Σε εξέλιξη βρίσκονται o 5ος και 6ος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμόςαστικού εξοπλισμού με τίτλο «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», αντίστοιχα.

 

Σκοπός των δύο Διαγωνισμών είναι η αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων για τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, η ανανέωση της μορφής των οποίων αφενός μεν θα συμβάλειστη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφετέρου θααποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης και των οικισμών.

 

Αντικείμενοτων δύο Διαγωνισμών είναι η διατύπωση ιδεών μέσω σχεδίων για τηνκατασκευή πρότυπης στάσης μεσών μαζικής μεταφοράς στους προβλεπόμενους χώρους του αστικού και υπεραστικού οδικού δικτύου τωννησιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου(αντίστοιχα για τον κάθε Διαγωνισμό), από αρχιτεκτονική, πολεοδομική,αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική άποψη, κατά τρόπο που ναικανοποιούνται οι στόχοι που περιγράφονται παρακάτω:

 

Ως γενικές κατευθύνσειςδίνονται ότι κατά το σχεδιασμό των στάσεων μεσών μαζικής μεταφοράς οι μελετητές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους σημαντικάστοιχεία όπως:

1) Ευκολία και Οικονομία κατασκευής.

Η δυνατότητα εύκολης συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης θα θεωρηθεί προσόν.

 

2) Τη σκίαση από τον ήλιο.

 

3) Τη στεγανότητα του χώρου από τη βροχή και την ελεγχόμενη απορροή των όμβριων.

 

4) Την αποτροπή των πτηνών και των εντόμων για τη δημιουργία φωλιών.

 

5) Τη διασφάλιση της πλήρους ορατότητας των αναμενόντων επιβατών.

 

6) Την άνετη αναμονή για όλες τις κατηγορίες των επιβατών και ιδιαίτερα των ΑμΕΑ.

 

7) Τις διαστάσεις και τα μεγέθη πεζοδρομίων για τους χώρους που θα σχεδιάσουμε.

 

8) Την εύκολη προσαρμογή της σε πεζοδρόμια διαφορετικού πλάτους χωρίς να εμποδίζει τη διέλευση πεζών και την προσέγγιση των μ.μ.μ. και γενικά των διερχομένων οχημάτων.

 

9) Την αποτροπή αφισοκολλητών για ανάρτηση διαφημίσεων και αφισών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

10) Το φωτισμό πινακίδας με το ωράριο των δρομολογίων και το χάρτη των διαδρομών.

 

11) Ο φωτισμός του χώρου από παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προερχόμενο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και διασφάλιση της εξοικονόμησης ενέργειας με κατάλληλες διατάξεις(αισθητήρες κλπ).

 

12) Οικονομία και ευκολία συντήρησης.

 

13) Αντοχή στις καιρικές συνθήκες και στη συνεχή χρήση.

 

14) Αποτροπή ή έστω αντοχή σε εκτεταμένους βανδαλισμούς.

 

15) Υλικά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

 

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις προδιαγραφές και τη νομοθεσία για την ασφάλεια των πολιτών και την ενίσχυση της ορθής συμπεριφοράς των οδηγών, τις διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης στον αστικό ιστό και τα ανθρωπομετρικά δεδομένα.

 

Καταληκτική  ημερομηνία υποβολής προτάσεων του 5ουκαι 6ουδιαγωνισμού είναι η 28η Απριλίου 2017 στις Γραμματείες των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντίστοιχα.

Η προκήρυξη των παραπάνω δύο Διαγωνισμώναποτελεί τμήμα των 9 προκηρύξεων του μεγαλύτερου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Αστικού Εξοπλισμού που έχει προκηρυχθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα, ο οποίοςξεκίνησε να προκηρύσσεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

 

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε:

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ιδιαίτερα την Πρόεδρο Τόνια Αικατερίνη για την άριστη και άμεση συνεργασία της.

 

  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών Αστικής Αναζωογόνησης και Αναπλάσεων κ. Μαρία Πέππα και ιδιαίτερα τη συνάδελφο Ελβίρα Αλευροπούλου, υπεύθυνη του ειδικού Τμήματος για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.

 

  • Τους Υπηρεσιακούς συναδέλφους της ΠΝΑΙ κ. Μαριά Εμμανουήλ (Διευθυντής Τεχνικών Έργων), κ. Αγγελική Τσιμπούκη (Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων), τον κ. Τριαντάφυλλο Καραγιάννη (Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών) και τον κ Θεόδωρο Μαυρίλα(υπάλληλος Τμήματος Μελετών)

 

  • Τους συναδέλφους αρχιτέκτονες μηχανικούς, μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου που αποτέλεσαν την αρμόδια επιτροπή σύνταξης των προκηρύξεων των διαγωνισμών, κ. Πάρι Παπαθεοδώρου, κ. Θεόδωρο Μαυρίλα, κ. Λίλα Μανωλά, καθώς και τον συνάδελφο μας κ Νίκο Οικονόμου (Ειδικός Σύμβουλος).

 

Η διενέργεια των ΑρχιτεκτονικώνΔιαγωνισμών έχει μεγάλη σημασία– όχι μόνο για όλους τους αρχιτέκτονες της Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ειδικά λόγω των δυσμενών συνθηκών που διανύουμε και της ανάγκης αναβάθμισης του αστικού τοπίου και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Επιπλέον, οργανώνεται μια πολυδιάστατη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εικόνα που θέλουμε να έχουν τα νησιά μας στο παρόν και στο μέλλον.

 

Στην ηλεκτρονική σελίδα οπτικοακουστικού υλικού του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (https://www.youtube.com/channel/UCleBjuJJe2NLCHtP9Eg-qlg) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ Γιώργου Χατζημάρκου, του Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ Γιώργου Σκιαδόπουλου και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ Ιάκωβου Γρύλλη:

https://www.youtube.com/watch?v=HT3TKr7G3so&feature=youtu.be

 

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος ΣΑΔ
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος ΣΑΔ
Αναστασία Μαργιέ Γ. Γραμματέας ΣΑΔ
Νίκος Παπαγρηγορίου Μέλος ΔΣ ΣΑΔ
Γιάννης Ματσαμάς Μέλος ΔΣ ΣΑΔ

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ