ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έκκληση Μπαν Κι Μουν να τερματιστεί ο συριακός πόλεμος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μπαν Κι-Μουν

Ο πόλεμος στη Συρία έχει πλήξει πάνω από τον μισό πλη­θυ­σμό της χώρας, με πιθανόν ακόμη και 500.000 ανθρώ­πους να έχουν σκο­τω­θεί εξαι­τίας της εμφύ­λιας σύρ­ρα­ξης, δήλωσε ο γενικός γραμ­μα­τέας του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών Μπαν Κι Μουν, καλώ­ντας να τερ­μα­τι­στεί η βία στη χώρα αυτή.

«Είναι καιρός να στα­μα­τή­σουν οι βιαιό­τη­τες (στη Συρία), να τερ­μα­τι­στούν οι αδικίες, να δοθεί στον κόσμο η ευκαι­ρία που του αξίζει να οικο­δο­μή­σει μια καλύ­τερη ζωή», είπε ο Μπαν Κι Μουν σε συνέ­ντευξη Τύπου που παρα­χώ­ρησε κατά τη διάρ­κεια διή­με­ρης επί­σκε­ψής του στον Λίβανο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν φεί­δο­νται καμιάς προ­σπά­θειας για να δοθεί τέλος στη σύρραξη στη Συρία και να φθά­σουμε σε μια δίκαιη και διαρκή ειρη­νευ­τική συμ­φω­νία στη Μέση Ανατολή», δια­βε­βαί­ωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι Μουν χαρα­κτή­ρισε «αφόρητο» τον «αριθμό των απω­λειών» στη Συρία, που είναι «κατ’ ελά­χι­στον 255.000, ορι­σμέ­νοι έχουν υπο­στη­ρί­ξει πως οι άνθρω­ποι που έχουν σκο­τω­θεί είναι πάνω από 500.000». Επι­πλέον, η σύρραξη έχει πλήξει «πάνω από τον μισό πλη­θυ­σμό» της χώρας αυτής, πρό­σθεσε ο ίδιος, κάνο­ντας λόγο για μια «πολύ σοβαρή, συγκλο­νι­στική κατά­σταση».

Η Συρία βρί­σκε­ται σε εμπό­λεμη κατά­σταση από το 2011. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμο­στεία των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR), του­λά­χι­στον 6,6 εκα­τομ­μύ­ρια Σύροι έχουν εκτο­πι­στεί εντός της χώρας και πάνω από 4,8 εκα­τομ­μύ­ρια ακόμη έχουν εγκα­τα­λεί­ψει την πατρίδα τους.

Ο Μπαν Κι Μουν συνα­ντή­θηκε χθες με Λιβα­νέ­ζους ηγέτες στην Τρίπολη, στον βόρειο Λίβανο, όπου επίσης είδε οικο­γέ­νειες Σύρων προ­σφύ­γων που ζουν σε επι­σφα­λείς συν­θή­κες, μαζί με τον διευ­θυ­ντή της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και τον πρόεδρο της Ισλα­μι­κής Τρά­πε­ζας Ανά­πτυ­ξης Άχμαντ αλ Μαντάνι.

Ο Λίβανος έχει υπο­δε­χθεί πάνω από 1,1 εκα­τομ­μύ­ριο Σύρους πρό­σφυ­γες ενώ πλέον έχει τον υψη­λό­τερο δείκτη προ­σφύ­γων ανά κάτοικο στον κόσμο, καθώς πάνω από 450.000 Παλαι­στί­νιοι πρό­σφυ­γες κατα­γε­γραμ­μέ­νοι από τον ΟΗΕ ζουν επίσης στη χώρα.

Στη Βηρυτό, ο Μπαν Κι Μουν άσκησε παράλ­ληλα πιέσεις στα λιβα­νέ­ζικα πολι­τικά κόμματα να συμ­βά­λουν να τερ­μα­τι­στεί η παρά­λυση των θεσμών—ο Λίβανος παρα­μέ­νει χωρίς πρόεδρο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, προει­δο­ποιώ­ντας πως εάν δεν αρθεί το αδιέ­ξοδο και δεν εκλεγεί πρό­ε­δρος, «η εθνική ενότητα θα παρα­μεί­νει εύθραυ­στη».

Ο Μπαν Κι Μουν μετα­βαί­νει σήμερα στην Ιορ­δα­νία, άλλη μια χώρα που φιλο­ξε­νεί πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο Σύρους πρό­σφυ­γες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.