ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νικόλαος Λαυράνος: «Το επάγγελμα του πυροσβέστη πρέπει να χαρακτηριστεί επικίνδυνο»

Πέγκυ Ντόκου 5 λεπτά ανάγνωση
Νικόλαος Λαυράνος
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η απώλεια του 52χρονου πυροσβέστη Πέτρου Διακάκη έχει συγκλονίσει την πυροσβεστική οικογένεια και την τοπική κοινωνία της Ρόδου.
  • Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε την ανάγκη για αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και για μέτρα προστασίας.
  • Αναμένεται διοικητική εξέταση για τις συνθήκες του δυστυχήματος, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά.
  • Ο κ. Λαυράνος επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες σε δύσβατες περιοχές και την ανάγκη για κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Η τραγική απώλεια του 52χρονου πυροσβέστη από τον Έμπωνα, Πέτρου Διακάκη στην Ρόδο (κηδεύτηκε χτες) έχει συγκλονίσει την πυροσβεστική οικογένεια όπως και την τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα επαναφέρει με έντονο τρόπο τη συζήτηση για την ασφάλεια των πυροσβεστών, τον εξοπλισμό τους και το θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικόλαος Λαυράνος, τοποθετούμενος με αφορμή το τραγικό περιστατικό, αναφέρθηκε στην απώλεια του συναδέλφου του, στις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι πυροσβέστες, αλλά και στα διαχρονικά αιτήματα της Ομοσπονδίας για την αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και τη θεσμική κατοχύρωση μέτρων υγείας και ασφάλειας.
«Η απώλεια του Πέτρου έπεσε σαν κεραυνός»
Ο κ. Λαυράνος στάθηκε αρχικά στη μεγάλη συγκίνηση που προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Πέτρου Διακάκη, σημειώνοντας ότι η απώλεια δεν συγκλόνισε μόνο τη Ρόδο αλλά ολόκληρη την πυροσβεστική οικογένεια: «Δεν συγκλονίστηκε μόνο η κοινωνία της Ρόδου. Συγκλονίστηκε ολόκληρη η πυροσβεστική οικογένεια, καθώς η απώλεια του αείμνηστου Πέτρου ήταν η 4η απώλεια συναδέλφου μας εν ώρα καθήκοντος, εν ώρα δράσης, στη φετινή αντιπυρική περίοδο και συνολικά η 74η απώλεια από ιδρύσεως του Πυροσβεστικού Σώματος».
Μιλώντας για τον 52χρονο πυροσβέστη, τον χαρακτήρισε έμπειρο και εξαιρετικό επαγγελματία, υπογραμμίζοντας ότι η είδηση του θανάτου του προκάλεσε ισχυρό σοκ στους συναδέλφους του:
«Ο Πέτρος ήταν ένας έμπειρος συνάδελφος, εξαίρετος επαγγελματίας, άριστος χαρακτήρας και οικογενειάρχης και πραγματικά η απώλειά του έπεσε σαν κεραυνός, θα λέγαμε, στο Πυροσβεστικό Σώμα».
Αναμένεται η διοικητική εξέταση για τις συνθήκες του δυστυχήματος
Σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναμένονται τα συμπεράσματα της έρευνας.
Όπως ανέφερε, «έχει διαταχθεί κατ’ εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ΕΔΕ, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κατά τις οποίες προέκυψε αυτό το δυσάρεστο», από την αρχή της κλήσης για παροχή βοήθειας έως την επιχείρηση στην οποία συμμετείχε ο άτυχος πυροσβέστης.
Ο ίδιος απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τα αίτια της πτώσης, καθώς, όπως τόνισε, θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν τα πραγματικά περιστατικά.
Παράλληλα, έθεσε ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά στις επιχειρήσεις σε δύσβατες και ιδιαίτερα απαιτητικές περιοχές: την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού.
Οι επιχειρήσεις σε δύσβατες περιοχές
Με αφορμή το περιστατικό στη Ρόδο, ο κ. Λαυράνος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες όταν καλούνται να επιχειρήσουν σε φαράγγια, ορεινές περιοχές και σημεία με ιδιαίτερα δύσκολη πρόσβαση.
Όπως εξήγησε, σε τέτοιες περιπτώσεις έχει ιδιαίτερη σημασία να αποσαφηνιστεί το είδος της κλήσης και οι πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης.
«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πραγματικά να δούμε τι ακριβώς θα προκύψει μέσα από την ένορκη διοικητική εξέταση. Να δούμε για ποιο λόγο έγινε η κλήση από τους περιπατητές, ήταν μια κλήση απλά για εντοπισμό, ήταν μια κλήση γιατί κινδύνευαν;».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι σε περιστατικά που απαιτούν ιδιαίτερη επιχειρησιακή μεταχείριση είναι αναγκαίο να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όπως συμβαίνει με την ΕΜΑΚ, αλλά και ο κατάλληλος εξοπλισμός: «Σε αυτές τις περιπτώσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη επιχειρησιακή μεταχείριση, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, όπως για παράδειγμα έχουμε στη ΕΜΑΚ, συναδέλφους με ειδικά καθήκοντα, με ειδικό εξοπλισμό».
Ο κ. Λαυράνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμπεριφορά πολιτών και τουριστών, οι οποίοι επιλέγουν να κινηθούν σε δύσβατες περιοχές χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί στη Ρόδο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, σημείωσε ότι η πεζοπορία και η εξερεύνηση της φύσης είναι δραστηριότητες που οι πολίτες δικαιούνται να απολαμβάνουν, αλλά θα πρέπει να γίνονται με ασφάλεια.
«Όλοι έχουν φυσικά το δικαίωμα να κάνουν είτε τους περιπατητές, τους εκδρομείς, τους ορειβάτες, τους αναρριχητές, ψάχνοντας λίγη αδρεναλίνη ή ψάχνοντας κάποιες στιγμές χαλάρωσης, προσωπικής ικανοποίησης, ευτυχίας κ.λπ. Κάπου όμως υπάρχουν και κάποια όρια».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χρήση των σηματοδοτημένων μονοπατιών, επισημαίνοντας ότι η επιλογή μη ασφαλών διαδρομών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τους ίδιους τους περιπατητές, αλλά και τους πυροσβέστες που θα κληθούν να τους διασώσουν.
«Η πεζοπορία προβλέπεται εντός μονοπατιών τα οποία έχουν χαραχθεί και έχουν επισημανθεί. Πρέπει μέσα από αυτά να πας και όχι να δοκιμάσεις τις αντοχές σου και να εξερευνήσεις κάποια άλλα μονοπάτια, τα οποία θέτεις πρωτίστως εσένα σε κίνδυνο, αυτόν που έχεις μαζί σου και φυσικά να ταλαιπωρείς ολόκληρο κρατικό μηχανισμό».
Το αίτημα για θεσμικό πλαίσιο προστασίας
Στο επίκεντρο των δηλώσεων του κ. Λαυράνου βρίσκεται το διαχρονικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος για την αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνου και την εφαρμογή ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών.
«Ίσως δεν είναι ικανοί αυτοί οι αριθμοί να ταρακουνήσουν τη φυσική και την πολιτική μας ηγεσία, ώστε αυτό που ζητά επιτακτικά η Ομοσπονδία μας, να χαρακτηριστεί το επάγγελμα του πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και μέσα από αυτόν τον χαρακτηρισμό να φτιαχτεί ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών».
Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικότερα στον νόμο 3850 του 2010 περί υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας να ενεργοποιηθεί και για τους πυροσβέστες.
«Ένα διαχρονικό αίτημα της Ομοσπονδίας μας είναι η ενεργοποίηση του νόμου 3850 του 2010 περί υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και διαβίωσης των πυροσβεστών».
«Είναι εργατικό ατύχημα»
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος έθεσε, τέλος, και τη διάσταση της αντιμετώπισης των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών πυροσβεστών ως εργατικών ατυχημάτων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όταν είμαι εν ώρα καθήκοντος, σημαίνει ότι βρίσκομαι εν ώρα εργασίας. Ανεξαρτήτως από το αίτιο που προέκυψε η απώλεια του συναδέλφου, μιλάμε για εργατικό ατύχημα εφόσον υπάρχει θάνατος και εργατικό ατύχημα εφόσον υπάρχει κάποιος σοβαρός τραυματισμός».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ομοσπονδία έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της προστασίας των πυροσβεστών, υπογραμμίζοντας ότι η αναγνώριση του κινδύνου του επαγγέλματος δεν αποτελεί απλώς ένα συνδικαλιστικό αίτημα, αλλά συνδέεται άμεσα με την προστασία της ζωής όσων επιχειρούν καθημερινά για τη διάσωση πολιτών.
Ο κ. Λαυράνος αναφέρθηκε και στη δικαστική διεκδίκηση της Ομοσπονδίας για τον επίσημο χαρακτηρισμό του επαγγέλματος, σημειώνοντας ότι η σχετική διαδικασία έχει ήδη απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχει λάβει νέα αναβολή για τις 7 Δεκεμβρίου.
Η απώλεια του Πέτρου Διακάκη, όπως και οι προηγούμενες απώλειες πυροσβεστών, επαναφέρει με δραματικό τρόπο το ζήτημα των συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να επιχειρούν οι πυροσβέστες.
Για την Ομοσπονδία, το ζητούμενο είναι πλέον η λήψη συγκεκριμένων θεσμικών μέτρων που θα ενισχύσουν την πρόληψη και την προστασία της υγείας και της ζωής τους, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λαυράνος, «Ο προορισμός του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να διασφαλίσει την ανθρώπινη ζωή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.