Σκληρή απάντηση στους επικριτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με τα δημοσιεύματα, τα σχόλια, τις δηλώσεις και τις αναρτήσεις στα social media για τον διαγωνισμό των φωτιστικών LED, καθώς και για τις κατηγορίες περί αγοράς λοπιών έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, υπογράμμισε τα εξής:
«Κατ’αρχήν θέλω να κάνω ένα σχόλιο για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Διαβάζοντας αυτές τις αναρτήσεις και τα σχόλια, θα πρέπει όσοι αναφέρονται σε αυτά να είναι πιο προσεκτικοί, να διαβάζουν πολύ καλά, για να διαπιστώσουν ότι ούτε ένα ευρώ –ούτε ένα ευρώ- δεν δαπανήθηκε ούτε για ένα γραμμάριο λόπι για την αγορά αυτού του προϊόντος από την ΠΝΑΙ. Είναι προσφορά και δωρεά των παραγωγών και είναι ντροπή να λέγονται αυτά και να σχολιάζονται διάφορα. Δεν είναι μόνο για τα λόπια. Είναι γενικότερα, για τις γιορτές που διοργανώνει η ΠΝΑΙ σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, με τους Συλλόγους και τους παραγωγούς για όλα μας τα προϊόντα (κρασί, πορτοκάλια κ.λπ.). Αυτά είναι δωρεές για την συμμετοχή του κόσμου σε αυτές τις εκδηλώσεις, ώστε να γνωρίσουν τα προϊόντα μας. Αυτές οι εκδηλώσεις που στηρίζονται από την ΠΝΑΙ έχουν το κόστος της διοργάνωσης (έξοδα για ορχήστρα, προβολή, ηχοφωτιστικές καλύψεις κ.λπ.). Δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για τα ντόπια προϊόντα μας, για την γαστρονομία μας και για την προβολή και προώθησή τους. Όλες οι δαπάνες είναι με ομόφωνες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, εγκεκριμένες από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι νομιμότατες».
Όσον αφορά τον διαγωνισμό των φωτιστικών LED, ο κ. Ζαννετίδης είπε:
«Για τον διαγωνισμό για τα φωτιστικά LED και την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον διαγραμμένο χωρικό αντιπεριφερειάρχη, έχω να πω τα εξής: Δεν θα βρούν τίποτα, όσο και να προσπαθούν. Για τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και την ομάδα του, δεν μπορούν να βρουν τίποτα. Διαβάζω δημοσίευμα ότι ο Χατζημάρκος ‘ανέθεσε’ σε δικούς του! Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, έγιναν ενστάσεις, εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή. Ακυρώθηκε. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη μας, τα ελεγκτικά μας όργανα. Δεν καταλαβαίνω αυτή την… πρεμούρα. Εμείς κοιτάζουμε τα προβλήματα των δημοτών μας και των νησιωτών μας για τα οποία δίνουμε καθημερινή μάχη σε όλα τα μέτωπα, τα επίπεδα, παρά την τραγική υποστελέχωση που έχουμε, είμαστε όρθιοι και παλεύουμε. Κριτής μας είναι ο κόσμος. Και να πω σε όσους μας κρίνουν, ότι κι αυτοί κρίνονται. Και από εμάς και από τον κόσμο που τους βλέπει, τους ακούει και τους διαβάζει».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι η ΠΝΑΙ βρίσκεται στην επανεξέταση των δικαστικών προσφυγών και την προσαρμογή της απόφασης στη νέα διακήρυξη που πρόκειται να βγει στον ‘αέρα’ στο επόμενο διάστημα. «Μελετάμε και τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς προηγούμενες αποφάσεις της, έχουν εγκρίνει παρόμοιους διαγωνισμούς. Πρόκειται για επιχειρηματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Προβληματίζει την αυτοδιοίκηση αυτή η κατάσταση. Κι εμείς μελετάμε προσεκτικά τα επόμενα στάδια και τις κινήσεις μας. Όποτε είμαστε έτοιμοι, θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή το θέμα για συζήτηση».

Οι δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα
Ο κ. Ζαννετίδης, ανακοίνωσε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής για την αγροδιατροφική σύμπραξη της ΠΝΑΙ από όσους επιθυμούν να συμμετέχουν: «Συνολικά, υπέβαλαν αιτήσεις 27 φορείς μεταξύ αυτών, Δήμοι, συνεταιρισμοί, φυσικά πρόσωπα, το Επιμελητήριο και άλλες οργανώσεις. Αυτό μας χαροποιεί καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή. Το επόμενο στάδιο είναι η εξέταση από τη Νομική μας Υπηρεσία αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετέχουν και φυσικά, το Καταστατικό το οποίο θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να λάβουν γνώση και να το εγκρίνουν με αποφάσεις των οργάνων τους, προκειμένου να προχωρήσουν στην σύσταση εταιρείας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τα σχέδια βελτίωσης, η προθεσμία των οποίων λήγει στις 2 Μαΐου 2018 και η 2η επαναπροκήρυξη για Νέους Αγρότες, η προθεσμία των οποίων λήγει στις 15 Απριλίου 2018: «Υπάρχουν κάποια προβλήματα που αφορούν την 2η επαναπροκήρυξη για Νέους Αγρότες. Έχουμε συντάξει σχετικό έγγραφο, το οποίο θα αποσταλεί στον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιο για το Πρόγραμμα προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις. Μέλημά μας είναι να λάβουν μέρος στις αιτήσεις αυτές, περισσότεροι νέοι αγρότες και να μπουν στο επάγγελμα. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το ΟΣΔΕ και να δοθεί παράταση ώστε να έχουν χρόνο για να υποβάλουν αιτήσεις», όπως τόνισε.
Ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η ΠΝΑΙ θα συμμετέχει σε έκθεση Βιολογικών Προϊόντων, που θα γίνει στο Λονδίνο στις 22 Απριλίου 2018, με περίπτερο στο οποίο θα λάβουν μέρος και οκτώ παραγωγοί της Περιφέρειάς μας, με ντόπια προϊόντα, βιολογικά καλλυντικά, βότανα, και μπύρα.

«Τον προσεχή Μάιο, η ΠΝΑΙ θα συμμετέχει στην Έκθεση ‘Ελλάδος Γεύση’ που θα γίνει στο Περιστέρι με συμμετοχή 20 παραγωγών, ενώ τον προσεχή Ιούνιο, θα συμμετέχουμε στις Βρυξέλλες, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα ντόπια προϊόντα μας, όσα είναι χαρακτηρισμένα ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», όπως ανέφερε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ