Ρεπορτάζ

Aλ. Kολιάδης: «Ακόμη κυριαρχεί αβεβαιότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό»

Την πεποίθηση ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της κατάστασης με τον Τουρισμό και την επιδημιολογική εικόνα σε όλο τον κόσμο, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αποφάσεις της πρώτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΠΡΟΤΟΥΡ, τόνισε τα εξής:
«Κάναμε μια πρώτη συνεδρίαση του δ.σ. για το νέο έτος την περασμένη εβδομάδα, η οποία πήγε πάρα πολύ καλά. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πώς θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν. Ακόμη κυριαρχεί αβεβαιότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τον Τουρισμό στο νησί μας και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Δεν σας κρύβω ότι βλέποντας την περσινή χρονιά, πετύχαμε σε μια τόσο δύσκολη εποχή όπως το 2020 να καταφέρουμε να ανοίξουμε και να φιλοξενήσουμε τουρίστες, ήταν μια θετική αποτίμηση. Σίγουρα καταφέραμε και κρατήσαμε την Ρόδο ανοιχτή όσο μπορέσαμε. Αυτό, δημιούργησε ένα καλό προηγούμενο για την επόμενη σεζόν.
Οι Τουρ Οπερέιτορ, μάς εμπιστεύονται, γνωρίζουν πως υπάρχουν φορείς που ασχολούνται με τον Τουρισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπάρχει μία δημοτική αρχή η οποία θα παλέψει μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να φροντίσει την ασφάλεια των επισκεπτών ώστε να μπορέσουμε να τονώσουμε ξανά την τοπική οικονομία. Διανύουμε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά θέλω να πιστεύω πως ο ΠΡΟΤΥΡ παραμένει χρήσιμος για να μπορούμε μεθοδικά και υπεύθυνα να προβάλλουμε το νησί όπως του αρμόζει, εκεί που πρέπει ώστε να το αναδείξουμε σε έναν από τους καλύτερους προορισμούς στην Μεσόγειο.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, ακόμη. Δεν είναι μόνον οι ανταγωνιστές μας. Βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω της πανδημίας, που σημαίνει ότι πάρα πολλά δεν εξαρτώνται μόνον από εμάς. Γι αυτό και η πρώτη συνεδρίαση του δ.σ. έδωσε αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα.
Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός πως, ο ΠΡΟΤΟΥΡ επαναλειτουργεί αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να στηριχθεί οικονομικά.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνον από τον Δήμο Ρόδου. Πρέπει να βρεθούν λύσεις και τρόποι ώστε να έρθουν επενδυτές, να βοηθήσουν την Ρόδο να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο ως τουριστικός προορισμός. Σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να ζητάς κάτι, όταν δεν έχεις δρομολογήσει μια κατάσταση, ένα σχέδιο δράσης. Δουλέψαμε ήδη πάνω σε αυτό με στόχο να ενθαρρύνουμε όλους τους φορείς ώστε να εμπλακούν και να συνεισφέρουν όλοι στην προώθηση του Ροδιακού Τουρισμού».
Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν, ο κ. Κολιάδης είπε: «Έγινε ενημέρωση από την δική μου πλευρά, από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Μ. Μαρκόπουλο κι από εκεί κι έπειτα, τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς και κατέθεσαν προτάσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε στους επόμενους δύο – τρεις μήνες –μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Δρομολογήσαμε κάποιες δράσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.
Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς σε ό,τι αφορά το πώς κινείται ο Τουρισμός. Τώρα πια, κινείται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Είναι σίγουρο ότι το διαδίκτυο παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, ενώ το 85% των επισκεπτών έρχονται μέσω των Τουρ Οπερέιτορ. Αυτό σημαίνει ότι η Ένωση Τουριστικών Γραφείων έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει σε αυτό το εγχείρημα, μαζί μας.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Ένωση Ξενοδόχων που έχει αντιληφθεί ότι όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας. Το σίγουρο είναι ότι φέτος, στον Τουρισμό τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα πάντα ανατρέπονται ανά πάσα στιγμή. Συνεπώς, εμείς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του ΠΡΟΤΟΥΡ ο πρόεδρός του δήλωσε ότι βάσει αυτού κινούνται οι αποφάσεις και οι σχεδιαζόμενες δράσεις: «Έχει μοιραστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουμε βαρύτητα στο διαδίκτυο (μπλογκς και είδη ηλεκτρονικής διαφήμισης) καθώς επίσης και με τις τουριστικές εκθέσεις που θα γίνουν διαδικτυακά. Από εκεί κι έπειτα οι επαφές συνεχίζονται. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν δεν υπάρχουν…. αεροπλάνα, δεν θα έρθουν οι τουρίστες!
Συνεπώς, περιμένουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού. Το είχα ζήσει, όταν κάποτε από την θέση του προέδρου των ξεναγών, μιλούσα για τον μαθητικό τουρισμό. Δεν έπρεπε να τον θεωρούμε δεδομένο. Κάποιοι, τότε έλεγαν ότι μόνον στην Ρόδο θα έρχονταν οι μαθητές. Αργότερα, είδαμε ότι ανατράπηκε η κατάσταση κι εκεί που είχαμε 25.000 μαθητές, δεν έχουμε ούτε 1.000… Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άλλοι προορισμοί που επένδυσαν, εργάστηκαν πάνω σε αυτό και κατάφεραν να προσεγγίσουν τον μαθητικό τουρισμό όπως π.χ. τα Χανιά της Κρήτης για πολλούς λόγους.
Γι αυτό και λέω ότι δεν μπορούμε να καθίσουμε και να περιμένουμε να έρθουν οι επισκέπτες. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην διαφήμιση και προβολή και να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου