Με στόχο να ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο, ο υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος θα κολυμπήσει από την Ρόδο στο Καστελλόριζο, μία απόσταση 140 χιλιομέτρων για 48 ολόκληρες ώρες!
Η αφετηρία θα είναι από την γλίστρα του ΝΟΡ με κατάληξη το λιμάνι του Καστελλορίζου. Το εγχείρημά του θα καταγραφεί σε ταινία, με σκηνοθέτη την ταλαντούχα Δήμητρα Μπαμπαδήμα.
Για το θέμα αυτό δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου, όπου ο υπεραθλητής, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου, τον πλωτάρχη κ. Κωνσταντίνο Κατσίκα –υπολιμενάρχη, και τον κ. Πέτρο Παρθένη, μίλησαν για το τιτάνιο αυτό εγχείρημα.
Θυμίζουμε ότι ο υπεραθλητής (όπως είχε γράψει και αναδείξει κατ’ επανάληψη η «δ») έχει ήδη στο ενεργητικό του το πανελλήνιο ρεκόρ σε πισίνα, διανύοντας 88,2 χιλιόμετρα σε 24 ώρες!
Μιλώντας ο κ. Παρθένης, μέντορας και οργανωτής του εγχειρήματος, είπε πως «με αυτό που θα κάνει ο Σπύρος, θα βάλει σε άλλη θέση του Καστελλόριζο. Είναι όνειρό του να κολυμπήσει εκεί παρ’ όλο που δεν έχει βρεθεί ποτέ στο νησί. Η προετοιμασία ξεκίνησε εδώ και καιρό με πολλές προπονήσεις».
Το εγχείρημα χαιρέτισε με ιδιαίτερη θέρμη ο αντιδήμαρχος κ. Διακοσταματίου καθώς η προσπάθεια αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα εκφράζοντας την πεποίθηση και την βεβαιότητα πως «όλα θα πάνε καλά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Κατσίκα, ο οποίος επικεντρώθηκε στο πόσο δύσκολο θα είναι το όλο εγχείρημα: «Το Λιμεναρχείο Ρόδου θα παρέχει ό,τι χρειαστεί ο Σπύρος σε αυτή την δύσκολη διαδρομή και του ευχόμαστε καλή επιτυχία».
«Είναι ένα στοίχημα για μένα. Προετοιμάζομαι πυρετωδώς εδώ και δύο χρόνια με προπονήσεις μέχρι και ολόκληρα 24ωρα στην πισίνα ή στη θάλασσα. Την απόφασή μου την πήρα όχι με βάση πού έχει τον καλύτερο καιρό, αλλά επέλεξα μια συμβολική διαδρομή (Ρόδος – Καστελλόριζο). Το ήθελα από την παιδική μου ηλικία και τώρα θα το κάνω πραγματικότητα. Ανυπομονώ να ξεκινήσω. Η απόσταση είναι πάνω από 100 χλμ και θα διαρκέσει 48 ώρες αλλά επειδή μιλάμε για Αιγαίο και ανοιχτή θάλασσα, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Στόχος μου δεν είναι ο χρόνος, αλλά να κολυμπήσω όσο χρειαστεί για να φτάσω στο Καστελλόριζο» όπως τόνισε ο κ. Χρυσικόπουλος.
Στόχος του, όπως είπε είναι να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ αλλά και να τονίσει την σημασία της Ελλάδας και κυρίως των ακριτικών νησιών.
«Ψάχνοντας να βρω το δικά μου όρια, αποφάσισα να ψάξω και στα όρια της Ελλάδας, στο ανατολικό Αιγαίο» όπως είπε.
Η ταινία και η προετοιμασία
Όπως προαναφέρθηκε, το εγχείρημά του θα καταγραφεί σε ταινία, με σκηνοθέτη την ταλαντούχα Δήμητρα Μπαμπαδήμα (https://vimeo.com/user3729657 ). H ταινία θα αποτελέσει μέρος μιας τριλογίας ταινιών, και θα κλείσει με ένα ακόμη μεγαλύτερο στόχο του Σπύρου το 2020.
Μάλιστα η ταινία H2o (2 parts heart, 1 part obsession) που γυρίστηκε με αφορμή την προετοιμασία του εγχειρήματος Ρόδος – Καστελλόριζο, (παραγωγή 24Media/Oneman) προβλήθηκε με επιτυχία στο Adventure film festival και εξιστορεί την προσπάθεια του Σπύρου να κολυμπήσει με επιτυχία 104 συνεχόμενα χιλιόμετρα ( https://www.adventurefilmfesti val.gr/).
Ο 27χρονος αθλητής, έχει ήδη γράψει ιστορία στην κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων στην ανοιχτή θάλασσα, διανύοντας 104 χλμ. με 34 ώρες συνεχούς κολύμβησης στην τετραπλή διάσχιση του Τορωναίου Κόλπου, που όπως είχε δηλώσει στην «δ», ήταν μέρος της προπόνησής του για την κατάκτηση του στόχου του, που δεν είναι άλλος από το να φτάσει κολυμπώντας στο Καστελλόριζο ξεκινώντας από τη Ρόδο και διανύοντας συνολικά 140 χλμ., κάτι που θα τον φέρει στην κορυφή των παγκόσμιων επιδόσεων στην ανοιχτή θάλασσα.
Αυτή τη στιγμή ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Ελληνας αθλητής που ασχολείται με την κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων. Συνολικά στην Ελλάδα, είναι τρεις αθλητές που έχουν κολυμπήσει πάνω από 100 χλμ. Εκτός από τον Σπύρο, ο Στέφανος Μέλτσης, κολυμπούσε συνεχόμενα επί 38 ολόκληρες ώρες για να διανύσει τέσσερις φορές τα 25 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα δύο «πόδια» της Χαλκιδικής και ο Γιώργος-Ιωάννης Τσιάνος που κολύμπησε από την Πελοπόννησο στην Κρήτη.
Σήμερα δεν κολυμπάει κανένας από τους δύο σε μεγάλες αποστάσεις. Ο Σπύρος, επικοινώνησε μαζί τους και όπως λέει, κράτησε και από τους τα διαφορετικά θετικά στοιχεία, τα οποία μπόρεσε να αντλήσει από τον διαφορετικό τρόπο σκέψης τους.
Σύμμαχοί του σε αυτή την προσπάθεια είναι η οικογένειά του, οι άνθρωποι που τον αγαπούν και o Πέτρος Παρθένης, o μέντοράς του και ο άνθρωπος που τον πίστεψε από την πρώτη στιγμή, ίσως περισσότερο και από τον ίδιο τον Σπύρο, όταν του εκμυστηρεύθηκε τον στόχο του. Ο Πέτρος, συναθλητής του και ιδρυτής του Weswim (Κίνημα Ανοικτής θαλάσσης) τον στηρίζει αδιάλειπτα σε αυτή του την προσπάθεια. Όπως υπογραμμίζει ο Σπύρος, «όταν κολυμπάς είσαι μόνος σου. Είμαι εγώ και το νερό» αλλά η στήριξη που έχει από την οικογένειά του και από τον Πέτρο είναι πολύ σημαντική.
Στο σκάφος που θα τον συνοδεύει από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο θα βρίσκεται ο αδελφός του, καθώς και αγαπημένοι φίλοι που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή όσο ο ίδιος θα είναι στο νερό.
Ο Πέτρος Παρθένης, το alter ego του Σπύρου, ο εμψυχωτής και ο συνοδοιπόρος του είναι επικεφαλής της ομάδας που πλαισιώνει τον Σπύρο. «Εχουμε φτιάξει ένα team που φροντίζει τον Σπύρο και προσπαθούμε να τον διευκολύνουμε σε όλα τα επίπεδα για να επιτύχει τον στόχο του. Το εντυπωσιακό είναι πως το εγχείρημα αυτό κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι το καθαρά αθλητικό στο οποίο ο Σπύρος παραμένει σταθερά προσηλωμένος. Το δεύτερο επίπεδο είναι μια ταινία της οποίας τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει από την ημέρα που ο Σπύρος έκανε το πρώτο εγχείρημα με σκοπό να καταγράψουμε και να αναδείξουμε την προσπάθεια και την πορεία του, μέχρι να φτάσει στον στόχο του που είναι το Καστελλόριζο. Μέσα από αυτό, θα δοθεί επιπλέον η δυνατότητα ανάδειξης του φυσικού κάλλους των θαλασσών στα ακριτικά μας νησιά. Αυτό εξελίσσεται παράλληλα με την προσπάθεια του Σπύρου, ενώ ο ίδιος δεν θέλουμε να έχει κάποια σχέση με το δεύτερο επίπεδο, προκειμένου να μην αποσπαστεί από την προσπάθειά του».
Η «+πλεύση» θα στηρίξει το εγχείρημα του Σπύρου με τρεις βάρδιες γιατρών, που θα τον ακολουθούν με δύο φουσκωτά σκάφη κατά τη διάρκεια της απόστασης Ρόδος – Καστελλόριζο, ένας εφοπλιστής, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, έχει καλύψει ένα αρχικό μέρος των εξόδων του Σπύρου και το Bay Τrip Mykonos, θα παραχωρήσει ένα σκάφος συνοδείας – ένα μοναδικό αναπαλαιωμένο τρεχαντήρι – που θα βοηθήσει και στα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας για το εγχείρημα και την ιστορία του Σπύρου.

Επίσης, σημαντική θα είναι και η στήριξη της Μινέττα Ασφαλιστικής, η οποία παραδοσιακά στηρίζει τέτοιες ενέργειες σε αθλητικό επίπεδο.
Η ιστορία του Σπύρου Χρυσικόπουλου, προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, με αποκορύφωμα μεγάλους αθλητές που θέλουν να μιλήσουν για εκείνον, στην ταινία που ετοιμάζεται. Η προσπάθεια του Σπύρου και το παγκόσμιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή της Ρόδου και του Καστελλορίζου, και της Ελλάδας γενικότερα, γι’ αυτό το επιτελείο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στηρίζει αυτή την προσπάθεια.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ