Από τη Λέρο, έγινε το «ποδαρικό» για την κάλυψη κενών θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, οι οποίοι θα επιδοτούνται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με το ποσό των 450 ευρώ μηνιαίως.
Σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των ελλείψεων της νησιωτικής Ελλάδας σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμπεριλαμβάνοντας στο καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί για την κάλυψη κενών θέσεων, και τα νοσοκομεία.
Η διαδικασία για την κάλυψη κενών θέσεων καίριων ειδικοτήτων με επικουρικούς γιατρούς σε Νοσοκομεία της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Ειδικότερα, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προτίθεται να επιδοτήσει με 450 ευρώ μηνιαίως πέντε επικουρικούς γιατρούς στο Νοσοκομείο της Ρόδου, δύο στο Νοσοκομείο Καλύμνου, δύο στο Νοσοκομείο της Λέρου, έναν στο Νοσοκομείο Σύρου και έναν στο Νοσοκομείο- Κ.Υ. Νάξου, προκειμένου να καλυφθούν ειδικότητες πρώτης γραμμής.
Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή επιδόματος σε 85 συνολικά επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, που θα καλύψουν τις ανάγκες Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων και για πρώτη φορά και Νοσοκομείων.
Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στην «δ» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να τρέξουν από κοινού και άμεσα τις διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ποδαρικό» έγινε με την κάλυψη θέσης επικουρικής ιατρού- γυναικολόγου στο Νοσοκομείο της Λέρου.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και η παροχή του μηνιαίου επιδόματος των 450 ευρώ θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την κάλυψη θέσεων και στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
«Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία. Στην τελευταία απόφαση που λάβαμε αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, ώστε να τα βοηθήσουμε να καλύψουν κενές θέσεις με επικουρικούς γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων πρώτης γραμμής. Το επίδομα των 450 ευρώ μηνιαίως που χορηγεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για ένα γιατρό να έρθει στην περιοχή μας και να καλύψει θέσεις στα Νοσοκομεία μας. Οι 11 θέσεις γιατρών στα Νοσοκομεία, εντάσσονται στο πρόγραμμα των 85 συνολικά γιατρών – επικουρικών και αγροτικών- που θα επιδοτήσει η Περιφέρεια για την κάλυψη αναγκών μονάδων Υγείας, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα», δήλωσε ο κ. Ν. Καραμαρίτης.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα παροχής κινήτρων εφαρμόζεται από το 2015 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, και στη συνέχεια το ακολούθησαν κι άλλες Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να καλύψουν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας. Οι νέοι γιατροί «επιδοτούνται» με 450 ευρώ τον μήνα για όλο το διάστημα της τριετούς υπηρεσίας τους σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας των νησιών.
Για φέτος αναμένεται να εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού η λίστα με τις ειδικότητες έχει διευρυνθεί για να βοηθηθούν τα μικρά, «άγονα» νησιά αλλά και μερικά μεγαλύτερα. Επιπλέον, η ΠΝΑΙ θα κινήσει την όλη διαδικασία για προσλήψεις από την αρχή, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με περισσότερες θέσεις και ειδικότητες ώστε να βοηθηθούν τα νησιά που έχουν προβλήματα και ελλείψεις σε γιατρούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη, εφόσον το πρόγραμμα λειτούργησε στην πράξη ομαλά και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, θα γίνουν προσπάθειες να καλυφθούν κι άλλα νησιά με περισσότερες ειδικότητες –πέραν των αγροτικών γιατρών.
Σημειώνεται πως την σχετική πρόταση είχε κάνει ο κ. Καραμαρίτης και με σύμφωνη γνώμη του ιδίου του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, προχώρησε και υλοποιήθηκε προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις αγροτικών γιατρών αλλά και γιατρών ειδικότητας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ