρόδο είναι το θέμα των Συνεδρίων. Είναι ένας χώρος, ο οποίος είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια διότι εκ των πραγμάτων απαιτεί μια μεθοδική δουλειά. Αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο ο Δήμος Ρόδου κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει εκείνες τις θεσμικές προϋποθέσεις, ώστε να πραγματοποιούνται θεματικά συνέδρια τα οποία θα έλεγε κανείς ότι προάγουν και ωφελούν πολλαπλώς τον τόπο. Και αναφέρομαι στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική διάσταση αυτών των συνεδρίων».
Τα προγραμματισμένα συνέδρια που θα γίνουν στην Ρόδο τον μήνα Οκτώβριο είναι τα εξής:
• Στις 3 Οκτωβρίου, η εταιρεία Κρουαζιέρας ΑΖΑΜΑΡΑ διοργανώνει ένα θεματικό συνέδριο για την Κρουαζιέρα, με 700 άτομα που θα καταλήξει σε μια μεγάλη πολιτιστική βραδιά στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου όπου θα γίνει μια ιδιαίτερη παρουσία της Ρόδου. Για το συνέδριο θα έρθει και το προεδρείο της εταιρείας αυτής.
• Στις 5 και 6 Οκτωβρίου (στις 5 του μηνός θα γίνει η τελετή έναρξης στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και οι εργασίες στο Ρόδος Παλάς) θα γίνει για 16η συνεχή χρονιά το Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» -με μια διαφορετική προσέγγιση και με πιο στενή συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου όσον αφορά την διοργάνωση και την σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Και φυσικά θα συνδεθούν όλα με τα 30 χρόνια από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στον κατάλογο της Ουνέσκο.
• Στις 5 έως τις 7 του μηνός, θα γίνει το 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο “Ποιήεσσα”, ΑΙΓΑΙΟ: Το Αρχιπέλαγος της Ειρήνης υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όπου θα συμμετέχουν πολλοί ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.λπ. με αντικείμενο την Ρόδο, το Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα από όλες τις προσεγγίσεις και διαστάσεις.
• Όσον αφορά το Rodos MRC που αποτελεί πλέον θεσμό εδώ και πολλά χρόνια θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή 500 και πλέον φοιτητών που διοργανώνει «Το Σπίτι της Ευρώπης».
• Το συνέδριο της εταιρείας Herbal Life (ήταν να γίνει στην Κύπρο, αλλά τελικά επιλέχθηκε η Ρόδος) με τρεις εκδηλώσεις. Στις 14 του μηνός θα γίνει και πολιτιστική βραδιά στην Πλατεία Κουντουριώτου με 1.500 συμμετέχοντες.
• Στο διάστημα 19 – 28 του μηνός με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου, θα έρθουν νέοι χορευτές από την Ρωσία για μία εβδομάδα –σε συνεργασία με τις σχολές χορού του νησιού.
• Από τις 21 έως 28 Οκτωβρίου, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου σε συνεργασία του Δήμου Ρόδου με τον Δήμο Νισύρου, θα πραγματοποιήσει προβολές και θα γίνουν εκδηλώσεις στην Ρόδο. 70 κορυφαίοι καλλιτέχνες, άνθρωποι του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες, θα βρίσκονται στο Κατάλυμα της Ισπανίας για να δουλέψουν πάνω σε project ενώ έχουν την υποχρέωση να αφήσουν «υλικό» στην Ρόδο προκειμένου να το αξιοποιήσει η Ρόδος, τουριστικά. Η δομή αφορά τον κινηματογράφο και είναι καλή ευκαιρία να αναβιώσουν οι καλές στιγμές της Ρόδου σε αυτό τον τομέα.
• Στις 20 – 28 του μηνός, το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών Ρόδου πραγματοποιεί το «Συμπόσιο των Τριών Θαλασσών» με εκλεκτές παρουσίες και συμμετοχές.
• Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, θα γίνει στις 2 και 3 Νοεμβρίου μία μεγάλη ημερίδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και τον Οργανισμό των Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπου εκπρόσωποι ιστορικών πόλεων (Βαλέτα, Βενετία, Ίμπιζα, Κέρκυρα, Κων/λη κ.λπ.) θα έρθουν στην Ρόδο για την συνάντηση για να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τις προοπτικές της Μεσαιωνικής Πόλης από εδώ και στο εξής. Ο Δήμος Ρόδου θα τιμήσει και αρκετά άτομα που συνέβαλαν στον πολιτισμό του νησιού.
• Επιπλέον, οι εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο θα συνεχιστούν και μέσα στο 2019.
• Να σημειωθεί πως εκ παραλλήλου βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές δράσεις με πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως εκπαιδευτικές δράσεις για τα κεραμικά «Ίκαρος», η ημερίδα για τον Φλωμπέρ και η εκδήλωση για τα 190 χρόνια Ελληνο – Ρωσικής φιλίας.
Θέματα Μεσαιωνικής Πόλης και η Δημοτική Αστυνομία
Ο αντιδήμαρχος έχοντας και την ευθύνη για την Μεσαιωνική Πόλη, ανακοίνωσε πως την προσεχή Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη με τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο όπου θα εξεταστεί η πρόταση των νέων ασκούμενων δικηγόρων (και επεξεργάζονται στη νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου) προκειμένου να επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία ώστε να μπει μια τάξη στο νησί.
«Θα επιχειρήσουμε να βάλουμε μια τάξη –η οποία όμως δεν οφείλεται στον Δήμο Ρόδου που δεν έχει αρμοδιότητα για πολλές δραστηριότητες. Σε μερικά πράγματα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους τα υπουργεία. Τα μηχανάκια πάνω σε πεζοδρόμια ή η κυκλοφορία μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη, δεν είναι δουλειά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Ρόδου. Είναι δουλειά και αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Ο αντιδήμαρχος δεν μπορεί να κόβει κλήσεις» όπως είπε.

Επικαλέστηκε μάλιστα τον δήμαρχο της Μυκόνου και τον δήμαρχο Σαντορίνης οι οποίοι υπέβαλαν μήνυση κατά της ΕΛΑΣ και του αρμόδιου υπουργού για την εικόνα των νησιών με βάση την συμπεριφορά των ΡΟΜΑ.
«Δηλαδή αυτό πρέπει να κάνει και η Ρόδος; Δεν μπορεί να ενισχυθεί το αστυνομικό σώμα; Η αστυνόμευση δεν είναι δουλειά του αντιδημάρχου, είναι δουλειά της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας. Είναι και θέμα ευαισθητοποίησης του πολίτη. Όλοι θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα ευταξίας, αλλά όλοι εξαιρούν εαυτούς από την ευταξία. Χρειάζεται ένας διαρκής έλεγχος, σε καθημερινή βάση αλλά χρειάζεται και ευαισθησία του πολίτη» όπως είπε.
Ο αντιδήμαρχος, είπε ακόμη ότι θα γίνει μια μεγάλη ημερίδα όπου θα παρουσιαστούν πολλά στοιχεία για ό,τι γίνεται μέσα στο μνημείο εδώ και 20 χρόνια.

Όσον αφορά τις προσλήψεις για την Δημοτική Αστυνομία, είπε ότι θα έρθει μια εισήγηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο από τον νομικό σύμβουλο κ. Θ. Παπαγεωργίου καθώς υπάρχει πρόβλημα. «Θα γίνει μια προσπάθεια με τους υφιστάμενους –έχουμε κάνει μια πρώτη επαφή για 25 περίπου άτομα. Αν γίνει πράξη, πολλοί θα πειστούν και θα θελήσουν να επανέλθουν σε αυτή την υπηρεσία. Πριν από μία εβδομάδα, έγινε επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στις Σέρρες με μόνο 10 άτομα ενώ άλλες περιοχές προχωρούν στην επανασύσταση με την αισιοδοξία ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις» όπως κατέληξε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ