Συνεντεύξεις

Γ. Καρανίκας: «Οι έμποροι ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά»!

«Δυστυχώς η αγορά δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της. Η κρίση άφησε πίσω της πολλά θύματα καθώς δεκάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα έβαλαν λουκέτο. Ελπίζουμε όλοι πως σιγά σιγά η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί».
Στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

«Όλοι οι έμποροι θεωρώ ότι ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Δεν υπάρχει ο τζίρος που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Βάλλονται και από τη μεγάλη φορολογία. Υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας. Οι επιχειρηματίες βρέθηκαν να παλεύουν με την κρίση χωρίς όπλα», δηλώνει ο κ. Καρανίκας.

Ο γραμματεάς της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ακόμα πως θα πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν προτεραιότητα στην Ευρώπη. Δεν συμβαίνει αυτό στη χώρα μας. Μόνο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ταιριάζει στην Ελλάδα. Πρέπει να στηριχθεί για να βοηθήσει την απασχόληση», δηλώνει ο κ. Καρανίκας.

Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Καρανίκα, αναλυτικά:
• Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά; Ποια είναι η εικόνα που συναντήσατε στη Ρόδο;
Δυστυχώς η αγορά δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της. Από το έτος 2008, πριν ακόμη αρχίσει αυτό, που αποκαλούμε κρίση, είχε ξεκινήσει η ύφεση. Οι επιπτώσεις φάνηκαν στην αγορά περισσότερο όταν μειώθηκαν τα εισοδήματα των καταναλωτών και «κουρεύτηκαν» οι συντάξεις. Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ήταν μεγάλο πλήγμα για την αγορά. Η κρίση άφησε πίσω της πολλά θύματα καθώς δεκάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα έβαλαν λουκέτο. Ελπίζουμε όλοι πως σιγά σιγά η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί.

• Θα υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση, θα έρθουν δηλαδή καλύτερες ημέρες, γιατί πολίτες και επιχειρηματίες έχουν απογοητευθεί;
Είμαστε υποχρεωμένοι να το πιστεύουμε αυτό. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Όλοι οι έμποροι θεωρώ ότι ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Δεν υπάρχει ο τζίρος που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Έχουν αυξηθεί τα πάντα. Βάλλονται και από τη μεγάλη φορολογία. Υπάρχει και η έλλειψη ρευστότητας. Οι επιχειρηματίες βρέθηκαν να παλεύουν με την κρίση χωρίς όπλα.

• Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία και υποστηρίζεται πως όλα θα πάνε καλά στο εξής αφού η χώρα βγήκε στις αγορές. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;
Αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Ελπίζουμε πριν πεθάνει ο ασθενής, να φανεί η αισιοδοξία που εκφράζεται από την κυβέρνηση και στην πραγματική οικονομία για να αντέξουν οι επιχειρήσεις.

• Υπάρχουν τρόποι για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Νομίζω πως ναι. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν προτεραιότητα στην Ευρώπη. Δεν συμβαίνει αυτό στη χώρα μας. Μόνο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ταιριάζει στην Ελλάδα. Πρέπει να στηριχθεί για να βοηθήσει την απασχόληση. Η μεγάλη μάστιγα, μην ξεχνάμε, πως είναι η ανεργία. Φανταστείτε τι θα γίνει αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις, προσλάβουν από ένα άτομο. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν μέτρα που θα βοηθήσουν τους εμπόρους και γενικά τους επιχειρηματίες, να μπουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Θεωρώ πως αν κτυπηθεί η ανεργία θα φανεί το αποτέλεσμα και στην αγορά.

• Τι προτείνει η ΕΣΕΕ για τη ρύθμιση των οφειλών στον ΟΑΕΕ;
Η ΕΣΕΕ κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ο ΟΑΕΕ στηρίζεται σε διμερή χρηματοδότηση. Πρέπει να μας απασχολήσει πολύ η βιωσιμότητα του ταμείου μας. Χρειάζεται αγώνας και πρέπει να επανέλθει το 52% των επιχειρηματιών που τώρα δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Για να γίνουν ενεργοί οι άνθρωποι αυτοί, εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Προτείνουμε πάγωμα των οφειλών και καταβολή των χρημάτων, στο τελείωμα του ασφαλιστικού χρόνου. Εκτιμούμε πως μέσα σε ένα χρόνο, με την υλοποίηση της πρότασης, θα έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οργανισμού. Θα πληρώνονται οι συντάξεις χωρίς πρόβλημα και χωρίς να κινδυνεύουν με μείωση. Αυτή τη στιγμή η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ είναι σε κίνδυνο. Μας απασχολεί και το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Υπάρχουν ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει για τρεις δεκαετίες τις εισφορές τους και τώρα επειδή οφείλουν δεν τυγχάνουν περίθαλψης. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Είμαστε σε καλό δρόμο και αναμένουμε τις εξελίξεις.

• Βοήθησε την αγορά η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές;
Ακόμη δεν έχουμε εξάγει τα οριστικά συμπεράσματα. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία το φθινόπωρο που ο θεσμός θα συμπληρώσει ένα χρόνο εφαρμογής. Θα εξετάσουμε όλοι οι φορείς τα αποτελέσματα στους τζίρους των επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα εκτιμώ πως θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

• Ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων λειτουργεί θετικά για την αγορά;
Νομίζω πως όχι. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν βοήθησαν την αγορά. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδος είναι τέτοιες που δεν βοηθούν.

• Πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;
Σαφέστατα και πρέπει να διατηρηθούν. Πρέπει να υπάρξουν και άλλα προνόμια ώστε οι προορισμοί να γίνουν πιο δελεαστικοί και να έχουμε εισροή συναλλάγματος.

• Ποια είναι η άποψή σας για το Δημοτικό Φόρο;
Πιστεύω πως όλοι οι φορείς της Δωδεκανήσου και ειδικά στο Δήμο Ρόδου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν λύσεις. Δεν μπορεί ο έμπορος και ο μικροεπιχειρηματίας να αντέξει όλη αυτή τη φορολογία. Μην ξεχνάτε πως έχει αλλάξει το φορολογικό σύστημα. Δεν υπάρχει πλέον και το αφορολόγητο όριο.

• Με αφορμή την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Κορκίδη για τις ευρωεκλογές θεωρείτε πως το εμπόριο θα πάει στην Ευρώπη;
Η υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Κορκίδη προέκυψε από την ανάγκη να εκπροσωπηθούμε στην ΕΕ. όλοι οι μικρομεσαίοι έμποροι. Θεωρώ πως τον αγκάλιασε όλη η Ελλάδα και θα πάει καλά. Τα πάντα γίνονται στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να είμαστε οι ουραγοί των εξελίξεων. Θέλουμε να είναι η φωνή της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, δηλαδή, στο κέντρο των εξελίξεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου