Ειδήσεις

42χρονος οδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου ένας 42χρονος Ροδίτης, επαγγελματίας οδηγός, κατηγορούμενος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Ο 42χρονος, που είχε κριθεί αρχικώς προσωρινά κρατούμενος, έχει αφεθεί μετά την ευδοκίμηση προσφυγής, που υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τάσος Διάκος, ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Ο 42χρονος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε συγκεκριμένα σε παγκόσμια επιχείρηση και διεξήγαγε στοχευμένες πολύμηνες έρευνες σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων peertopeer (Ρ2Ρ), για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη την 24η Σεπτεμβρίου 2015, στην οικία του 41χρονου, ο οποίος φέρεται να κατείχε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2015 ένα video με υλικό παιδικής πορνογραφίας στο δίκτυο Ρ2Ρ edonkey2000.
Από την έρευνα, που έγινε στην οικία του στη Ρόδο, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος με πλήθος πορνογραφικών αρχείων μεταξύ των οποίων ορισμένα απεικονίζουν ανήλικα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις.
Κατασχέθηκε επίσης και ένας φορητός υπολογιστής, ο οποίος θα ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Ο 42χρονος, είχε σε κρυφούς φακέλους στον εξωτερικό δίσκο δύο ηλεκτρονικά ντοσιέ, που ήταν συνδεδεμένα με το δίκτυο Ρ2Ρ εντός των οποίων υπήρχαν συνολικά 585 φωτογραφίες και video με σκληρό πορνογραφικό υλικό.
Από την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης εντοπίστηκαν στον ένα σκληρό δίσκο 25 φωτογραφίες με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.
Βρέθηκε εγκατεστημένο το πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων p2p «utorrent» και δεν βρέθηκαν εγκατεστημένα τα προγράμματα «emul2000» και «Tor Browser».
Στον δεύτερο σκληρό δίσκο βρέθηκαν σε μυστικό φάκελο 141 φωτογραφίες και 81 βίντεο, εκ των οποίων ορισμένα φέρονται να αφορούν παιδική πορνογραφία.
Από την έρευνα στον υπολογιστή βρέθηκαν εγγραφές στο πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων που παραπέμπουν σε πορνογραφία ανηλίκων.
Από την όλη ωστόσο έρευνα δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί διαμοιρασμός αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.
Ο κατηγορούμενος απολογούμενος κατέθεσε ότι το πορνογραφικό υλικό προοριζόταν για αποκλειστικά δική του χρήση και ότι επρόκειτο για αποσπασματικά βίντεο μικράς διάρκειας μεταξύ πολλών μικρών βίντεο με απλό πορνογραφικό περιεχόμενο τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Σε κάποιες ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτά που κατέβασε υπήρχαν, όπως είπε, και βίντεο που περιείχαν νεαρά άτομα των οποίων, η ηλικία ήταν απροσδιόριστη. Όταν όμως διαπίστωσε ότι τα αποσπάσματα αφορούσαν νεαρά άτομα, απλώς τα έκλεισε και δεν τα ξαναείδε.
Το πρόγραμμα, που ευρέθη στον υπολογιστή του, όπως είπε, δεν χρησιμοποιήθηκε για αναμετάδοση, ούτε και εγκαταστάθηκε για κάτι τέτοιο.
Εξέθεσε μεταξύ άλλων ότι ο χαρακτηρισμός της αποδιδόμενης σ’ αυτόν κακουργηματικής πράξης της πορνογραφίας ανηλίκων κατ’ επάγγελμα είναι προδήλως εσφαλμένη, αδόκιμη, υπερβολική, αυθαίρετη και αναπόδεικτη.
Υποστηρίζει ότι ουδέποτε κατείχε, παρήγαγε, αποθήκευσε και μετέφερε υλικό παιδικής πορνογραφίας με οποιονδήποτε τρόπο, ισχυριζόμενος παραπέρα ότι με βάση το υλικό της δικογραφίας οι αποδιδόμενες σε βάρος του πράξεις, έχουν τον χαρακτήρα πλημμελήματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου