ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με… κάλπες και ψηφοφορίες η αξιολόγηση στο Δημόσιο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
εργαζόμενοι

Επιλογή των καλύ­τε­ρων υπαλ­λή­λων με κάλπες αφού θα μπορούν να ψηφί­ζο­νται από τους συνα­δέλ­φους τους προ­βλέ­πει σχέδιο για την αλλαγή του συστή­μα­τος αξιο­λό­γη­σης του προ­σω­πι­κού στο Δημόσιο που επε­ξερ­γά­ζε­ται η κυβέρ­νηση. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες η φιλο­σο­φία του νέου συστή­μα­τος θα αφορά την «αξιο­λό­γηση 360 μοιρών» και θα έχει ως στόχο την ταχύ­τερη εξέλιξη των εργα­ζο­μέ­νων χωρίς να συν­δέ­ε­ται με τις απο­δο­χές ενώ δεν θα έχει τιμω­ρη­τικό χαρα­κτήρα, όπως συνέ­βαινε με την αρνη­τική αξιο­λό­γηση του 15% που ίσχυσε την προη­γού­μενη χρονιά. Tο σχέδιο για το νέο σύστημα αξιο­λό­γη­σης θα περι­λαμ­βά­νει «βαθ­μο­λό­γηση» των υπαλ­λή­λων από τους προϊ­στα­μέ­νους και τους υφι­στα­μέ­νους με την ενερ­γο­ποί­ηση θεσμών άμεση δημο­κρα­τίας αλλά και αξιο­λό­γηση των υπη­ρε­σιών από την κοι­νω­νία.

Θα «βαθ­μο­λο­γού­νται» από συνα­δέλ­φους

Με το νέο σύστημα αξιο­λό­γη­σης οι υπάλ­λη­λοι θα «βαθ­μο­λο­γού­νται» και από την ψήφο των συνα­δέλ­φων τους. Στα σενάρια που επε­ξερ­γά­ζε­ται το αρμόδιο υπουρ­γείο περι­λαμ­βά­νε­ται και το μοντέλο ψηφο­φο­ρίας.

Έτσι θα προ­βλέ­πετε ψηφο­φο­ρία σε επίπεδο τμή­μα­τος ή διεύ­θυν­σης, τόσο για την ανά­δειξη των καλύ­τε­ρων υπαλ­λή­λων όσο και για όσους θέσουν υπο­ψη­φιό­τητα για θέσεις ευθύνης. Στην περί­πτωση αυτή το υπουρ­γείο εξε­τά­ζει διάφορα μοντέλα μεταξύ των οποίων και το μοντέλο της ψηφο­φο­ρίας των τριών καλύ­τε­ρων υπαλ­λή­λων ανά τμήμα ή διεύ­θυνση από τους υπαλ­λή­λους. Τα απο­τε­λέ­σματα της ψηφο­φο­ρίας θα συγκρί­νο­νται με την αξιο­λό­γηση των προϊ­στα­μέ­νων και οι τρείς καλύ­τε­ροι θα έχουν την δυνα­τό­τητα ταχύ­τε­ρης εξέ­λι­ξης.

Παράλ­ληλα θα ισχύει η μοριο­δό­τηση αντι­κει­με­νι­κών κρι­τη­ρίων στα οποία θα περι­λαμ­βά­νο­νται η προ­ϋ­πη­ρε­σία τους, οι σπουδές και τα σεμι­νά­ρια στα οποία συμ­με­τεί­χαν, οι γνώσεις ξένων γλωσσών και η κατοχή μετα­πτυ­χια­κών ή διδα­κτο­ρι­κών τίτλων

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες θα παρα­μεί­νει το κρι­τή­ριο της συνέ­ντευ­ξης για την επιλογή προϊ­στα­μέ­νων αλλά και για την αξιο­λό­γηση του προ­σω­πι­κού με την συμ­με­τοχή του ΑΣΕΠ. Η συνέ­ντευξη σε αρκετές περι­πτώ­σεις δεν θα βαθ­μο­λο­γεί­ται αλλά θα δια­δρα­μα­τί­ζει τον ρόλο του εργα­λείου για την βελ­τί­ωση των ικα­νο­τή­των του εργα­ζό­με­νου.

Και ψυχο­με­τρικά τεστ

Επίσης θα αξιο­ποι­η­θεί η χρήση ψυχο­με­τρι­κών τεστ. Οι υπο­ψή­φιοι προϊ­στά­με­νοι αλλά και οι υπό­λοι­ποι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι θα αξιο­λο­γού­νται μέσω τεστ ερω­τή­σεων που θα έχουν καταρ­τι­στεί από ειδι­κούς για να μετρη­θεί η ψυχική τους ισορ­ρο­πία.

Εξε­τά­ζε­ται τέλος η συμ­με­τοχή της κοι­νω­νίας στην αξιο­λό­γηση των δημο­σίων υπη­ρε­σιών. Σύμφωνα με στελέχη της δημό­σιας διοί­κη­σης η κυβέρ­νηση εξε­τά­ζει μοντέλα κοι­νω­νι­κού ελέγχου της δημό­σιας διοί­κη­σης που ισχύουν στο εξω­τε­ρικό όπου οι πολίτες μπορούν να απο­στεί­λουν σχόλια και παρα­τη­ρή­σεις σχετικά για την απο­δο­τι­κό­τητα των δημο­σίων υπη­ρε­σιών.

Απο­σύν­δεση του μισθού από την αξιο­λό­γηση

Στόχος της κυβέρ­νη­σης είναι να απο­συν­δέ­σει το μισθό από την αξιο­λό­γηση του προ­σω­πι­κού ενώ η «βαθ­μο­λο­γία» των υπαλ­λή­λων δεν θα έχει τιμω­ρη­τικό χαρα­κτήρα. Σε περί­πτωση που ένας υπάλ­λη­λος λάβει αρνη­τική βαθ­μο­λο­γία, μέσω της συνέ­ντευ­ξης θα ανα­ζη­τού­νται τρόποι βελ­τί­ω­σης της απο­δο­τι­κό­τη­τάς τους είτε με μετεκ­παί­δευση είτε με την μετά­ταξή του σε άλλη θέση όπου θα μπορεί να απο­δώ­σει περισ­σό­τερο.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.