Ειδήσεις

Αναζήτηση φόρων €900 εκατ. για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό

Μέτρα ύψους των 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) αναζητά το οικονομικό επιτελείο για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2017-2018, με την κυβέρνηση να πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (περί τα 5,4 δισ. ευρώ) τουλάχιστον, ώστε να μην μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις.

Το ποσό αυτό που υπολείπεται προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση μέσω αλλαγών στην έμμεση φορολογία, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι απαραίτητοι πόροι θα εξευρεθούν από την φορολογία εισοδήματος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εξοικονόμηση 5,4 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί ως εξης:

  • 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, έχουν δημοσιονομικό όφελος φέτος της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ και μέχρι το 2018 το όφελος φθάνει στο 1,6% του ΑΕΠ. Σε αυτά τα μεγέθη περιλαμβάνεται τόσο η πρόταση για περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, συνολικά.
  • 1% του ΑΕΠ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι από τη νέα κλίμακα που προτείνει η Αθήνα για τη φορολογία εισοδήματος και από τη νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης προκύπτουν επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ.
  • 1% του ΑΕΠ από άλλα μέτρα, κυρίως φορολογικά. Οι δανειστές έχουν προτείνει ένα πακέτο μέτρων που φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό δεν γίνονται αποδεκτές στο σύνολό τους από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, η τρόικα έχει προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και πολιτισμό, αλλά η Αθήνα τα έχει απορρίψει ως μέτρα. Αντιθέτως, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μέτρα όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για την μεγάλη ακίνητ περιουσία κατά 200 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον), η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (και όχι συνολικά στα καύσιμα που προτείνουν οι θεσμοί), η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση, η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία, η αύξηση του ΦΠΑ σε εφημερίδες και περιοδικά, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των οχημάτων κ.ά. Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα που εξετάζει η Αθήνα αυτή τη στιγμή δεν αποδίδουν 1% του ΑΕΠ, αλλά περίπου 0,5% του ΑΕΠ και παραμένει ένα κενό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ. Και για να καλυφθεί το κενό αυτό, δεν μπορεί σήμερα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αναζητηθούν επιπλέον έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος.

Το κουαρτέτο αναζητά μέτρα άμεσης απόδοσης που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, υποδεικνύοντας περικοπές στις συντάξεις, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται πως προτιμά να καταφύγει στην αύξηση της άμεσης φορολογίας.

Να σημειωθεί ότι παρότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσπαθεί να προωθήσει το σενάριο της εξεύρεσης λύσης μέσω της επανεξέτασης των δημοσίων δαπανών, οι ‘Ελληνες συνάδελφοί του δεν φαίνονται πρόθυμοι για κάτι τέτοιο, παρότι η αύξηση φόρων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην ανάπτυξη απ’ όσο η περικοπή δαπανών.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου