Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ένας 23χρονος Τούρκος διακινητής μεταναστών, που συνελήφθη από λιμενικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Ρόδου πρωινές ώρες της 25ης Σεπτεμβρίου 2018.
Την 25η Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 10.45 το Λιμενικό ενημερώθηκε από ΕΚΣΕΔ/Λ.Σ.ΕΛ-ΑΚΤ για την ύπαρξη σκάφους, στο οποίο επέβαιναν μετανάστες και βρίσκονταν σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή Αφάντου.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις του Λιμενικού ενώ από θαλάσσης τα ιδιωτικά σκάφη «ΜΙΚΑ», «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» και «ΛΟΥΤΣΙΕ» για παροχή συνδρομής.
Περί ώρα 11:45 σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ένα πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος με καμπίνα, λευκού χρώματος, μήκους περίπου οκτώ μέτρων, πάνω στο οποίο επέβαιναν είκοσι δύο άτομα.
Λόγω υψηλής αποθαλασσίας και διαφοράς ύψους των δύο σκαφών κρίθηκε μη ασφαλής η μετεπιβίβαση των επιβαινόντων με αποτέλεσμα να πλεύσει κοντά του το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΑΦΡΟΝΤΑΪΤ ΚΟΥΙΝ», στο οποίο μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια οι μετανάστες.
Ακολούθως, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Νέο Καρνάγιο και απ’ εκεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Οι μετανάστες στις καταθέσεις τους αναφέρουν ότι επιβιβάστηκαν στο σκάφος από άγνωστη παραλία πλησίον της πόλης Φετιγιέ της Τουρκίας με σκοπό να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.
Επίσης, δήλωσαν ότι για το ταξίδι τους πλήρωσαν διάφορα χρηματικά ποσά σε διακινητές.
Επιπλέον, αναγνώρισαν τον Τούρκο ως τον κυβερνήτη του σκάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μεταφοράς τους από τα έναντι τουρκικά παράλια.
Τέλος, δήλωσαν ότι το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και πιθανής βλάβης της μηχανής, γεγονός το οποίο τους προκάλεσε φόβο για την ζωή τους.
Προανακριτικώς ο διακινητής δεν παραδέχτηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι επιβιβάστηκε στο ανωτέρω σκάφος με σκοπό να ταξιδέψει στην Ευρώπη όπως και οι υπόλοιποι μετανάστες.
Χθες ενώπιον της κ. Ανακρίτριας υποστήριξε ότι είχε συνάψει εξωσυζυγική σχέση με μια γυναίκα συγγενή υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής μαφίας και ότι κινδύνευε η ζωή του. Αποφάσισε έτσι να φύγει από την χώρα και υποστήριξε ότι στη διαδρομή βοηθούσε τον κυβερνήτη του δουλεμπορικού.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Μεταξία Ψουρογιάννη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ