Σε “διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς” αλλά και σε πολυπλοκότητα αποδίδει η κυβέρνηση την αδυναμία συμφωνίας σε 3 ανοικτά πεδία των πρώτων προαπαιτούμενων που συνδέονται με την δόση των 2 δισ. ευρώ και έπρεπε να είναι έτοιμα έως τις 15/10.
Ο λόγος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης σε επίπεδο ΚΥΣΟΙΠ για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για την εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και για το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων. “Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας.
Πλέον, το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων επιχειρείται να ολοκληρωθεί πριν από το κρίσιμο EWG της Πέμπτης το οποίο μπορεί –αν υπάρξει θετική εισήγηση και απόφαση- να εγκρίνει τα 2 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης. Μπορεί επίσης και να οριστικοποιήσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ και της εκκίνησης της πρώτης αξιολόγησης.
Ωστόσο, η θετική απόφαση από το EWG της Πέμπτης, προϋποθέτει τη συγγραφή της εισήγησης των θεσμών προς το EWG και τα χρονικά περιθώρια πλέον γίνονται πολύ στενά, δεδομένης και της αντίδρασης των θεσμών ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών όπως αυτή φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν V. Dombrovskis χθες και σήμερα.

Έτοιμο το 90% των προαπαιτούμενων έρχεται ο εφαρμοστικός και ο νόμος για τις τράπεζες
Στην ανακοίνωση που ακολούθησε το ΚΥΣΟΙΠ επισημαίνεται ότι έχει εκπληρωθεί το 90% των πρώτων προαπαιτούμενων αλλά και ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται στη Βουλή ο νόμος περί ανακεφαλαιοποίησης.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα οδεύει προς κατάθεση και ο συμπληρωματικός “εφαρμοστικός” νόμος με τις διατάξεις για ασφαλιστικό, εργασιακό ενέργεια και άλλες “εκκρεμότητες”.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τις “διορθώσεις” του πολυνομοσχεδίου που πρόσφατα ενέκρινε η Βουλή μετά από τους “αστερίσκους” των θεσμών, αλλά και για πρόσθετες διατάξεις που πρέπει να έρθουν προς ψήφιση. Παράλληλα τρέχει το έργο εφαρμογής των δεσμεύσεων μέσω εφαρμοστικών διατάξεων.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να επιταχύνει την εφαρμογή των “συμφωνημένων” προαπαιτούμενων. Ωστόσο, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει χρονοκαθυστέρηση, κάνει και το ταμειακό της “κουμάντο” για να διασφαλίσει τις πληρωμές των μισθών, των συντάξεων και των δόσεων προς το ΔΝΤ του Δεκεμβρίου χωρίς την έλευση των δόσεων που έχουν θεωρητικά προβλεφθεί για φέτος από την σύμβαση με τον ESM (σ.σ 2 συν 1 δισ. ευρώ υπόλοιπο του Αυγούστου και 5,7 δισ. ευρώ επιπλέον μετά την πρώτη αξιολόγηση).

Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “διαπιστώθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των Υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων” στα προαπαιτούμενα και ότι “η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται”.
“Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ