Του Νίκου Σβέρκου

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ουσιαστική ελάφρυνση δεν πρόκειται να υπάρξει, επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, βάλλοντας παράλληλα κατά των συγκυβερνώντων για τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν με τις επιλεγμένες διαρροές και τα ψευδεπίγραφα αριθμητικά δεδομένα. Η Κουμουνδούρου, αντιδρώντας στις χθεσινές «πανηγυρικές» ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ, αφενός κατηγόρησε το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ότι σκόπιμα δεν αποσαφηνίζουν το πόσο θα μειωθούν τα αναγραφόμενα ποσά στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν στους φορολογουμένους.

Παιχνίδια με αριθμούς

Αφετέρου, όμως, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι προχωρά σε παιχνίδι με τους αριθμούς, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους πολίτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση στην κριτική της εκκινεί από τις πληροφορίες που έφεραν αρχικά την κυβέρνηση να έχει προβλέψει τη συνολική επιβάρυνση στα 3,2 δισ. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν όμως ότι η τελική πρόβλεψη προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. «Η κατάσταση αυτή επιτρέπει βέβαια στην κυβέρνηση να προχωρά ανέξοδα σε μειώσεις των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, αφού τελικά θα εισπράξει (δήθεν από λάθος!) τα αρχικά προβλεπόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των «δήθεν ελαφρύνσεων» η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το συνολικό άθροισμα των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ καθώς και την κατανομή τους ανά νομό. Η Κουμουνδούρου διεμήνυσε μάλιστα ότι «κάθε ημέρα καθυστέρησης δημοσιοποίησης των στοιχείων επιβαρύνει την κυβέρνηση επιπρόσθετα, γιατί, αφού έκανε το έγκλημα, τώρα προσπαθεί να αποκρύψει τα τεκμήριά του».

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ όμως επικεντρώνει την προσοχή του και στις αποκαλύψεις από την πλευρά μέσων ενημέρωσης και του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη (συναντάται σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα), σχετικά με τα σχέδια για αύξηση και ενιαιοποίηση του ΦΠΑ στο 19%, κατ’ επιταγήν μάλιστα του ΔΝΤ.

Εγκλημα ο ενιαίος ΦΠΑ

Η Κουμουνδούρου, παρά τη διάψευση των σεναρίων από το υπουργείο Οικονομικών, επισήμανε σε σχόλιό της ότι «ακόμα και η σκέψη για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ είναι εξοργιστική», αφού «θα επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά με νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεις για είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, θα εκτινάξει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, του νερού και του φυσικού αερίου, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα νησιά του Αιγαίου κ.λπ.».

Σε αυτό το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει και το τι κρύβουν τα περίφημα «ισοδύναμα μέτρα», με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ισορροπήσει τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ. «Την ίδια στιγμή που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τη φορολογική βαρβαρότητα του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με δήθεν φοροελαφρύνσεις, ενώ στην πραγματικότητα επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα» εκτίμησε η Κουμουνδούρου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση οι κορυφαίοι επιτελείς θεωρούν ότι οι υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με άγνωστες τις επιθυμίες της τρόικας, συνθέτουν προεκλογικό σκηνικό. Ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM επισήμανε ότι η κυβέρνηση «διαμορφώνει ένα “άνοιγμα” επί του δικού της προγράμματος, περίπου ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ» και παρ’ όλα αυτά «έρχεται και μας λέει ότι θα κάνει και φοροελαφρύνσεις». «Μπαίνουμε στην ουσία σε μια επικοινωνιακή πολιτική που εμένα μου θυμίζει ή μου “μυρίζει” εκλογική διαδικασία» είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Φοροελαφρύνσεις γιοκ

Οσον αφορά δε τις επικείμενες συζητήσεις των υπουργών με την τρόικα ο Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τελικά δεν θα προχωρήσει σε ελάφρυνση των φορολογικών βαρών. Αιτιολόγησε μάλιστα αυτή την εκτίμηση με το γεγονός ότι η τρόικα -και κυρίως η ευρωπαϊκή πλευρά- στέλνει μηνύματα «ότι δεν θα συναινέσει σε ένα σχέδιο φοροελαφρύνσεων, εκτός αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία και πάλι θα ζημιώσουν τον ελληνικό λαό». Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση «κυβέρνηση υποταγής στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας και των τοκογλύφων δανειστών της χώρας και δυστυχώς μέχρι σήμερα μας έχει συνηθίσει να υποκύπτει σε αυτές τις απαιτήσεις και οι όποιες διαπραγματεύσεις κάνει μαζί της να είναι για τις μικρολεπτομέρειες».

efsyn.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ