ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάτες: Eκρηξη στις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε τραπεζικές κάρτες πληρωμών [γραφήματα]

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΠΑΤΗ INTERNET PHISHING2

Τι απο­κα­λύ­πτουν τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος

Σημα­ντική αύξηση κατά 43% σημειώ­θηκε το 2023 στα περι­στα­τικά απάτης στις συναλ­λα­γές με κάρτες πλη­ρω­μών σε σχέση με το 2022 σημειώ­νε­ται στην έκθεση Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο αριθμός των περι­στα­τι­κών απάτης ως ποσοστό του συνο­λι­κού αριθμού των συναλ­λα­γών, παρά το γεγονός ότι εξα­κο­λου­θεί να δια­τη­ρεί­ται στο χαμηλό επίπεδο του 0,02%, αυξή­θηκε κατά 25% συγκρι­τικά με το 2022, και αντι­στοι­χεί σε 1 συναλ­λαγή απάτης ανά 5,4 χιλ. συναλ­λα­γές.

Κατ’ αντι­στοι­χία με τον αριθμό συναλ­λα­γών απάτης, η «ζημιά» αυξή­θηκε κατά 46% σε σχέση με το 2022. Παρα­μέ­νει, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα και ως ποσοστό της συνο­λι­κής αξίας των συναλ­λα­γών (0,02%). Αντι­στοι­χούν σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 4,3 χιλ. ευρώ αξία συναλ­λα­γών, αλλά το ποσοστό αυτό παρου­σιά­ζε­ται αυξη­μένο κατά 34% σε σχέση με το 2022.

Ανα­λύ­ο­ντας τις μετα­βο­λές των περι­στα­τι­κών απάτης ανά τύπο συναλ­λα­γής, παρα­τη­ρεί­ται η αύξηση του αριθμού των συναλ­λα­γών απάτης που αφορά στις εξ απο­στά­σεως συναλ­λα­γές χωρίς φυσική παρου­σία κάρτας (card not present – CNP) κατά 34% σε 337 χιλ. περι­στα­τικά το 2023, από 251 χιλ. το 2022, καθώς και η αντί­στοιχη αύξηση της αξίας τους κατά 35% σε 17,5 εκατ. ευρώ, από 13 εκατ. ευρώ το 2022.

Παράλ­ληλα, αύξηση παρα­τη­ρεί­ται τόσο στον αριθμό όσο και στην αξία των συναλ­λα­γών απάτης σε τερ­μα­τικά POS κατά 106% και 142% αντί­στοιχα, με τον αριθμό αυτών να ανέρ­χε­ται σε 68 χιλ. περι­στα­τικά αξίας 4,2 εκατ. ευρώ το 2023, από 33 χιλ. περι­στα­τικά αξίας 1,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Συναλ­λα­γές ΑΤΜ

Τέλος, σημα­ντικά αυξη­μένα περι­στα­τικά απάτης παρα­τη­ρού­νται και στις συναλ­λα­γές σε ΑΤΜ, των οποίων ο αριθμός το 2023 αυξή­θηκε κατά 58% σε 5 χιλ. περι­στα­τικά, από 3 χιλ. το 2022, ενώ η αξία τους ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ το 2022, αυξη­μένη κατά 35%.

Η αύξηση της αξίας των συναλ­λα­γών απάτης σε ATM και POS το 2023 σε σχέση με το 2022 οφεί­λε­ται κυρίως στα περι­στα­τικά απάτης που προ­κύ­πτουν από παρά­νο­μες συναλ­λα­γές με τη χρήση χαμένης/κλεμ­μέ­νης κάρτας. Συγκε­κρι­μένα η αξία των συναλ­λα­γών απάτης με τη χρήση χαμένης/κλεμ­μέ­νης κάρτας σε ATM αυξή­θηκε κατά 42% σε 1,9 εκατ. ευρώ, από 1,3 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ η αξία των αντί­στοι­χων συναλ­λα­γών σε POS αυξή­θηκε κατά 117% σε 3,8 εκατ. ευρώ, από 1,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις εξ απο­στά­σεως συναλ­λα­γές, δια­πι­στώ­νε­ται ότι οι περισ­σό­τε­ρες συναλ­λα­γές απάτης αφορούν συναλ­λα­γές μέσω δια­δι­κτύου. Τα περι­στα­τικά αυτά αφορούν κυρίως δια­δι­κτυα­κές συναλ­λα­γές με επι­χει­ρή­σεις του εξω­τε­ρι­κού, όπως και τα προη­γού­μενα έτη.

Με βάση τα στοι­χεία της ΤτΕ οι κάτοχοι και οι απο­δέ­κτες υπη­ρε­σιών πλη­ρω­μών επω­μί­στη­καν το 59% και 34% της συνο­λι­κής ζημίας αντί­στοιχα. Οι πάροχοι υπη­ρε­σιών πλη­ρω­μών που εκδί­δουν κάρτες επι­βα­ρύν­θη­καν σε ποσοστό 7%.

Πηγή ΟΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.