Ειδήσεις

Πόλεμος νεύρων και ανακοινώσεων με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια

Καθημερινές είναι, πλέον, οι κινήσεις της Άγκυρας στο παίγνιο προκλήσεων που επιχειρεί να στήσει στο ανατολικό Αιγαίο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δοκιμάζουν, καθημερινά, την ετοιμότητα και τα νεύρα των δυνάμεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, την ίδια ώρα που η τουρκική ηγεσία ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Από την πλευρά της, η Αθήνα επιμένει στη λογική της εξομάλυνσης και των ανοικτών διαύλων με την Άγκυρα, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αφήνει αναπάντητες τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.

Το Σάββατο υπήρξε νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να απαντήσει με τρόπο εμπρηστικό στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Νικ. Κοτζιά στο Σκάι και τον Αλέξη Παπαχελά. Στη συνέντευξή του, ο κ. Κοτζιάς είχε απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση και σεβασμό των διεθνών συνθηκών, την ίδια ώρα που έστελνε σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τα «παιχνίδια» στο Αιγαίο καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η απάντηση της Αθήνας θα είναι σκληρή. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς είχε σχολιάσει ότι ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ δεν επιχείρησε να ανέβει στα Ίμια, κατά την πρόσφατη «κρουαζιέρα» του στα δύο νησάκια, λόγω της ετοιμότητας της ελληνικής πλευράς.

Η αναφορά αυτή του κ. Κοτζιά υπήρξε η αφορμή που αναζητούσε η Άγκυρα για μία νέα επίθεση προς την Αθήνα, όχι μόνον για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου αλλά και για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους Τούρκους, η Ελλάδα παρέχει άσυλο στους πραξικοπηματίες, όπως έκανε στο παρελθόν και με τον Οτσαλάν.

«Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ιμια, θα το είχε κάνει», είπε ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε με νόημα, αναφερόμενος στην κρίση του 1996 «Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 στρατιωτικών και την απόφαση να απορριφθεί η έκδοσή τους από τον Αρειο Πάγο. Αυτό, σχολίασε, δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη.

«Αυτό δεν μας προκαλεί απορία», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως ο επικεφαλής του κουρδικού PKK «είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα».

Από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκόδθηκε μία πολύ σκληρή απάντηση που απηχεί πλήρως τις απόψεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας: «Οταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι μία σημαντική παράμετρος της κλιμάκωσης των τόνων από πλευράς τουρκικής ηγεσίας είναι και το επικείμενο δημοψήφισμα που έχει προκαλέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μέχρι την διεξαγωγή του δεν αναμένουν αλλαγή στάσης στα διμερή θέματα ή πρόοδο στο Κυπριακό.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου