ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση ο ελληνικός εναέριος χώρος στην κορύφωση της θερινής κίνησης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
✦ Σύνοψη ⌄
  • την κίνηση στον ελλη­νικό εναέριο χώρο, επι­δει­νώ­νο­ντας τις καθυ­στε­ρή­σεις.
  • Η Ελλάδα κατα­τάσ­σε­ται τέταρτη στην Ευρώπη όσον αφορά τις καθυ­στε­ρή­σεις ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας, με το 7% των συνο­λι­κών καθυ­στε­ρή­σεων να προ­έρ­χε­ται από τη χώρα.
  • Οι περιο­ρι­σμοί στη χωρη­τι­κό­τητα και τη στε­λέ­χωση του ενα­έ­ριου χώρου είναι οι κύριοι παρά­γο­ντες που συμ­βάλ­λουν στις καθυ­στε­ρή­σεις, με το Κέντρο Ελέγχου Περιο­χής Αθηνών να έχει τη μεγα­λύ­τερη επι­βά­ρυνση.
  • Η αυξη­μένη του­ρι­στική κίνηση και οι διε­θνείς πτήσεις που περνούν από την Ελλάδα επι­δει­νώ­νουν την κατά­σταση, δημιουρ­γώ­ντας πρό­σθε­τες πιέσεις στο ήδη φορ­τω­μένο σύστημα.

Η Ελλάδα εξα­κο­λου­θεί να συγκα­τα­λέ­γε­ται στις βασικές εστίες καθυ­στε­ρή­σεων του ευρω­παϊ­κού αερο­πο­ρι­κού δικτύου, την ώρα που η κορύ­φωση της του­ρι­στι­κής περιό­δου δοκι­μά­ζει τις αντοχές αερο­δρο­μίων, ελεγ­κτών ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας και αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών. Στο επί­κε­ντρο της πίεσης βρί­σκο­νται το “Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος” και το FIR Αθηνών, καθώς η δια­χεί­ριση των πτήσεων εξε­λίσ­σε­ται σε μια απαι­τη­τική άσκηση ισορ­ρο­πίας ανάμεσα στην εκρη­κτική ζήτηση, την περιο­ρι­σμένη χωρη­τι­κό­τητα και τις αυξη­μέ­νες επι­χει­ρη­σια­κές ανάγκες.

Σύμφωνα με την εβδο­μα­διαία επι­σκό­πηση του Eurocontrol για το διά­στημα 13–19 Ιουλίου 2026, η Ελλάδα κατέ­λαβε την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγα­λύ­τερη συμβολή στις καθυ­στε­ρή­σεις δια­χεί­ρι­σης της ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας, γνωστές ως en-route ATFM delays. Η χώρα μας συγκέ­ντρωσε το 7% του ευρω­παϊ­κού συνόλου, πίσω από τη Γαλλία, τη Γερ­μα­νία και την Ισπανία, με το Κέντρο Ελέγχου Περιο­χής Αθηνών να αντι­στοι­χεί από μόνο του στο 5%. Η ελλη­νική επι­βά­ρυνση συν­δε­ό­ταν σχεδόν εξ ολο­κλή­ρου με περιο­ρι­σμούς χωρη­τι­κό­τη­τας και στε­λέ­χω­σης της ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας.

Στην κορυφή της ευρω­παϊ­κής λίστας των καθυ­στε­ρή­σεων παρα­μέ­νουν η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες δέχο­νται τις ισχυ­ρό­τε­ρες πιέσεις στο δίκτυο ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας. Από την έναρξη της θερινής περιό­δου έως τις 19 Ιουλίου, η Γαλλία είχε δημιουρ­γή­σει το 31% των en-route καθυ­στε­ρή­σεων του δικτύου, καθώς στις ελλεί­ψεις χωρη­τι­κό­τη­τας και ελεγ­κτών προ­στέ­θη­καν οι τεχνι­κές και επι­χει­ρη­σια­κές δυσκο­λίες από τη μετά­βαση στο νέο σύστημα ελέγχου ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας 4-Flight. Ακο­λου­θούσε η Ισπανία με 18%, με το Κέντρο Ελέγχου Περιο­χής της Βαρ­κε­λώ­νης να απο­τε­λεί το βασικό σημείο πίεσης, καθώς η ιδιαί­τερα αυξη­μένη κίνηση συνα­ντούσε τα επι­χει­ρη­σιακά όρια του συστή­μα­τος.

Στην τρίτη θέση βρί­σκε­ται η Ελλάδα, συγκε­ντρώ­νο­ντας το 12% των καθυ­στε­ρή­σεων από την αρχή του καλο­και­ριού. Από αυτό το ποσοστό, το 8% συν­δε­ό­ταν με το Κέντρο Ελέγχου Περιο­χής Αθηνών και το 4% με το Κέντρο Ελέγχου Περιο­χής Μακε­δο­νίας. Στα τέλη Ιουνίου, μάλιστα, το ποσοστό της Ελλάδας είχε ανέλθει στο 13%, ενώ η μέση en-route καθυ­στέ­ρηση εμφα­νι­ζό­ταν αυξη­μένη κατά 63% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2025.

Στον πυρήνα του προ­βλή­μα­τος βρί­σκο­νται η δια­θέ­σιμη χωρη­τι­κό­τητα και η στε­λέ­χωση του συστή­μα­τος ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας. Κάθε απότομη αύξηση της ζήτησης, ιδιαί­τερα στην κορύ­φωση της θερινής σεζόν, φέρνει ελεγ­κτές και υπο­δο­μές αντι­μέ­τω­πους με έναν μεγάλο αριθμό πτήσεων που πρέπει να εξυ­πη­ρε­τη­θεί μέσα σε ασφυ­κτικά χρονικά περι­θώ­ρια. Όταν οι επι­χει­ρη­σια­κές δυνα­τό­τη­τες προ­σεγ­γί­ζουν τα όριά τους, επι­βάλ­λο­νται ρυθ­μί­σεις για λόγους ασφα­λείας. Στην πράξη, αυτές μετα­φρά­ζο­νται σε καθυ­στε­ρη­μέ­νες ανα­χω­ρή­σεις, μετα­το­πί­σεις στις επό­με­νες πτήσεις και ένα ντόμινο επι­βα­ρύν­σεων για αερο­σκάφη, πλη­ρώ­ματα και επι­βά­τες.

Στην πίεση από την αυξη­μένη του­ρι­στική κίνηση προ­στί­θε­ται και ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθμός διεθνών πτήσεων που διέρ­χο­νται από τον ελλη­νικό εναέριο χώρο. Οι γεω­πο­λι­τι­κές ανα­τα­ρά­ξεις στη Μέση Ανατολή και οι ανα­κα­τευ­θύν­σεις δρο­μο­λο­γίων έχουν ενι­σχύ­σει τις ροές πάνω από την Ελλάδα, προ­σθέ­το­ντας ακόμη ένα επίπεδο δυσκο­λίας στη δια­χεί­ριση του FIR Αθηνών.

Παράλ­ληλα, ένα δεύτερο μέτωπο δια­μορ­φώ­νε­ται στο έδαφος, στους ελέγ­χους των ταξι­διω­τών από τρίτες χώρες. Η στα­διακή εφαρ­μογή του ευρω­παϊ­κού Entry/Exit System αλλάζει τον τρόπο ελέγχου στα εξω­τε­ρικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν, αντι­κα­θι­στώ­ντας τη χει­ρο­κί­νητη σφρά­γιση των δια­βα­τη­ρίων με ψηφιακή κατα­γραφή. Η δια­δι­κα­σία περι­λαμ­βά­νει τη συλλογή βιο­με­τρι­κών στοι­χείων, όπως φωτο­γρα­φία προ­σώ­που και δακτυ­λικά απο­τυ­πώ­ματα, προ­σθέ­το­ντας μία ακόμη απαι­τη­τική παρά­με­τρο στη λει­τουρ­γία των αερο­δρο­μίων, ιδιαί­τερα σε περιό­δους μεγάλης επι­βα­τι­κής κίνησης.

Η ένταση της φετινής κίνησης απο­τυ­πώ­θηκε με τον πλέον χαρα­κτη­ρι­στικό τρόπο στις 18 Ιουλίου, όταν ο ελλη­νι­κός ενα­έ­ριος χώρος κατέ­γραψε ιστο­ρικό ρεκόρ 5.082 πτήσεων μέσα σε μία ημέρα, ξεπερ­νώ­ντας το προη­γού­μενο υψηλό των 4.944 κινή­σεων του 2024. Την ίδια ώρα, η Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας ενι­σχύ­θηκε με 45 νέους ελεγ­κτές ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας, ενώ προ­βλέ­πο­νται πρό­σθε­τες προ­σλή­ψεις έως το τέλος του έτους, σε μια προ­σπά­θεια να καλυ­φθούν οι αυξα­νό­με­νες επι­χει­ρη­σια­κές ανάγκες.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.