Ειδήσεις

Επεκτείνεται η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου»

Στην Κάλυμνο θα συνεδριάσει το προσεχές Σάββατο το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συμμετοχή του ως συνδικαιούχος στις προτάσεις των Δήμων της Δωδεκανήσου στο πλαίσιο της Δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου»- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες».
Η νέα Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων/Επιμελητηρίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από σχήματα που θα αποτελούνται από Ο.Τ.Α. β’ βαθμού (Δικαιούχοι) και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους ή τα οικεία Επιμελητήρια (Συνδικαιούχοι). Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Ρόδου η δράση αφορά αρχικά τις οδούς Αβέρωφ, Αμερικής, Γρ. Λαμπράκη, Σοφοκλή Βενιζέλου, Ιερού Λόχου, Εθνάρχου Μακαρίου, Νικ, Πλαστήρα, Κυρμιχάλη (πίσω από ΤτΕ) και Γαλλίας.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εξασφαλιστεί μέσω συγκεκριμένης χρηματοδότησης κοινή όψη και ομοιομορφία στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου με στόχο την προσέλκυση πελατείας. Βέβαια, αφού υπερψηφιστεί το θέμα από το δ.σ. του επιμελητηρίου αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές με το δήμο Ρόδου και τους άλλους νησιωτικούς δήμους ώστε να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στην ίδια συνεδρίαση πρόκειται να παρουσιαστεί εισήγηση για την ανάληψη πρωτοβουλίας για την Δημιουργία Σήματος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΧΕΡΙΑ που αφορά τα τοπικά παραγόμενα χειροτεχνικά προϊόντα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο που θα συμβάλει στην αναγνώριση των τοπικών χειροτεχνικών προϊόντων.
Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τα οικονομικά αποτελέσματα από τη φετινή σεζόν πρόκειται επίσης να απασχολήσουν τη συνεδρίαση. Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ, κ. Νίκος Παπασταματίου, η κίνηση στην τοπική αγορά είχε πολλές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ο Αύγουστος και ο Απρίλιος ήταν από τους καλύτερους μήνες όσον αφορά την εμπορική κίνηση. Γενικότερα όμως οι αυξημένες αφίξεις δεν ωφέλησαν στον επιθυμητό βαθμό την αγορά.
«Τον Σεπτέμβριο η κίνηση ήταν ελαφρώς αυξημένη όμως οι τουρίστες δεν είχαν τη δυνατότητα να στηρίξουν την αγορά. Κατά τον Αύγουστο αλλά και κατά την έναρξη της σεζόν είχαμε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την κίνηση της τοπικής αγοράς. Γενικότερα όμως δεν θα έλεγα ότι πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της σεζόν, γεγονός που οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες που έχουμε ήδη αναλύσει», είπε ο κ. Παπασταματίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου