Συνεντεύξεις

Λ. Pαπτάκης: «Η επανάσταση του 1821 είναι φως και παράδειγμα για τη Δημοκρατία»

Μηνύματα αισιοδοξίας μεταφέρει σήμερα μέσω της «δημοκρατικής» ο Ελληνο-Αμερικανός Γερουσιαστής (Δημοκρατικός) κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021 λέγοντας πως η νέα διοίκηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.
Επιπλέον, ξεκαθαρίζει πως οι εκλεγμένοι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα Ελληνο-Αμερικανοί Γερουσιαστές Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικανοί, είναι έτοιμοι να προωθήσουν τα ελληνικά ζητήματα στον Λευκό Οίκο καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και οι Αμερικανοί, θέλουν να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του κ. Ραπτάκη που ξεκαθαρίζει ότι… «Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, η πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου έκλεισε οριστικά για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν!» -γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, καθώς από την ημέρα της εκλογής του δεν έχει ακόμη τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν!
Σημειώνεται πως ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, είναι εκλεγμένος στην 33η Περιφέρεια, Rhode Island με την οποία η Ρόδος έχει στενούς δεσμούς.
Ανήκει στην ομάδα των Ελληνο-Αμερικανών Γερουσιαστών οι οποίοι υπέγραψαν επιστολές υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικά του Καστελλορίζου απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις φέρνοντας το ζήτημα στο Αμερικανικό Κογκρέσσο. Ο κ. Ραπτάκης είναι γνωστός για τις προσπάθειές του να στηρίξει την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα και στην βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
• Κύριε Ραπτάκη, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός σε όλο τον κόσμο εορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821 – 2021. Οι περισσότερες χώρες έχουν στείλει μηνύματα στήριξης καθώς και οι ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Θα πρέπει κατ’ αρχήν να συγχαρούμε όλοι τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα για την επέτειο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς όλος ο πλανήτης, όλη η υφήλιος, καταλαβαίνει την σημασία της Ελληνικής Επανάστασης, ως ένα φως και ένα παράδειγμα για την Δημοκρατία.
Σας θυμίζω ότι και πολλοί φιλέλληνες από την Αμερική συμμετείχαν στην προσπάθεια ενώ ο ίδιος ο Τόμας Τζέφερσον πρώην Αμερικανός Πρόεδρος (1801-1809) και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας), μιλούσε ελληνικά. Σήμερα, ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει τις θέσεις του για την στήριξη της Ελλάδας ως συμμάχου και μέλους του ΝΑΤΟ, τόσο στο Αιγαίο όσο και σε περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα, που θεωρούνται πολύ σοβαρές για να υπάρξει ειρήνη.
Στις ΗΠΑ πολλά κτήρια φωτίστηκαν με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας ενώ κι εδώ που βρίσκομαι, η γέφυρα στην κύρια εθνική οδό Pawtucket Rhode Island κοντά στα σύνορα της Μασαχουσέτης, φωτίστηκε ανάλογα, τιμώντας την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Το ίδιο και για το κτήριο Rhode Island Statehouse προς τιμήν της Ελλάδας.
Το ίδιο είδαμε ότι έγινε σε πολλά εμβληματικά κτήρια σε όλο τον κόσμο, σε ευρωπαϊκές και μη πρωτεύουσες κ.λπ. Είναι πράγματι κάτι πολύ σημαντικό ενώ οι ελληνικοί σύλλογοι, τα παροικιακά σωματεία και φυσικά, οι χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες, συμμετέχουν στους εορτασμούς.
Η Ελληνική Επανάσταση ήταν πάρα πολύ σημαντική για την Ιστορία και φυσικά, για τις εξελίξεις μετέπειτα.
• Να έρθουμε στο σήμερα και να μας σχολιάσετε τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν.
Θα σας έλεγα πολύ απλά, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, είναι το αντίθετο της κυβέρνησης Τραμπ. Έχει κάνει πολύ καλές επιλογές τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο υπουργικό σχήμα με κύρια επιλογή τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η χάραξη της νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ περιλαμβάνει και την Ελλάδα, τις σχέσεις των δυο χωρών, την στήριξη και την βελτίωση σε θέματα οικονομικά και εμπορικά.
Για την κυβέρνηση Μπάιντεν οι σχέσεις με την Ευρώπη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα χωρίς να θέλει να παρέμβει σε ζητήματα εσωτερικής φύσης.
Ειδικά για την Τουρκία πάντως, μέχρι στιγμής ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να τηρεί σταθερή στάση: πρώτα οι κυρώσεις από το αμερικανικό Κογκρέσσο για την αγορά των S-400 ενώ μέχρι σήμερα, δεν έχει τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν!
Όπως είχα πει και σε άλλη συνομιλία μας, με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, η πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου έκλεισε οριστικά για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν! Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν είχε συνηθίσει να μιλάει κάθε μέρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και να κάνει ό,τι θέλει. Αυτά δεν υπάρχουν πια. Νομίζω ότι όλα θα φανούν πολύ σύντομα.
• Πώς είναι τα πράγματα με την πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ; Θα μπορέσουν να ταξιδέψουν οι Αμερικανοί φέτος σε άλλες χώρες;
Όπως είπε και ο Πρόεδρος στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, στόχος του είναι πια η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα να προχωρήσει τόσο ώστε να φτάσει τις 200 εκατ. δόσεις μέχρι να συμπληρώσει τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης.
Όταν ανέλαβε ο πρώτος στόχος ήταν τα 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος ανεβαίνει αφού καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει φτάσει κοντά σε αυτό που κάνουμε.
Η νέα ομάδα που υπάρχει στο Λευκό Οίκο για τη διαχείριση της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα χορηγούνταν κατά μέσο όρο 2,49 εκατ. δόσεις εμβολίων, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να φτάσει τις 200 εκατ. δόσεις μέχρι να συμπληρώσει τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης.
Είμαστε όλοι πολύ αισιόδοξοι ότι θα ξεκινήσουν τα ταξίδια αλλά σίγουρα μετά τον Ιούνιο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημιολογική κατάσταση και με τη βασική προϋπόθεση ότι θα είναι εμβολιασμένοι και θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν.
Πάντως, οι εκλεγμένοι σε διάφορες θέσεις και αξιώματα Ελληνο-Αμερικανοί Γερουσιαστές Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικανοί, φαίνεται ότι δουλεύετε πάνω στα ελληνικά ζητήματα για να τα προωθήσετε στον Λευκό Οίκο.
Πάντοτε εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εκλεγμένοι σε διάφορες Ελληνο-Αμερικανοί Γερουσιαστές Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικανοί, προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για αποφάσεις από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά μηνύματα και ήδη διαφαίνονται οι προθέσεις.
Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη ανοιχτά μέτωπα και φυσικά πρωταρχικό είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ενημερωτικά σας αναφέρω, ότι οι Ελληνο-Αμερικανοί βουλευτές έχουμε ήδη υπογράψει σχετική επιστολή προς το Εθνικό Κοινοβούλιο των ΗΠΑ ζητώντας να μην επιτραπεί στην Τουρκία να αγοράσει F-35 από την Αμερική. Η πρωτοβουλία αυτή, είναι πολύ σημαντική καθώς έρχεται να στηρίξει την δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που ξεκαθάρισε προς την Τουρκία πως εάν δεν γυρίσει πίσω τους S-400 στην Ρωσία, να ξεχάσει τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα πλέον, λόγω και της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου