Ειδήσεις

Μ. Βορίδης: Πίσω από τις 5 μεγάλες φωτιές υπάρχουν και 595 που σβήστηκαν εγκαίρως – Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές είναι εμπρησμοί

Τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική τις τελευταίες δέκα ημέρες ανέδειξε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open». Εν τούτοις, συνέχισε, επί συνόλου 600 πυρκαγιών, 595 σβήστηκαν εγκαίρως.

«Το τελευταίο 10ήμερο έχουμε 600 φωτιές, τις οποίες αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική. Εμείς βλέπουμε τις μεγάλες, αυτές που έχουν ξεφύγει […] αλλά πίσω από τις 3-5 μεγάλες υπάρχουν 595 που σβήστηκαν εγκαίρως», ανέφερε ο κ. Βορίδης. «Ο πρωθυπουργός είχε πει και ισχύει ότι η συνθήκη της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης είναι εξαιρετικά βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που είχαμε στο παρελθόν. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις 46 βαθμούς και 7 Μποφόρ επί 11 ημέρες και 600 φωτιές, ναι, είναι βελτιωμένη η συνθήκη», πρόσθεσε.

«Πήραμε μία Πολιτική Προστασία το 2019, που ήταν μία Γενική Γραμματεία στο υπουργείο Εσωτερικών και με την οποία δεν ησχολείτο κανένας. Την έχουμε κάνει υπουργείο», σημείωσε και παρέθεσε σειρά δράσεων που ενίσχυσαν το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως αγορά 60 οχημάτων, αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών και των εθελοντών, αύξηση του επιπέδου συντονισμού. Επιπλέον, «πήραμε ανύπαρκτη διεθνή συνεργασία και την επεκτείναμε στο μέγιστο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Ως εκ τούτου, συμπέρανε, είναι, πράγματι, καλύτερες οι συνθήκες στο επίπεδο προετοιμασίας. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν ξέρει εάν μπορεί να υπάρχει Πυροσβεστική που «να σβήνει 600 φωτιές σε 10 ημέρες κάτω από τις ακραίες αυτές συνθήκες».

Εκφράζοντας, πάντως, αμφιβολία εάν και οι 600 πυρκαγιές, ήταν τυχαίες, επεσήμανε: «Μου προξενεί εντύπωση το γιατί υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των πυρκαγιών τη χρονική στιγμή που οι καιρικές συνθήκες είναι απολύτως κατάλληλες για την εξάπλωσή τους. Δεν είναι μόνο η ζέστη, είναι και ο αέρας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές είναι εμπρησμοί. Προφανώς, εδώ, καταβάλλεται προσπάθεια και από την Ελληνική Αστυνομία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενδεχομένως σε έναν βαθμό και από (Εθνική) Υπηρεσία Πληροφοριών για να δουν εάν υπάρχει κάτι». Στο ερώτημαν δε, εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, απάντησε: «Δεν μπορώ να το πω αυτό, λέω όμως ότι οι υπηρεσίες προσπαθούν να διακριβώσουν και τέτοια χαρακτηριστικά».

Ειδικά για την πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο, ο κ. Βορίδης είπε πως «ενώ είχαν ληφθεί τα μέτρα, ενώ ήταν παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ υπήρχε πυρασφάλεια στο στρατόπεδο, ενώ είχε γίνει αποψίλωση, η εκτίμηση που έγινε είναι πως, λόγω του αυξημένου θερμικού φορτίου και για λόγους ασφαλείας, (πρέπει) να εκκενωθεί η περίμετρος. Αυτό που φοβούνταν, κυρίως, είναι το θερμικό φορτίο», ως εκ τούτου «έγινε η επιλογή της εκκενώσεως».

Σε άλλη ερώτηση, εάν τον προβληματίζει το γεγονός ότι μπήκε φωτιά στην περιοχή κοντά στο στρατόπεδο, απάντησε «προφανώς», προσθέτοντας: «Τον προβληματισμό που η ερώτησή σας εκφράζει, είμαι σίγουρος ότι τον έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Όσον αφορά την απώλεια ανθρώπινης ζωής συμπατριωτών μας, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι σε δύο περιπτώσεις «υπήρξε άρνηση συμμορφώσεως με τις οδηγίες εκκενώσεως […] έχει μεγάλη σημασία η συμμόρφωση». Διευκρίνισε, δε, ότι δεν το είπε για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά για να γίνει κοινή συνείδηση ότι οι εκκενώσεις, εν τέλει, «έχουν σώσει ζωές σε αυτές τις συνθήκες».

Ταυτόχρονα, «οι υλικές ζημιές είναι περιορισμένες», ανέφερε, φέρνοντας το παράδειγμα της Ανατολικής Αττικής. Όπως συμπλήρωσε, το παρόν σύστημα αποζημιώσεων τέθηκε σε ισχύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν υπήρχε πριν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου