Ειδήσεις

Ο «θάνατος του εμποράκου» είναι πλέον προ των πυλών!

Στην Ελλάδα του 2018, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δώσουν γενναία μάχη για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους. Το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, γι αυτό και τα λουκέτα, ακόμα και σε οικογενειακές επιχειρήσεις με μακρόχρονη παράδοση στη Ρόδο, διαδέχονται το ένα το άλλο.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες και οι επιστήμονες της χώρας, τελούν πλέον υπό διωγμό και ο «θάνατος του εμποράκου» είναι προ των πυλών.
Ο χάρτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Ρόδο αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς την ίδια ώρα που μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων «αλώνουν» την τοπική αγορά και κατ΄επέκταση την τοπική οικονομία.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και η υπερφορολόγηση έχει κολλήσει τους μικρομεσαίους στον τοίχο, αφού έως και το 75% του εισοδήματός τους προορίζεται για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Είναι ενδεικτικό ότι ένας νέος επαγγελματίας που άνοιξε, για παράδειγμα, τα βιβλία του εντός του 2018 θα κληθεί για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ να δώσει στο ελληνικό Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ 3.750 ευρώ και θα του απομείνουν μόλις 1.250 για να ζήσει. Εάν το ετήσιο εισόδημα ανέλθει στις 25.000 ευρώ, η εφορία και ο ΕΦΚΑ θα πάρουν το 50,61% του εισοδήματος. Οσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο διογκώνονται και οι επιβαρύνσεις. Την ίδια στιγμή, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων βλέπουν να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημά τους, εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών αλλά και της επιβολής νέων φόρων. Μάλιστα, η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα αλλάξει ριζικά τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πολίτες, η τσέπη των οποίων πλέον δεν αντέχει άλλο βάρος.
«Θύμα» των νέων δεδομένων στην τοπική αγορά, έπεσε και η γνωστή εθελόντρια κ. Σοφία Μανιά, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το κατάστημά της «Second Hand» στο Φαληράκι, μέσω του οποίου όλα αυτά τα χρόνια, πολλές οικογένειες του νησιού έβρισκαν σε προσιτές τιμές διάφορα είδη για το σπίτι, όπως επίσης και είδη ένδυσης και υπόδησης.
Η κ. Σοφία Μανιά, ξεκαθάρισε μέσω της «δ» ότι έλαβε την απόφαση με βαριά καρδιά, καθώς μέσα από το κατάστημά της όλα αυτά τα χρόνια βρήκαν διέξοδο, εκατοντάδες οικογένειες στη Ρόδο, που με λίγα χρήματα μπορούσαν να αγοράσουν χρήσιμα είδη από δεύτερο χέρι, όμως, όπως λέει, η οικονομική κρίση και οι αυξημένες φορολογικές απαιτήσεις καθιστούν απαγορευτική τη συνέχιση της λειτουργίας του. Επιπλέον, τα λιγοστά έσοδα από το μαγαζί, η κ. Μανιά τα διέθετε για την ανακούφιση των ασθενέστερων, περιθώρια που δεν υπάρχουν πια, αφού θα πρέπει τα έσοδα να διατίθενται για οικονομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις σχεδόν στο σύνολό τους.
Η ίδια, δήλωσε στη «δ» πως το φιλανθρωπικό της έργο δεν θα σταματήσει και πάντα θα βρίσκεται δίπλα σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, θα ξεπουλήσει όλα τα είδη του καταστήματος, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, και πλέον θα το χρησιμοποιεί ως έδρα του Συλλόγου της, που είναι υπό σύσταση, κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα μπουν όλοι οι εθελοντές που στηρίζουν το έργο της.
Όπως είπε, τα ανταλλακτικά παζάρια και η βοήθεια προς τους αδύναμους συμπολίτες μας δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού σήμερα οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες από ποτέ, γι αυτό και μόλις ανακηρυχθεί η λειτουργία του Συλλόγου, θα σχεδιάσει τις αμέσως επόμενες δράσεις της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Η Σοφία Μανιά είναι μία από τους πολλούς ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους ελεύθερους επαγγελματίες στα νησιά, που τελούν σε κατάσταση “ομηρίας”, μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο.
Στα νησιά, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ήταν η χαριστική βολή σε συνέχεια μιας οκταετούς περιόδου κρίσης, που τα λειτουργικά έξοδα πολλαπλασιάζονται και τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως δεν πρόλαβαν καλά καλά οι επαγγελματίες να αφομοιώσουν τις δυσβάσταχτες ανατροπές του 2017 στον τρόπο υπολογισμού, στο ύψος αλλά και στην περιοδικότητα καταβολής των εισφορών τους και το 2018 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες αντιμετωπίζουν νέες επιβαρύνσεις.
Και αυτό γιατί οι εισφορές καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και 38%. Πρόκειται για επιβάρυνση που «χτυπάει» στην καρδιά των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων αλλά και των ανθρώπων της εγχώριας γεωργίας, οι οποίοι ακόμη, παρά την «αφαίμαξη» που δέχονται από το ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλοντας για εισφορές και φόρους ακόμη και πάνω από το 70% του εσόδων τους, δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου