Ειδήσεις

Στο VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσφεύγει η Περιφέρεια για το Φράγμα Γαδουρά

Ενώπιον του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αίτηση ανάκλησης της υπ’ αρίθμ. 135/2017 απόφασης του Ζ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου «Καθημερινή διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του έργου: Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά», προσφεύγει άμεσα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ευελπιστώντας να εξασφαλίσει μια θετική απόφαση μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσε τρεις πλημμέλειες στην διαδικασία που ακολουθήθηκε, για τις οποίες υπάρχει ωστόσο αντίλογος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έχει αναθέσει τον χειρισμό της σοβαρής αυτής υπόθεσης για την υδροδότηση του νησιού, στον νομικό της σύμβουλο κ. Γ. Φιλιππάκο. Πιο συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε συνοπτικά ότι δεν δόθηκε επαρκής χρόνος στην εταιρεία «Στήριξης Τεχνική», η οποία συμμετείχε στην πορεία στον διαγωνισμό με κοινοπραξία, για την προετοιμασία της προσφοράς της με την παράταση της προθεσμίας, που είχε ζητηθεί.
Εκρινε συγκεκριμένα ότι ήδη στο έργο βρισκόταν εγκατεστημένη η εταιρεία «ΑΕΓΕΚ ΑΕ», με αποτέλεσμα να παραβιαστεί η αρχή του ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης.
Όμως η «ΑΕΓΕΚ ΑΕ», όπως τονίζουν αρμοδίως στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν συμμετείχε ήταν αυτή που στον διαγωνισμό, αλλά η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ».
Η πρώτη είχε σχέση υπεργολαβίας με την δεύτερη.
Η δεύτερη πλημμέλεια που εντοπίστηκε αφορά στην περιγραφή του έργου στο τεχνικό παράρτημα της διακήρυξης και κρίθηκε ότι δεν προκύπτει με σαφήνεια αν το έργο αφορά μόνο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του νερού ή αν επεκτείνεται και στις εργασίες των λοιπών εγκαταστάσεων. Θεωρεί δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι υπήρξε ασάφεια με αποτέλεσμα η «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» να δώσει προσφορά μόνο για το υδραγωγείο και η κοινοπραξία για όλο το έργο.
Η τρίτη πλημμέλεια που διαπιστώθηκε αφορά στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που εξέτασε τις ενστάσεις κατά του κύρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω απόφαση έχει δύο σκέλη και συγκεκριμένα εξέτασε αν έπρεπε να γίνει δεκτή η εισήγηση της επιτροπής ενστάσεων που γνωμοδότησε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν και οι δύο εταιρείες, οι οποίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, σε αντίθεση με την εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού, που έκανε δεκτές και τις δύο προσφορές και τις βαθμολόγησε.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε συγκεκριμένα ότι στο σκέλος που η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, απέκλεισε την κοινοπραξία, η απόφαση είναι νόμιμη.
Από εκεί και πέρα, όπως θεωρεί, στο σκέλος της ίδιας απόφασης, με την οποία απορρίφθηκε η προδικαστική προσφυγή της κοινοπραξίας, που ζήτησε να αποκλειστεί η «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», η απόφαση δεν είναι νόμιμη διότι θεωρεί ότι δεν περιέχει ειδική αιτιολογία.
Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αντιλέγουν ωστόσο ότι η αιτιολογία δεν απαιτείται να περιγράφεται στο σώμα της απόφασης, αφού προκύπτει σαφέστατα από τα στοιχεία του φακέλου που προσκομίστηκε.
Στο όλο ζήτημα αναφέρθηκε χθες στους δημοσιογράφους και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης.
«Από την άποψη της υδροοικονομίας είναι θεμελιακό και σπουδαίο το γεγονός πως το Φράγμα Γαδουρά είναι γεμάτο με νερό άνω των 60εκ. κυβικών προκειμένου να δώσει την λύση που μπορεί, για την υδροδότηση του νησιού της Ρόδου. Το έργο αυτό σχεδιάστηκε με στόχο να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, η διαφαινόμενη κλιματολογική αλλαγή και κυρίως να μειωθεί ο αριθμός των γεωτρήσεων. Οι υδροφόροι ορίζοντες δεν είναι κάτι το ανεξάντλητο. Πρέπει να υπάρχει διαχείριση με μέτρο διότι το νερό είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να διατίθεται στους πολίτες» όπως ανέφερε.
Εξέφρασε παραπέρα την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβαση της αιτήσεως ανάκλησης:
«Έχουμε μια διαδικασία και μία απόφαση από ένα όργανο που δεν είναι νομικού χαρακτήρα (την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Δεν μπαίνει σε νομικές διατυπώσεις με την παρουσία νομικών συμβούλων. Οι αποφάσεις, ωστόσο, είναι νόμιμες. Ίσως θα μπορούσε να είναι πληρέστερη η αιτιολογία….» όπως τόνισε.
Επανέλαβε τέλος, πως η κατάσταση είναι σοβαρή για το νησί και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της τουριστικής σεζόν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου