ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Την πρόθεσή του, η ΝΔ εφόσον γίνει κυβέρ­νηση, να δημιουρ­γή­σει «τις κατάλ­λη­λες συν­θή­κες ώστε όλο και περισ­σό­τε­ροι πολίτες να απο­τολ­μή­σουν τη συμ­με­τοχή τους στα κοινά», τόνισε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ο οποίος συνα­ντή­θηκε με φοι­τη­τές του Stanford, όπως ανα­φέ­ρει ενη­με­ρω­τικό σημεί­ωμα του κόμ­μα­τος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης. «Πρέπει να σκε­φτούμε πολύ καλά πώς θα κάνουμε ξανά την πολι­τική ελκυ­στική για τους νέους. Ταλα­ντού­χους, νέους ανθρώ­πους που έχουν τη δυνα­τό­τητα να δια­λέ­ξουν ανάμεσα σε μια καριέρα στον ιδιω­τικό τομέα ή την εμπλοκή τους στη δημόσια σφαίρα», προ­σέ­θεσε.

«Η χώρα περνά μια μεγάλη οικο­νο­μική, πολι­τική και κοι­νω­νική κρίση. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ τα τελευ­ταία οκτώ χρόνια. Ο κύκλος της λιτό­τη­τας θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν 3 χρόνια, αλλά είχαμε την άνοδο στην εξουσία μιας κυβέρ­νη­σης που παρέ­τεινε αναίτια την κρίση με απο­τέ­λε­σμα να πλη­ρώ­νουμε ακόμη τις συνέ­πειες όσων έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015», ανέφερε ο πρό­ε­δρος της ΝΔ απευ­θυ­νό­με­νος στους φοι­τη­τές του αμε­ρι­κα­νι­κού ερευ­νη­τι­κού πανε­πι­στη­μίου, σημειώ­νο­ντας πως η άνοδος του λαϊ­κι­σμού στην Ελλάδα συνέβη νωρί­τερα σε σχέση με άλλες χώρες.

«Στην Ελλάδα, οι λαϊ­κι­στές κέρ­δι­σαν δύο εκλογές και βρί­σκο­νται στην εξουσία εδώ και τρία χρόνια. Ένα από τα «θετικά» αυτού του πολι­τι­κού πει­ρά­μα­τος είναι ότι οι πολι­τι­κές των λαϊ­κι­στών, σε μεγάλο βαθμό, απα­ξιώ­θη­καν. Είναι, πλέον, πολύ δύσκολο για κάποιον να τρέξει μια πολι­τική καμπά­νια βασι­σμένη σε υπο­σχέ­σεις. Γιατί αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας. Και κατέ­ληξε να κάνει τα ακριβώς αντί­θετα από ό, τι υπο­σχέ­θηκε», υπο­γράμ­μισε.

Ο αρχηγός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης δήλωσε αισιό­δο­ξος ότι η ΝΔ θα κερ­δί­σει με σημα­ντική διαφορά τις επό­με­νες εκλογές και προ­σέ­θεσε: «Πρέπει να δώσουμε λύσεις στα προ­βλή­ματα των πολιτών, που σήμερα συν­δέ­ο­νται κυρίως με την εύρεση εργα­σίας. Μια γενιά ταλα­ντού­χων νέων φεύγει από τη χώρα, ανα­ζη­τώ­ντας ένα καλύ­τερο αύριο. Θα επι­στρέ­ψουν μόνο εάν τους προ­σφέ­ρουμε πραγ­μα­τι­κές ευκαι­ρίες δου­λειάς. Για αυτό, η πολι­τική μας ατζέντα επι­κε­ντρώ­νε­ται στην προ­σέλ­κυση επεν­δύ­σεων και τη δημιουρ­γία θέσεων εργα­σίας. Θέλουμε να μειώ­σουμε το φορο­λο­γικό βάρος στους εργα­ζό­με­νους. Να μειώ­σουμε τους συντε­λε­στές φορο­λό­γη­σης, αλλά και τις εισφο­ρές. Η κυβέρ­νηση έχει υπερ­φο­ρο­λο­γή­σει την παρα­γω­γική οικο­νο­μία για να δημιουρ­γή­σει ένα πλε­ό­να­σμα, που επι­στρέ­φει μέσω επι­δο­μά­των κυρίως σε αυτούς που θεωρεί εκλο­γική της πελα­τεία».

Απα­ντώ­ντας σε σχετική ερώτηση Έλληνα φοιτητή ανέφερε πως η δημόσια διοί­κηση παρα­μέ­νει πολύ ανα­πο­τε­λε­σμα­τική, εξη­γώ­ντας ότι δεν είναι μόνο θέμα μεγέ­θους αλλά απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας. «Απαι­τεί­ται μια δια­δι­κα­σία ανα­σχε­δια­σμού μαζικής κλί­μα­κας. Με άξονες τους ανθρώ­πους, τις δια­δι­κα­σίες, τις ικα­νό­τη­τες, την τεχνο­λο­γία. Η τεχνο­λο­γία μπορεί να ανα­βαθ­μί­σει το έργο της δημό­σιας διοί­κη­σης. Δυστυ­χώς, ακόμη δεν έχουμε προ­χω­ρή­σει στα βασικά. Για παρά­δειγμα, προ­σπά­θησα πολύ να εφαρ­μόσω ένα σύστημα αξιο­λό­γη­σης δημο­σίων υπαλ­λή­λων που να λει­τουρ­γεί, διότι -όποτε έβλεπα αξιο­λο­γή­σεις προσωπικού- όλοι είχαν άριστα. Χρεια­ζό­μα­στε περισ­σό­τερη αξιο­κρα­τία, ειδικά όταν επι­λέ­γουμε τους επι­κε­φα­λής τομέων σε δημό­σιες υπη­ρε­σίες. Πρέπει να βλέ­πουμε το συνο­λικό απο­τύ­πωμα της δημό­σιας διοί­κη­σης. Τι πρέπει να κάνει το κράτος; Τι θα μπο­ρούσε να κάνει ο ιδιω­τι­κός τομέας; Πώς θα μπο­ρού­σαμε να επι­τύ­χουμε την καλύ­τερη δυνατή συνερ­γα­σία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιω­τικό τομέα;», συμπλή­ρωσε.

Επι­πλέον είπε πως το σημα­ντι­κό­τερο είναι η εντολή που λαμ­βά­νεις από τους πολίτες και ότι όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ την επομένη των εκλογών, τόσο πιο σταθερή θα είναι η επόμενη κυβέρ­νηση. «Εάν λάβεις μία ισχυρή εντολή, είσαι σε θέση να εφαρ­μό­σεις το πρό­γραμμά σου. Θέλουμε να μπο­ρούμε να εφαρ­μό­σουμε τις πολι­τι­κές που έχουμε σχε­διά­σει. Θέλουμε ανα­θε­ώ­ρηση του Συντάγ­μα­τος για να εξα­σφα­λί­σουμε ότι αυτό είναι ευθυ­γραμ­μι­σμένο με τις προ­τε­ραιό­τη­τες της χώρας. Μετά τις επό­με­νες εκλογές, οι επεν­δυ­τές θα αξιο­λο­γή­σουν εάν η Ελλάδα δια­θέ­τει μια ισχυρή κυβέρ­νηση, απο­φα­σι­σμένη να φέρει ουσια­στικά απο­τε­λέ­σματα. Προ­τε­ραιό­τητά μας είναι ένα σταθερό φορο­λο­γικό σύστημα για διά­στημα του­λά­χι­στον πέντε ετών. Θα αντι­με­τω­πί­σουμε γρα­φειο­κρα­τικά εμπόδια που κάνουν τη ζωή των επεν­δυ­τών πολύ δύσκολη. Την ίδια στιγμή, θα ξεμπλο­κά­ρουμε ορι­σμέ­νες από τις πολύ μεγάλες επεν­δύ­σεις, που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη, αλλά αντι­με­τω­πί­ζουν πολλά προ­βλή­ματα», προ­σέ­θεσε.

Είπε επίσης ότι στους πρώτους 6 με 12 μήνες πρέπει να κατα­φέ­ρουμε να δημιουρ­γή­σουμε τις συν­θή­κες για να φέρουμε επεν­δύ­σεις στην Ελλάδα, κάτι που θα δώσει χρόνο για να αντι­με­τω­πι­στούν βαθύ­τε­ρες και πιο περί­πλο­κες θεσμι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις. «Η επι­τυ­χία μας εξαρ­τά­ται από το εάν θα έχουμε θετικά απο­τε­λέ­σματα για την πλειο­ψη­φία των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μητσο­τά­κης στέλ­νο­ντας παράλ­ληλα το μήνυμα ότι στόχος του είναι να γίνει πάλι ελκυ­στική η πολι­τική στην Ελλάδα.

«Θέλω να δώσω βήμα έκφρα­σης σε όλους εκεί­νους που εμπνέ­ουν τους πολίτες να διεκ­δι­κή­σουν ένα καλύ­τερο αύριο μέσα από σκληρή δουλειά. Έχουμε ανάγκη να προ­σελ­κύ­σουμε το ταλέντο που δια­θέ­τει η χώρα για να αλλά­ξουμε την Ελλάδα. Στόχος μου είναι να δημιουρ­γή­σουμε τις κατάλ­λη­λες συν­θή­κες ώστε όλο και περισ­σό­τε­ροι πολίτες να απο­τολ­μή­σουν τη συμ­με­τοχή τους στα κοινά. Πρέπει να σκε­φτούμε πολύ καλά πώς θα κάνουμε ξανά την πολι­τική ελκυ­στική για τους νέους. Ταλα­ντού­χους, νέους ανθρώ­πους που έχουν τη δυνα­τό­τητα να δια­λέ­ξουν ανάμεσα σε μια καριέρα στον ιδιω­τικό τομέα ή την εμπλοκή τους στη δημόσια σφαίρα. Μέχρι τώρα, δεν υπάρ­χουν πολλοί άνθρω­ποι με προ­σό­ντα στην πολι­τική», ανέφερε ο πρό­ε­δρος της ΝΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.