Ειδήσεις

Ενισχύονται Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ με 750 γιατρούς

«Ενεση» 22,3 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για 54 Τοπικές Μονάδες Υγείας

Με προσλήψεις περίπου 750 γιατρών σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ αλλά και με οικονομική ενίσχυση 22,3 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια οι νέες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους επιστημονικούς υπευθύνους των Κέντρων Υγείας και τους συντονιστές των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) του Λεκανοπεδίου της Αττικής, από την προκήρυξη των 455 γιατρών για τα Κέντρα Υγείας, η οποία είναι σε εξέλιξη, οι 120 θέσεις αφορούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ταυτόχρονα όμως θα προκηρυχθούν άμεσα και όλες οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν από τις αποχωρήσεις των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ από 1/1/2019. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2018 αποχώρησαν υποχρεωτικά περίπου 300 γιατροί από Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες μονάδες, λόγω του νόμου που επιβάλλει να επιλέξουν είτε το δημόσιο σύστημα είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο. Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρά τα προβλήματα που αναγνωρίζει στη δημιουργία του δικτύου των ΤΟΜΥ κρίνει θετική τη λειτουργία τους, καθώς, όπως τονίζει από τις 500.000 και πλέον δωρεάν επισκέψεις πολιτών σε αυτές, υπολογίζεται ότι εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τους πολίτες.

Μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 110 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 26 βρίσκονται στην Αττική. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή το νέο σύστημα των παραπομπών (gatekeeping), με βάση το οποίο για να επισκεφθεί κανείς ειδικό γιατρό ή να μεταβεί σε νοσοκομείο θα χρειάζεται παραπεμπτικό από τον οικογενειακό του γιατρό. «Ανοικτές θύρες» Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το gatekeeping και το σύστημα παραπομπών, που σταδιακά θα ενσωματωθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, «δεν έρχονται να βάλουν φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, αλλά να κρατήσουν ανοικτές τις θύρες του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό για τους πολίτες και πιο οργανωμένο και ορθολογικό για το σύστημα Υγείας».

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί τη λειτουργία 54 ΤΟΜΥ στην Αττική για τα επόμενα 3 χρόνια, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, με προϋπολογισμό ύψους 22,3 εκατ. ευρώ. Στην Περιφέρεια Αττικής προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 54 ΤΟΜΥ, οι 24 στα όρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αττική πλην Πειραιά και Νήσων) και οι 30 στα όρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιάς και Νησιά Αττικής)

πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου