Με σημείο αιχμής τα «διασταυρούμενα» πυρά και τις βαριές κουβέντες ανάμεσα στον τέως δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον νυν, κ. Αντώνη Καμπουράκη πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Τα θέματα που κυριάρχησαν (στα προ ημερησίας διατάξεως) ήταν η πρόχειρη δομή στα παλιά σφαγεία που έκλεισε πέντε χρόνια και φιλοξενεί παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, ο κορωνοϊός καθώς και η συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή της δημοτικής αρχής.
Ο δήμαρχος κ. Αν.Καμπουράκης, δεν άνοιξε τα χαρτιά του (όπως περίμεναν όλοι) σχετικά με την ανακοίνωση του νέου σχήματος στην δημοτική αρχή ενώ περιορίστηκε να δηλώσει τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω την πλειοψηφία για τον ένα χρόνο της δημοτικής αρχής. Είναι πολύ λίγος χρόνος μέχρι να οριστούν οι αντιδήμαρχοι. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και να επαναλάβω από το βήμα αυτό ότι ‘εξωγήινες’, απίστευτες καταστάσεις που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής έως σήμερα, πέραν της συμπεριφοράς του καθενός σας, αλλά και την συμπεριφορά με όλη την ομάδα, άλλοι από θέσεις ευθύνης, άλλοι συνεπικουρώντας τις θέσεις αυτές, οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ικανοποιητικότατη (επιτυχημένη δεν μπορώ να το πω εγώ, θα το πει ο ροδιακός λαός) πορεία σας μέχρι σήμερα», ενώ αναφέρθηκε στην πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για την Ρόδο, λόγω του κορωνοϊού και της κακής τουριστικής σεζόν.
Να σημειωθεί πως πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος ζήτησε να τηρηθούν δύο λεπτά σιγής στη μνήμη του συμβούλου Γιώργου Σαρικά που έφυγε πρόσφατα από την ζωή –ενώ καλωσόρισε στο Σώμα, την κα Μπιλιά.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ Φ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε εξ αρχής ο τέως δήμαρχος, σχολιάζοντας την συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας της δημοτικής αρχής και τόνισε: «Η παρούσα δημοτική αρχή συμπλήρωσε ένα χρόνο κι εμείς θέλουμε να συνδράμουμε με δημιουργικό και γόνιμο αντιπολιτευτικό λόγο. Αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ο αλληλοσεβασμός και κυρίως της θεσμικής ιδιότητας του καθενός. Εμείς, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ασκήσετε την διοίκηση και να δώσετε λύσεις σε μικρά ή μεγάλα θέματα. Να σταματήσετε αυτές τις πομπώδεις εκφράσεις περί της ‘Λάμψης’ της Ρόδου και να δώσετε πλήρη ενημέρωση στους πολίτες –η οποία ξεκινά μέσα από το κορυφαίο πολιτικό όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο. Επίσης, η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει εν κρυπτώ και παραβύστω και μάλιστα χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ», ζητώντας ενημέρωση για το θέμα του κορωνοϊού και για την πρόχειρη δομή στα παλιά σφαγεία. Μάλιστα επιτέθηκε και στον αντιδήμαρχο κ. Σ. Καρίκη για το θέμα, ζητώντας να πάρει θέση. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για τα σχολικά κτήρια -τασσόμενος αντίθετος στις Προκάτ αίθουσες- και μίλησε για την Νέα Αγορά, τονίζοντας πως «υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την συνολική αξιοποίησή της, από τον Μάρτιο του 2019».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Απαντώντας ο δήμαρχος, τόνισε: «Εν κρυπτώ και παραβύστω… όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται! Η διαβεβαίωση των συνεργατών μας είναι πως η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών είναι υποχρεωτική από το Νόμο. Στα περί ενημέρωσης… από πού ενημερώνεται ο κ. Χατζηδιάκος; Από τους πελάτες του; Από αυτούς που έχουν συμφέροντα ενάντια στον Δήμο; Λίγο απ’ όλα… Έχω μπροστά μου, μια πλακέτα την οποία παρέδωσε ο ίδιος με το Κλειδί της Πόλης της Ρόδου στον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (χωρίς απόφαση των αρμοδίων οργάνων)! Ο κ. Τσίπρας –του οποίου τα λόγια θα υπενθυμίσω- είπε: ‘Ε μην περιμένεις περισσότερα, τέτοιος είμαι!’ Αυτό το Κλειδί της Πόλης του 1948, παραδόθηκε σε αυτόν. Ένα χρόνο πριν άκουγα ότι οι αυτοδιοικητικοί πολιτικοί δεν έχουν όνειρα. Ε, τέτοιος άνθρωπος είναι κι εκείνος από την στιγμή που εισηγείται να μας απαγορευτεί να ονειρευόμαστε την Λάμψη της Ρόδου! Για εμάς δεν είναι όνειρα θερινής νυκτός. Για εμάς είναι στόχος, αυτόν υπηρετούμε. Ας κάνει αυτό το οποίο κάνει, να κάνουμε κι εμείς αυτό το οποίο κάνουμε. Και να καταλάβει ότι πέρσι στις εκλογές η δημοτική αρχή άλλαξε!»

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Μιλώντας ο κ. Π. Κρητικός απηύθυνε προειδοποίηση για το θέμα του κορωνοϊού, λέγοντας πως «τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και παγκοσμίως. Θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας» είπε ενώ μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα παλιά σφαγεία, ανέφερε πως «είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εκεί μέσα είναι 170 ψυχές και αποτελεί ντροπή για την Ρόδο». Πρότεινε μάλιστα να λάβει απόφαση εκκένωσης το δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα με εντολή του εισαγγελέα. «Θα μας καταστρέψει αυτό το πράγμα, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου!» ανέφερε.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

«Σχολιάζοντας κάποια πράγματα, η Γερμανία μάς κατηγορεί ότι υποκρύπτουμε κρούσματα. Να υπενθυμίζω ότι η σοβαρότητα πρέπει να προηγείται. Τα νούμερα είναι οριακά για να κλείσει η Ρόδος μακράν των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας. Αυτό το οποίο υπερισχύει είναι η προστασία του εισοδήματος, της οικονομίας και της εργασίας. Προσωπικά θέλω να πω συγχαρητήρια στο προσωπικό του Νοσοκομείου», τόνισε ο κ. Καμπουράκης στην τοποθέτησή του. Για τα παλιά σφαγεία ξεκαθάρισε: «Δεν θα αναφερθώ στο τι κληρονομήσαμε. Μην ξεχνάτε ότι η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας, είναι εμφανής. Τα δημοτικά σφαγεία είναι νοικιασμένα και ο ενοικιαστής δεν έχει πληρώσει – πρέπει να βγει. Για να μιλήσουμε ειλικρινά, κανένας δεν θέλει Κλειστή Δομή στο νησί. Διαβεβαιώνω ότι η σημερινή δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΙΚΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Τοποθετούμενος για το επίμαχο ζήτημα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σ. Καρίκης είπε: «Είναι μια καυτή πατάτα που μόνο κακό κάνει. Ο Δήμος όμως, δεν έχει αρμοδιότητα. Απαιτούνται μια σειρά από διαδικασίες που δεν μπορούμε να αναλάβουμε εμείς. Εμείς πρέπει να καλύψουμε το ανθρωπιστικό κομμάτι. Η τοπική κοινωνία της Ρόδου και οι απλοί πολίτες βοήθησαν πολύ. Θα συνεχίσουμε να κατευθυνόμαστε προς την πορεία να κλείσει αυτή η Δομή….». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου κ. Γ.Τριάντου που συμφώνησε πως πρέπει να κλείσει άμεσα η δομή αλλά το ερώτημα είναι ‘πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Ο Δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Δεν υπάρχουν στοιχεία είναι ευθύνη των αρχών να προσπαθήσουν να βρουν τον δρόμο. Να μεταφερθούν σε δομές όπου μπορούν να τυς δεχτούν…», είπε.

ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ «ΤΕΩΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ «ΝΥΝ»

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ανέβηκαν οι τόνοι και ‘άναψαν τα αίματα’ όταν ο κ. Φ. Χατζηδιάκος επιτέθηκε στον κ. Αν.Καμπουράκη, χρησιμοποιώντας βαριές κουβέντες (επειδή, θεώρησε ότι τον διέκοπτε στην τοποθέτησή του σχετικά με τα σχολικά κτήρια): «Να σέβεστε τον άλλον και να μην με διακόπτετε όταν τοποθετούμαι! Είστε αναιδής! Καταντάτε γελοίος! Είστε γελοίος! Αφήστε με να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου!!! Είναι θέμα Προέδρου η διευθέτηση της διαδικασίας και της συζήτησης», είπε σε πολύ υψηλούς τόνους. Επικράτησε αναστάτωση με τον κ. Αν.Καμπουράκη να λέει: «Έτσι έπραξαν οι δικοί σας σύμβουλοι; Να με αποκαλείτε γελοίο;», ζητώντας από το προεδρείο να επαναφέρει στην τάξη «αυτούς που ονομάζουν γελοίο τον δήμαρχο της Ρόδου και να ανακαλέσουν τον χαρακτηρισμό! Να τον ακούσω να τον ανακαλεί!!!» Στην συζήτηση παρενέβη και ο χωρικός αντιδήμαρχος κ.Τ. Σπανός και ο κ. Σ. Διακοσταματίου, ενώ εν τέλει, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μ.Σοκορέλλος ζήτησε από τον κ. Φ. Χατζηδιάκο να ανακαλέσει και απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι ‘προσβολές’ –πράγμα το οποίο, τελικώς, δέχτηκε: «Δεν μου δίνετε τον χρόνο και με προκαλείτε συστηματικά. Να διαγραφεί ο χαρακτηρισμός από τα πρακτικά. Ήταν αδόκιμος. Ζητώ να σεβαστείτε τους θεσμούς…», κατέληξε.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκε και το θέμα «Έκπτωση τελών κοινοχρήστων χώρων Μεσαιωνικής Πόλης, Λίνδου, Νέας Αγοράς και πλατείας Νεωρίου Δήμου Ρόδου, όλως εξαιρετικώς» το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία αφού η μειοψηφία εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή δεν αφορά όλες τις περιοχές. Επιπροσθέτως, παρουσιάστηκε η καμπάνια που αφορά στο «Χρονικό της Λίνδου», υπόθεση γνωστή και ως «Τα Ελγίνεια της Ρόδου» για την οποία έχουν δημοσιευθεί δεκάδες άρθρα και περιλαμβάνεται σε πολλά ιστορικά βιβλία, της Ελλάδας και του εξωτερικού, από τον καθηγητή κ. Σ.Συρόπουλο με εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Ν.Καραμαρίτη, όπως έχει γράψει ήδη η «δημοκρατική»

 

 

Ένα σχόλιο στο «Μια από τα ίδια» η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου! Yψηλοί τόνοι και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί

  1. Avatar Ο/Η ΜΙΧΑΛΗΣ λέει:

    ΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΤΡΟΠΟΥΣ Ο ΧΑΤΧΗΔΙΑΚΟΣ ? ΠΟΤΕ ΤΟΥ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ? . ΜΟΝΟ ΑΦΕΛΗΣ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ .

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ