Συνεντεύξεις

Χ. Κόκκινος: «Η Περιφέρεια πρωταθλήτρια στην ανεργία και την φτώχεια»

«Τα τρία χρόνια αρκούσαν για να παραχθεί έργο παρά το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης», όπως επισημάναμε από το 2010, είχε πολλές αδυναμίες. Αντί για έργο όμως είδαμε τη «γύμνια» του περιφερειακού μηχανισμού, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και την Περιφέρειά μας να γίνεται «πρωταθλητής» στους δείκτες της ανεργίας και της φτώχειας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και προσθέτει πως ενώ υπήρχαν πόροι για την Περιφέρεια δεν αξιοποιήθηκαν, όπως έπρεπε.

“Δεν έπεσε ζεστό χρήμα στην αγορά. Δε βοήθησαν στη βελτίωση των υποδομών αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Τα 3,5 εκ. ευρώ που είχα εξασφαλίσει το 2008 από το ΕΣΠΑ για την τουριστική προβολή των νησιών μας θυμήθηκαν να τα αξιοποιήσουν τα τελευταία 2 χρόνια, δηλαδή παρά λίγο να χάσουμε και αυτούς τους πολύτιμους οικονομικούς πόρους που αφορούσαν τη βαριά βιομηχανία της περιοχής”, τονίζει ο κ. Κόκκινος.
Με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν ο κ. Κόκκινος δηλώνει πως δεν αποκλείεται ακόμη και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών!
“Στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον που ζούμε όλες οι εξελίξεις είναι πιθανές. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Εκτιμώ, ότι το πιο πιθανό είναι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μετά από αυτές των Ευρωεκλογών και της Αυτοδιοίκησης”, δηλώνει ο κ. Κόκκινος.

Η συνέντευξη του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, αναλυτικά:
• Με αφορμή τον απολογισμό της θητείας της περιφερειακής αρχής σε ποια σημεία της τριετίας θα εστιάζατε;
Κατά την άποψή μου ήταν μια χαμένη τριετία για την Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού αλλά και για τα νησιά μας. Ο κ. Μαχαιρίδης και η περιφερειακή του αρχή έδειξαν κουρασμένοι και αδύναμοι να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών. Δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι ενέργειές τους ήταν σπασμωδικές και χωρίς συνέχεια και στις κρίσιμες στιγμές (π.χ. οι καταστροφές από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου 2013) οι αντιδράσεις τους ήταν καθυστερημένες. Δεν υλοποιήθηκαν μεγάλα και σημαντικά έργα και δεν υπήρξαν ουσιαστικές αναπτυξιακές δράσεις που θα έδιναν «ανάσες» στη δοκιμαζόμενη από το 2010, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, κοινωνία μας.

• Θεωρείτε πως τα τρία αυτά χρόνια ήταν αρκετά για να λειτουργήσει η ΤΑ στο πλαίσιο του Καλλικράτη και να παραχθεί έργο;
Θεωρώ ότι αυτά τα τρία (3) χρόνια αρκούσαν στο να παραχθεί έργο παρά το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης», όπως επισημάναμε από το 2010, είχε πολλές αδυναμίες. Αντί για έργο όμως είδαμε τη «γύμνια» του περιφερειακού μηχανισμού όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και την Περιφέρειά μας να γίνεται «πρωταθλητής» στους δείκτες της ανεργίας και της φτώχειας. Δυστυχώς, ενώ υπήρχαν οικονομικοί πόροι στην Περιφέρειά μας, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους είναι «ασπιρίνη» και δε θεραπεύει τις αναπτυξιακές ανάγκες των νησιών, που έμειναν στάσιμες και ανικανοποίητες.
• Σε ποια σημεία θεωρείτε πως δεν τα κατάφερε η περιφερειακή αρχή;

Σε αυτή την ερώτηση θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει ο κ. Μαχαιρίδης και η Περιφερειακή Αρχή. Δυστυχώς όμως «περί άλλων τυρβάζουν», δεν κάνουν την αυτοκριτική τους. Νιώθουν ότι όλα πάνε καλά ενώ γύρω μας η κοινωνία μας δοκιμάζεται και καταρρέει. Αντί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να πρωταγωνιστεί σε δράσεις που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή περιορίζεται σε οικονομικές μικρο-επιχορηγήσεις σωματείων. Αντί να προχωρήσουν μεγάλα έργα μετέφεραν στο ΕΣΠΑ 2007-2013 δράσεις και έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και με λογιστικά «τρικ» εμφανίζουν απορροφήσεις κονδυλίων. Δεν έπεσε ζεστό χρήμα στην αγορά. Δε βοήθησαν στη βελτίωση των υποδομών αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Τα 3,5 εκ. ευρώ που είχα εξασφαλίσει το 2008 από το ΕΣΠΑ για την τουριστική προβολή των νησιών μας θυμήθηκαν να τα αξιοποιήσουν τα τελευταία 2 χρόνια, δηλαδή παρά λίγο να χάσουμε και αυτούς τους πολύτιμους οικονομικούς πόρους που αφορούσαν τη βαριά βιομηχανία της περιοχής. Η περιφερειακή αρχή κούρασε και κουράστηκε και σε λίγους μήνες θα αποτελέσει παρελθόν. Τουλάχιστον, να περισωθούν κάποια πράγματα προς όφελος της κοινωνίας και των νησιωτών μας. Εμείς θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Θα προετοιμάσουμε και το αύριο γιατί είμαστε και το αύριο.

• Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων θεωρείτε πως οι δύο νομοί αντιμετωπίστηκαν ισότιμα από την Περιφέρεια;
Οι δυο Νομοί έζησαν την αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να υλοποιήσει δράσεις που ευνοούν την ισόρροπη ανάπτυξη και των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Αδυναμία που φάνηκε ακόμη μεγαλύτερη στη διαφορετική και άνιση αναπτυξιακή πορεία που βιώνουν τα μικρά σε σχέση με τα μεγάλα νησιά. Η οργή και η δυσφορία του κόσμου εκφράζεται σε αρκετές εκδηλώσεις. Αποδείχτηκε επίσης η αδυναμία της περιφερειακής αρχής να παρέμβει δυναμικά και αποτελεσματικά στις κεντρικές υπηρεσίες και να πιέσει να εφαρμοστούν επιτέλους νησιωτικές πολιτικές. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και τα νησιά μας οπισθοδρομούν δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα μετρήσει πόσο και ποιος είναι φτωχότερος.
Η τριετία Μαχαιρίδη ήταν μια χαμένη τριετία και για τις Κυκλάδες και για τα Δωδεκάνησα γιατί το μόνο ισότιμο που εφαρμόστηκε ήταν η ισοπεδωτική ισότητα που επιβλήθηκε στα νησιά μας.

• Μπορούν να συνυπάρξουν τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες καθώς δεν φάνηκαν προθέσεις συνεργασίας;
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι που θα βοηθούσαν σε μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο χώρο της αυτοδιοίκησης και με δεδομένο ότι η θάλασσα ενώνει και δε χωρίζει, πορευόμαστε και στο εγγύς μέλλον Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μαζί. Στη δικιά μου πολιτική παιδεία δε χωρά ο λαϊκισμός και η κολακεία. Τιμώ τους κατοίκους των νησιών μας και τους στήριξα με τις προτάσεις και την ανάδειξη των προβλημάτων που τους απασχολούν, ως επικεφαλής της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου αλλά και ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την περίοδο 2004-2009. Το έργο εκείνης της εποχής είναι αναμφισβήτητο. Τότε θυμίζω τιμηθήκαμε και από την Ε.Ε., ήμασταν πρώτοι σε πραγματικούς αναπτυξιακούς δείκτες και ουραγοί στην ανεργία. Στήριξα την αναπτυξιακή προσπάθεια των νησιών μας με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και με σεβασμό στο 60% στα Δωδεκάνησα και 40% των έργων στις Κυκλάδες με βάση και τις ομόφωνες αποφάσεις της αυτοδιοίκησης των δυο νομών. Εγώ Μαχαιρίδης δε γίνομαι. Να λέω κατά των Κυκλάδων στα Δωδεκάνησα και να αλλάζω τα λόγια μου και τη στάση μου όταν βρεθώ στις Κυκλάδες και να αυτοδιαψεύδομαι.

• Θα διεκδικήσετε με την παράταξη «Νέα Εποχή» στις εκλογές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Έχετε ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις;
Η παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» θα δώσει το παρών με τη στήριξη του λαού και την πίστη και το πάθος των στελεχών της και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014. Έχω ξεκινήσει διαβουλεύσεις και στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει συνδυασμός εμπειρίας και ανανέωσης. Θα υπάρξουν άνθρωποι που εκφράζουν την κοινωνία μας και θα έχουν διάθεση για ανιδιοτελή συμμετοχή στα κοινά. Πραγματοποιούμε αυτές τις ημέρες στη Ρόδο οργανωτικές συσκέψεις και συνεχίζουμε και στα υπόλοιπα νησιά. Προχωράμε με στόχο τη νίκη αλλά πάνω απ’ όλα με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο.• Εκτιμάτε πως οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην συγκεκριμένη επιλογή εξαιτίας της πολιτικής της;
Στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον που ζούμε όλες οι εξελίξεις είναι πιθανές. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Εκτιμώ, ότι το πιο πιθανό είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν μετά από αυτές των Ευρωεκλογών και της Αυτοδιοίκησης. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει την Προεδρία στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2014 και ότι έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη τουριστική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους νησιώτες μας αλλά και τη χώρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάρα πολλά δύσκολα ζητήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς πρόταση – λαϊκίζει και επιχειρεί να «κερδοσκοπήσει» πολιτικά και η κοινωνία μας βιώνει οριακές αντοχές και ανοχές. Πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης για να μη μπει η χώρα μας σε περιπέτειες. Απαιτείται από όλους συνέπεια, σκληρή δουλειά και αποτέλεσμα.

• Σας ανησυχεί το γεγονός ότι τα πράγματα στους τομείς της υγείας και των συγκοινωνιών πάνε από το κακό στο χειρότερο; Τι θα πρέπει να γίνει;
Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νησιωτικές πολιτικές και να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η άρση της απομόνωσης γίνεται μόνο με σύγχρονες και οργανωμένες συγκοινωνίες. Ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και μόνο εάν είναι «θωρακισμένες» και καλά στελεχωμένες οι μονάδες υγείας των νησιών μας νιώθουν ασφάλεια και οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και τα εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται κοντά μας.
Ο ίδιος προσωπικά αλλά και ο περιφερειακός συνδυασμός μου με συνέπεια και συνέχεια να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση και σε όλους τους αρμοδίους για να ζήσουν οι κάτοικοι της περιοχής μας με αξιοπρέπεια, όπως δηλαδή τους αξίζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου