- Ιστορικό ρεκόρ αφίξεων Σουηδών τουριστών στην Ελλάδα το 2025, με 616.600 επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σχέση με το 2024.
- Η Ελλάδα κέρδισε 146.000 επιπλέον επισκέπτες από τη Σουηδία, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της σουηδικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό.
- Το 2025, οι ελληνικές εισπράξεις από υπηρεσίες ανήλθαν σε 741 εκατ. ευρώ, με το 72% αυτών να προέρχεται από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
- Οι σουηδικές επενδυτικές ροές σε ακίνητα στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τα 11 εκατ. ευρώ το 2025, ενισχύοντας το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.
Ισχυρή επιστροφή των Σουηδών ταξιδιωτών στην Ελλάδα καταγράφηκε το 2025, με τις αφίξεις να σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ και να ξεπερνούν κατά πολύ ακόμη και τα επίπεδα πριν από την πανδημία
Η σουηδική αγορά επιβεβαιώνει τη διαχρονική σημασία της για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς μέσα σε έναν χρόνο η Ελλάδα κέρδισε περίπου 146.000 επιπλέον επισκέπτες από τη συγκεκριμένη σκανδιναβική χώρα.
Σύμφωνα με την Έκθεση 2025 του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη, οι αφίξεις Σουηδών τουριστών στην Ελλάδα ανήλθαν το 2025 σε 616.600, σημειώνοντας αύξηση περίπου 31% σε σχέση με τις 470.500 αφίξεις του 2024.
Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση της περιόδου που εξετάζει η Έκθεση. Το 2019, πριν από την πανδημία, είχαν καταγραφεί 412.400 αφίξεις, ενώ το 2022 η κίνηση είχε ανακάμψει στις 427.800. Μετά τη μικρή υποχώρηση του 2023 στις 375.000 αφίξεις, ακολούθησαν δύο συνεχόμενα έτη έντονης ανάπτυξης.
Οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες στο 72% των εισπράξεων
Η δυναμική της σουηδικής αγοράς αποτυπώνεται ακόμη πιο έντονα στις εισπράξεις από υπηρεσίες.
Το 2025 η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο ιστορικά πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών με τη Σουηδία, το οποίο ξεπέρασε τα 544 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ελληνικές εισπράξεις από υπηρεσίες ανήλθαν σε 741 εκατ. ευρώ, έναντι 505 εκατ. ευρώ το 2024.
Η βασική κινητήρια δύναμη ήταν ο τουρισμός: οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες αντιπροσώπευσαν το 72% του συνόλου των ελληνικών εισπράξεων από τη Σουηδία, καταγράφοντας αύξηση 81% σε σχέση με το 2024. Ακολούθησαν οι μεταφορές με μερίδιο 14%.
Η ισχυρή άνοδος δείχνει ότι η Σουηδία δεν αποτελεί απλώς μία παραδοσιακή αγορά για το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά μια αγορά που εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και υψηλή οικονομική συνεισφορά.
Παράλληλα ενισχύεται και το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων. Οι καθαρές σουηδικές επενδυτικές ροές σε ακίνητα στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 11 εκατ. ευρώ το 2025, από 3 εκατ. ευρώ το 2024.
Η συνολική εικόνα του 2025 επαναφέρει έτσι τη Σουηδία δυναμικά στον χάρτη των ευρωπαϊκών αγορών που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για την τουριστική κίνηση όσο και για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας.
Σοφία Κοντογιάννη
Πηγή: tornosnews.gr








Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.