“Η περιφερειακή παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» είναι η μοναδική αυτοδιοικητική παράταξη που κατέθεσε και γνωστοποίησε πρόγραμμα με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι και αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ανάπτυξης: στον τουρισμό, τη συγκοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον αθλητισμό και την κοινωνική μέριμνα”.

Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου με την παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» κ. Χαρ. Κόκκινος με αφορμή τις εκλογές της 18ης Μαΐου.
«Το ψηφοδέλτιο μας συνδυάζει την πείρα και την πυρά, δηλαδή, την εμπειρία και την ανανέωση. Έχουμε τις γνώσεις και σε όποιο μετερίζι έχουμε περάσει οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Αυτό αποτελεί την εγγύηση για το αύριο. Εμείς είμαστε το καινούριο και μας ανήκει το αύριο. Σας θυμίζω ότι το αύριο ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν», δηλώνει ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και προσθέτει πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, να προωθήσει την ανάπτυξη και την ανάταση στα νησιά μας.

«Ο Καζαντζάκης είχε πει «αγάπα τις ευθύνες σου». Εμείς αγαπάμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες. Μεγάλες ευθύνες και βαρύ φορτίο αναλαμβάνει ο αυριανός περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, η ταπεινότητά μου και το σύνολο του συνδυασμού μας. Στις δύσκολες ώρες που περνάει η κοινωνία μας, στις άδικες μνημονιακές πολιτικές που διέσπασαν και ταλαιπωρούν τον κοινωνικό ιστό, εμείς οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και ανακούφιση», δηλώνει ο κ. Χ. Κόκκινος.

Η συνέντευξη του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, αναλυτικά:
• Ανέβηκαν αρκετά οι τόνοι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ποια ζητήματα ήταν εκείνα που έχρηζαν απαντήσεων προκειμένου να μην απαξιωθεί ο αγώνας;
Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου και ο κ. Μαχαιρίδης – κατά την προσφιλή τους μέθοδο – απέφυγαν να απαντήσουν στις δεκάδες παρατηρήσεις και στην τεκμηριωμένη κριτική μας. Εμείς μιλήσαμε με όρους πολιτικούς και προσκηνίου και αυτοί επέλεξαν να το βάλουν στα πόδια, να γίνουν «λαγοί», να μην αναλάβουν ευθύνες και να μείνουν στο παρασκήνιο. Δεν απάντησαν:
• Για τα ημιτελή έργα στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου
• Γιατί δεν ξεκίνησαν το έργο στη γέφυρα της Κρεμαστής
• Γιατί χάθηκαν πολύτιμοι διαθέσιμοι πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα
• Γιατί αυξήθηκε η φτώχεια και η ανεργία στο Νότιο Αιγαίο
• Ποιο είναι το πρόγραμμά τους; Τι θα κάνουν, δηλαδή, τα επόμενα πέντε (5) χρόνια, αυτά που δεν έκαναν τριάντα (30) ολόκληρα χρόνια;
Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων επιχείρησαν να επενδύσουν στον ψίθυρο, στη λασπολογία και στο διχασμό. Δυστυχώς, τους γύρισε «μπούμερανγκ». Είναι πολλαπλώς εκτεθειμένοι και το ξέρουν καλά……..

• Ποια ήταν τα αιτήματα των πολιτών και ποια ήταν τα ζητήματα που σας έθεσαν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες;
Οι πολίτες ζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής. Να υπάρχουν έργα υποδομής που θα βελτιώσουν τη ζωή τους, να έχουν πρόσβαση στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, μεταφορές). Να περιοριστεί η φτώχεια και η ανεργία. Να υπάρχει κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή στα νησιά μας. Δυστυχώς, όμως, η τριετία Μαχαιρίδη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν μια χαμένη τριετία για τους Δωδεκανήσιους και τους Κυκλαδίτες. Καλλιεργήθηκε ισοπεδωτική ισότητα, επιβλήθηκε «σιωπή» και τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών μας δεν διεκδικήθηκαν ποτέ από την απερχόμενη και κουρασμένη περιφερειακή αρχή. Χάσαμε το τραίνο της ανάπτυξης και, βέβαια, υποβαθμίστηκε η ζωή μας. Το έχω πει και το ξαναλέω: η παράταξη Μαχαιρίδη είχε πλεόνασμα στις δημόσιες σχέσεις και έλλειμμα σε ουσιαστικό έργο.

• Θεωρείτε πως υπήρξαν προσπάθειες από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα και να φθάσει η ανάπτυξη σε όλα τα νησιά;
Οι σοβαρές και αποτελεσματικές προσπάθειες από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή ήταν ελάχιστες και αποσπασματικές. Γι’ αυτό απέτυχε να μεταφέρει την ανάπτυξη σε όλα τα νησιά. Απέτυχε να περιορίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Αγνόησε τις βασικές στρατηγικές που δίνουν λύσεις. Δεν υλοποίησε μεγάλα έργα και με «μπαλώματα» και «μερεμέτια», μεταφέροντας συγχρόνως – όταν δεν τους βόλευαν – αλλού τις ευθύνες επιχείρησε να εμφανίσει μια ψεύτικη εικόνα για το Νότιο Αιγαίο. Κάποτε ήμασταν ουραγοί στους δείκτες ανεργίας, σήμερα δυστυχώς κάνουμε «πρωταθλητισμό».
Πριν λίγα χρόνια ο πληθυσμός του Νοτίου Αιγαίου αυξανόταν, σήμερα μειώνεται γιατί φεύγει ο κόσμος και αναζητά αλλού την τύχη του.

• Ειδικά για τον τομέα της Υγείας που «πονάει» του νησιώτες τι προτίθεται να κάνει η παράταξή σας ώστε να μειωθούν οι ελλείψεις και οι πολίτες να μην αισθάνονται πως έχουν μείνει στο έλεος του Θεού;
Πρώτα απ’ όλα θα διεκδικήσουμε τις αρμοδιότητες που όριζε αρχικά ο Καλλικράτης για τις περιφέρειες και στη συνέχεια τις συγκέντρωσαν στο κεντρικό κράτος. Οργανωμένα και μεθοδικά, εμπνέοντας τη συλλογική προσπάθεια και ευθύνη θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αλλά και από κάθε κυβέρνηση το δικαίωμα των νησιωτών μας να έχουν πρόσβαση στην υγεία. Η εταιρεία της Περιφέρειας «Γαληνός» θα αναπτύξει τις πρωτοβουλίες που δεν υλοποιήθηκαν από τη διοίκηση Μαχαιρίδη. Δυστυχώς, η απερχόμενη περιφερειακή αρχή μετέτρεψε σε παλιοσίδερα το πλοίο «ΔΕΛΦΙΝΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» που πρόσφερε υπηρεσίες υγείας στους νησιώτες μας, ενώ θα έπρεπε να το συντηρήσει και να είχαμε και ένα δεύτερο για τις Κυκλάδες….

• Ποιες είναι οι προτάσεις για το χειρισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ 2 και άλλα προκειμένου να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα στα νησιά σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις άυλες ενέργειες; Γιατί ασκήσατε δριμεία κριτική στους χειρισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο θέμα αυτό από την περιφερειακή αρχή;
Την απραξία που παρατηρείται για την προετοιμασία του ΕΣΠΑ 2 (2014-2020) θα διαδεχθεί η σκληρή και αποτελεσματική δουλειά. Με τη βοήθεια του Θεού και του λαού, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι θετικές για εμάς δημοσκοπήσεις, θα είμαστε σύντομα η νέα Περιφερειακή Αρχή. Θα δουλέψουμε σκληρά διότι έχουμε και πρόγραμμα και όρεξη και εμπειρία. Έχουμε προχωρήσει σε διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς των νησιών μας, έχουμε σφυρηλατήσει κοινωνικές συμμαχίες και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε κατεύθυνση θετική για το Νότιο Αιγαίο. Η κριτική μου στους χειρισμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή ήταν μια πράξη ευθύνης. Προσπαθήσαμε να ταράξουμε τα «λιμνάζοντα νερά» αλλά δυστυχώς απευθυνθήκαμε σε «ώτα μη ακουόντων».

• Πώς μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός προκειμένου να απογειωθούν μεν οι αφίξεις αλλά να επιτευχθεί και ο στόχος της επιμήκυνσης της σεζόν;
Στο σχέδιο μας Κ2 (Κέα-Καστελόριζο σε ευθεία γραμμή ανάπτυξης) προτείνουμε μια σειρά από μέτρα που θα στηρίξουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Χρήματα από το ΕΣΠΑ 2 θα υπάρχουν. Εάν συνθέσουμε τις προτάσεις των φορέων, με το δεδομένο ότι θα είμαστε εμείς η νέα Περιφερειακή Αρχή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Η ενεργοποίηση καινοτόμων δράσεων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και – το κυριότερο – η κοινωνική συμφωνία και συμμαχία που θα έχουμε με τους φορείς του τουρισμού εγγυώνται την επιτυχία μας. Ήδη στην προεκλογική περίοδο έχουμε δει τους φορείς του τουρισμού και έχουμε συμφωνήσει για κοινή πορεία, κοινές και αποτελεσματικές δράσεις.

• Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Δωδεκανήσιοι και οι Κυκλαδίτες θα πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξη το «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» ;
Η περιφερειακή παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» είναι η μοναδική αυτοδιοικητική παράταξη που κατέθεσε και γνωστοποίησε πρόγραμμα με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι και αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ανάπτυξης: στον τουρισμό, τη συγκοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον αθλητισμό και την κοινωνική μέριμνα. Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό που θέλει να προσφέρει με ανιδιοτέλεια και επιτυχία στα κοινά. Το ψηφοδέλτιό μας συνδυάζει την πείρα και την πυρά, δηλαδή, την εμπειρία και την ανανέωση. Έχουμε τις γνώσεις και σε όποιο μετερίζι έχουμε περάσει οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Αυτό αποτελεί την εγγύηση για το αύριο. Εμείς είμαστε το καινούριο και μας ανήκει το αύριο. Σας θυμίζω ότι το αύριο ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ενόψει των εκλογών για τη λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος σας έδωσε ήδη ψήφο εμπιστοσύνης με την τοποθέτησή σας στη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στελεχών της παράταξης «Νέα Εποχή»;
Ο Καζαντζάκης είχε πει «αγάπα τις ευθύνες σου». Εμείς αγαπάμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες. Μεγάλες ευθύνες και βαρύ φορτίο αναλαμβάνει ο αυριανός Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, η ταπεινότητά μου και το σύνολο του συνδυασμού μας. Στις δύσκολες ώρες που περνάει η κοινωνία μας, στις άδικες μνημονιακές πολιτικές που διέσπασαν και ταλαιπωρούν τον κοινωνικό ιστό, εμείς οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και ανακούφιση. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, να προωθήσει την ανάπτυξη και την ανάταση στα νησιά μας, να στείλουμε το μήνυμα στην κεντρική εξουσία ότι τα νησιά μας αξίζουν περισσότερα και ο πολίτης να αποκτήσει εμπιστοσύνη στην περιφερειακή αρχή και στην αυτοδιοίκηση, που πρέπει να είναι διεκδικητική και αποτελεσματική.
Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να ευχαριστήσω παράλληλα όλα τα στελέχη του περιφερειακού συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» που ακολούθησαν εμένα και το κοινωνικό αίτημα να συνεργαστούμε με το Γιώργο Χατζημάρκο και το συνδυασμό «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ».
Tο Νότιο Αιγαίο γυρίζει σελίδα. Φεύγει το παλιό κι έρχεται το καινούριο. Δίνουμε τέλος στην παρακμή και την οπισθοδρόμηση και ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και δημιουργία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ