Ειδήσεις

Οι κατάλληλοι χειρισμοί του κρέατος για ένα ασφαλές “barbecue” στον κήπο

Γράφει η Μαρία
Τσομπανοπούλου, Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων

Θα πρέπει να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και του ψησίματος των τροφίμων, ώστε να καταναλώσετε με ασφάλεια το αγαπημένο σας “Barbecue”. Οι λανθασμένοι χειρισμοί των τροφίμων, καθίστανται ικανοί ώστε να επιφέρουν σε αυτά την γρήγορη ανάπτυξη των μικροβίων.
Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση του κρέατος καθώς και την αποφυγή τυχόν επιμόλυνσης αυτού.
•Όταν, πρόκειται να κάνετε τα ψώνια σας από το σούπερ- μάρκετ , καλό είναι το κρέας να το αγοράσετε τελευταία αφού έχετε ολοκληρώσει ήδη τις αγορές σας και η τοποθέτηση του στο ψυγείο θα πρέπει να γίνεται άμεσα.
•Εάν , έχετε ήδη κρέατα αποθηκευμένα στην κατάψυξη, ένας πολύ καλός τρόπος απόψυξης τους ώστε να γίνει σωστά, είναι να τοποθετηθούν στην συντήρηση. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εντός του ψυγείου, είναι ικανές ώστε να αποτρέψουν τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης πολλαπλασιασμού των μικροβίων.
•Κατά την προμήθεια αγοράς ωμού κρέατος, στην περίπτωση που δεν επιστρέψετε άμεσα στο σπίτι καλό είναι να έχετε προμηθευτεί τις ψυχόμενες σακούλες τροφίμων , διότι η ζέστη κρίνεται ικανή ώστε να επηρεάσει το τρόφιμο και έτσι να υπάρξει κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών. Το ωμό κρέας, χρήζει ιδιαίτερης σωστής μεταχείρισης ,καθώς είναι ζωικής προέλευσης προϊόν και ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών και ευαλλοίωτων τροφίμων. Η ίδια μεταχείριση ισχύει και για τα ωμά πουλερικά.
•Θα πρέπει απαραιτήτως να αποφεύγετε, όταν χρησιμοποιείτε τις ειδικές ψυχόμενες σακούλες που τοποθετείτε το κρέας να συμπεριλαμβάνετε μέσα σε αυτές και άλλα τρόφιμα. Κάτι τέτοιο θεωρείται κακή πρακτική, διότι τα υγρά που διαθέτουν τα άλλα τρόφιμα είναι ικανά αν πάνε στο ωμό κρέας να επιφέρουν επιμόλυνση σε αυτό.
•Έλεγχος της σχάρας: κρίνεται αναγκαίος, ώστε να είναι αρκετά καθαρή , να μην έχουν μείνει υπολείμματα από σκουριά, σκόνες και φυσικά από προηγούμενα ψησίματα.
•Ψήσιμο : κατάλληλο θεωρείται το ομοιόμορφο. Κάποιες φορές, παρατηρείται πως ενώ το εξωτερικό έχει αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα, αντιθέτως το εσωτερικό μένει άψητο. Καλό είναι προτού βγάζετε τα κρέατα από την σχάρα να έχετε επιβεβαιωθεί ήδη και για το εσωτερικό του. Επιπλέον, τα τεμάχια στην σχάρα κατά το ψήσιμο τους μπορούν να γυρίζονται το λιγότερο μία φορά.
•Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην καθίσουν έντομα στο φαγητό σας. Ένα από τα συνηθέστερα είναι η μύγα που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση και ο λόγος είναι ότι, η μύγα ως έντομο από την φύση της δεν φέρει την ικανότητα της μάσησης με αποτέλεσμα μόλις «προσγειώνεται» στο φαγητό σας να φτύνει ένζυμα τα οποία απορροφούν μέρος των τροφίμων, καθώς επίσης στα πόδια της φέρει εκατομμύρια τριχίδια πάνω στα οποία είναι προσκολλημένα μικρόβια.
•Τα ωμά κρέατα αλλά και τα ωμά πουλερικά θα πρέπει να φυλάσσονται σε συνθήκες ψύξης μέχρι να πραγματοποιηθεί το ψήσιμο.
•Χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το πλύσιμο των χεριών σας προτού έρθετε σε επαφή με τα τρόφιμα διότι υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος επιμόλυνσης σε αυτά. Προτείνεται, κατά το κόψιμο του κρέατος να φοράτε γάντια μιας χρήσης. Η τήρηση των κανόνων ατομικής και προσωπικής υγιεινής κρίνονται αναγκαίοι για την σωστή μεταχείριση των τροφίμων.
•Τα μαχαίρια που χρησιμοποιείτε θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι διαφορετικά , όσο αφορά την προετοιμασία πουλερικών, σαλατών, τυριών, αλλαντικών και κρεάτων και ΟΧΙ ένα για όλα , ώστε να μπορείτε να αποτρέψετε τυχόν οποιαδήποτε επιμόλυνση σε αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, μη εφαρμογής των κανόνων χειρισμού των τροφίμων, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συμβάλλετε οι ίδιοι στην ανάπτυξη των βακτηρίων – μικροοργανισμών σε αυτά. Επίσης, διαφορετικά, θα πρέπει να είναι και τα μαχαίρια για τα ωμά αλλά και για τα μαγειρεμένα.
•Το μαρινάρισμα στο κρέας θα πρέπει να γίνεται εντός του ψυγείου και ΠΟΤΕ στο τραπέζι της κουζίνας ή σε εξωτερικό χώρο εκεί όπου ετοιμάζεται το ψήσιμο. Στην περίπτωση που η μαρινάδα έρθει σε επαφή με το ωμό κρέας καλό είναι να το απορρίψετε.
•Κάθε φορά που θα ψήνετε σε ψησταριά σε εξωτερικό χώρο, όπως στον κήπο, θα πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί διότι τα μικρόβια που βρίσκονται πάνω στη σχάρα μπορούν να μεταφερθούν στα ψητά και να προκαλέσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις. Οι κήποι, έχουν την ικανότητα να λειτουργούν σαν μαγνήτες για τα επιβλαβή βακτήρια, μερικά από τα οποία είναι η σαλμονέλα, η εσχερίκια κόλι ( e- coli), και η λιστέρια. Ο λόγος που μπορεί να προσελκυσθούν μερικά από αυτά τα βακτήρια είναι ότι οι κήποι, λειτουργούν ως μαγνήτες για αυτά , επειδή είναι γεμάτοι από φυτά τα οποία πιθανόν να είναι σε αποσύνθεση , από περιττώματα ζώων και πτηνών μέχρι πεταμένο φαγητό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου