ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη δύο Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί για τον σχεδιασμό στάσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

news room 1 λεπτό ανάγνωση
3001

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται o 5ος και 6ος Αρ­χι­τε­κτο­νι­κός Δια­γω­νι­σμό­ςα­στι­κού εξο­πλι­σμού με τίτλο «ΣΧΕ­ΔΙΑ­ΣΜΟΣ ΣΤΑ­ΣΗΣ ΜΕΣΩΝ ΜΑ­ΖΙ­ΚΗΣ ΜΕ­ΤΑ­ΦΟ­ΡΑ­ΣΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕ­ΡΙ­ΦΕ­ΡΙΑ­ΚΗΣ ΕΝΟ­ΤΗ­ΤΑΣ ΚΥ­ΚΛΑ­ΔΩΝ» και «ΔΩ­ΔΕ­ΚΑ­ΝΗ­ΣΟΥ», αντί­στοι­χα.

 

Σκο­πός των δύο Δια­γω­νι­σμών είναι η ανα­ζή­τη­ση πρω­τό­τυ­πων σχε­δια­στι­κών προ­τά­σε­ων για τις στά­σεις των μέσων μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς, η ανα­νέ­ω­ση της μορ­φής των οποί­ων αφε­νός μεν θα συμ­βά­λει­στη λει­τουρ­γι­κή και αι­σθη­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση των κοι­νό­χρη­στων χώρων, αφε­τέ­ρου θα­α­πο­τε­λέ­σει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό στοι­χείο ση­μα­το­δό­τη­σης της πόλης και των οι­κι­σμών.

 

Αντι­κεί­με­νοτων δύο Δια­γω­νι­σμών είναι η δια­τύ­πω­ση ιδεών μέσω σχε­δί­ων για την­κα­τα­σκευή πρό­τυ­πης στά­σης μεσών μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς στους προ­βλε­πό­με­νους χώ­ρους του αστι­κού και υπε­ρα­στι­κού οδι­κού δι­κτύ­ου των­νη­σιών της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Κυ­κλά­δων και Δω­δε­κα­νή­σου(αντί­στοι­χα για τον κάθε Δια­γω­νι­σμό), από αρ­χι­τε­κτο­νι­κή, πο­λε­ο­δο­μι­κή,αι­σθη­τι­κή, λει­τουρ­γι­κή, τε­χνι­κή και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή άποψη, κατά τρόπο που ναι­κα­νο­ποιού­νται οι στό­χοι που πε­ρι­γρά­φο­νται πα­ρα­κά­τω:

 

Ως γε­νι­κές κα­τευ­θύν­σειςδί­νο­νται ότι κατά το σχε­δια­σμό των στά­σε­ων μεσών μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς οι με­λε­τη­τές θα πρέ­πει να έχουν υπόψη τους ση­μα­ντι­κά­στοι­χεία όπως:

1) Ευ­κο­λία και Οι­κο­νο­μία κα­τα­σκευ­ής.

Η δυ­να­τό­τη­τα εύ­κο­λης συ­ναρ­μο­λό­γη­σης και απο­συ­ναρ­μο­λό­γη­σης θα θε­ω­ρη­θεί προ­σόν.

 

2) Τη σκί­α­ση από τον ήλιο.

 

3) Τη στε­γα­νό­τη­τα του χώρου από τη βροχή και την ελεγ­χό­με­νη απορ­ροή των όμ­βριων.

 

4) Την απο­τρο­πή των πτη­νών και των εντό­μων για τη δη­μιουρ­γία φω­λιών.

 

5) Τη δια­σφά­λι­ση της πλή­ρους ορα­τό­τη­τας των ανα­με­νό­ντων επι­βα­τών.

 

6) Την άνετη ανα­μο­νή για όλες τις κα­τη­γο­ρί­ες των επι­βα­τών και ιδιαί­τε­ρα των ΑμΕΑ.

 

7) Τις δια­στά­σεις και τα με­γέ­θη πε­ζο­δρο­μί­ων για τους χώ­ρους που θα σχε­διά­σου­με.

 

8) Την εύ­κο­λη προ­σαρ­μο­γή της σε πε­ζο­δρό­μια δια­φο­ρε­τι­κού πλά­τους χωρίς να εμπο­δί­ζει τη διέ­λευ­ση πεζών και την προ­σέγ­γι­ση των μ.μ.μ. και γε­νι­κά των διερ­χο­μέ­νων οχη­μά­των.

 

9) Την απο­τρο­πή αφι­σο­κολ­λη­τών για ανάρ­τη­ση δια­φη­μί­σε­ων και αφι­σών σύμ­φω­να με την ισχύ­ου­σα νο­μο­θε­σία.

 

10) Το φω­τι­σμό πι­να­κί­δας με το ωρά­ριο των δρο­μο­λο­γί­ων και το χάρτη των δια­δρο­μών.

 

11) Ο φω­τι­σμός του χώρου από πα­ρο­χή ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος προ­ερ­χό­με­νο από Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας (ΑΠΕ) και δια­σφά­λι­ση της εξοι­κο­νό­μη­σης ενέρ­γειας με κα­τάλ­λη­λες δια­τά­ξεις(αι­σθη­τή­ρες κλπ).

 

12) Οι­κο­νο­μία και ευ­κο­λία συ­ντή­ρη­σης.

 

13) Αντο­χή στις και­ρι­κές συν­θή­κες και στη συ­νε­χή χρήση.

 

14) Απο­τρο­πή ή έστω αντο­χή σε εκτε­τα­μέ­νους βαν­δα­λι­σμούς.

 

15) Υλικά δια­θέ­σι­μα στην ελ­λη­νι­κή αγορά.

 

Ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή θα πρέ­πει να δοθεί στα τε­χνι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά σε σχέση με τις προ­δια­γρα­φές και τη νο­μο­θε­σία για την ασφά­λεια των πο­λι­τών και την ενί­σχυ­ση της ορθής συ­μπε­ρι­φο­ράς των οδη­γών, τις δια­φο­ρε­τι­κές θέ­σεις το­πο­θέ­τη­σης στον αστι­κό ιστό και τα αν­θρω­πο­με­τρι­κά δε­δο­μέ­να.

 

Κα­τα­λη­κτι­κή  ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής προ­τά­σε­ων του 5ουκαι 6ουδια­γω­νι­σμού είναι η 28η Απρι­λί­ου 2017 στις Γραμ­μα­τεί­ες των Διευ­θύν­σε­ων Τε­χνι­κών Έργων Κυ­κλά­δων και Δω­δε­κα­νή­σου αντί­στοι­χα.

Η προ­κή­ρυ­ξη των πα­ρα­πά­νω δύο Δια­γω­νι­σμώ­να­πο­τε­λεί τμήμα των 9 προ­κη­ρύ­ξε­ων του με­γα­λύ­τε­ρου Αρ­χι­τε­κτο­νι­κού Δια­γω­νι­σμού Αστι­κού Εξο­πλι­σμού που έχει προ­κη­ρυ­χθεί ποτέ σε όλη την Ελ­λά­δα, ο οποί­ο­ςξε­κί­νη­σε να προ­κη­ρύσ­σε­ται από την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου σε συ­νερ­γα­σία με τον Σύλ­λο­γο Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου και το Τε­χνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Δω­δε­κα­νή­σου.

 

Επι­θυ­μού­με να ευ­χα­ρι­στή­σου­με:

  • Το Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της Πα­νελ­λή­νιας Ένω­σης Αρ­χι­τε­κτό­νων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και ιδιαί­τε­ρα την Πρό­ε­δρο Τόνια Αι­κα­τε­ρί­νη για την άρι­στη και άμεση συ­νερ­γα­σία της.

 

  • Το Υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας (ΥΠΕΝ), την Προϊ­στα­μέ­νη του Τμή­μα­τος Με­λε­τών Αστι­κής Ανα­ζω­ο­γό­νη­σης και Ανα­πλά­σε­ων κ. Μαρία Πέππα και ιδιαί­τε­ρα τη συ­νά­δελ­φο Ελ­βί­ρα Αλευ­ρο­πού­λου, υπεύ­θυ­νη του ει­δι­κού Τμή­μα­τος για τους Αρ­χι­τε­κτο­νι­κούς Δια­γω­νι­σμούς.

 

  • Τους Υπη­ρε­σια­κούς συ­να­δέλ­φους της ΠΝΑΙ κ. Μαριά Εμ­μα­νου­ήλ (Διευ­θυ­ντής Τε­χνι­κών Έργων), κ. Αγ­γε­λι­κή Τσι­μπού­κη (Προϊ­στα­μέ­νη Τμή­μα­τος Με­λε­τών στη Διεύ­θυν­ση Τε­χνι­κών Έργων), τον κ. Τρια­ντά­φυλ­λο Κα­ρα­γιάν­νη (Διευ­θυ­ντής Ανα­πτυ­ξια­κού Προ­γραμ­μα­τι­σμού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Υπο­δο­μών, Διευ­θυ­ντής του Τμή­μα­τος Οι­κο­νο­μι­κών) και τον κ Θε­ό­δω­ρο Μαυ­ρί­λα(υπάλ­λη­λος Τμή­μα­τος Με­λε­τών)

 

  • Τους συ­να­δέλ­φους αρ­χι­τέ­κτο­νες μη­χα­νι­κούς, μέλη του Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου που απο­τέ­λε­σαν την αρ­μό­δια επι­τρο­πή σύ­ντα­ξης των προ­κη­ρύ­ξε­ων των δια­γω­νι­σμών, κ. Πάρι Πα­πα­θε­ο­δώ­ρου, κ. Θε­ό­δω­ρο Μαυ­ρί­λα, κ. Λίλα Μα­νω­λά, καθώς και τον συ­νά­δελ­φο μας κ Νίκο Οι­κο­νό­μου (Ει­δι­κός Σύμ­βου­λος).

 

Η διε­νέρ­γεια των Αρ­χι­τε­κτο­νι­κών­Δια­γω­νι­σμών έχει με­γά­λη ση­μα­σία– όχι μόνο για όλους τους αρ­χι­τέ­κτο­νες της Ελ­λά­δας, αλλά και για ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία, ει­δι­κά λόγω των δυ­σμε­νών συν­θη­κών που δια­νύ­ου­με και της ανά­γκης ανα­βάθ­μι­σης του αστι­κού το­πί­ου και της ποιό­τη­τας ζωής των συ­μπο­λι­τών μας. Επι­πλέ­ον, ορ­γα­νώ­νε­ται μια πο­λυ­διά­στα­τη δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση σχε­τι­κά με την ει­κό­να που θέ­λου­με να έχουν τα νησιά μας στο παρόν και στο μέλ­λον.

 

Στην ηλε­κτρο­νι­κή σε­λί­δα οπτι­κο­α­κου­στι­κού υλι­κού του Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου (https://www.youtube.com/channel/UCleBjuJJe2NLCHtP9Eg-qlg) οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι μπο­ρούν να έχουν πρό­σβα­ση στην κοινή Συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου που δό­θη­κε στην Πε­ρι­φέ­ρεια με­τα­ξύ του Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ Γιώρ­γου Χα­τζη­μάρ­κου, του Προ­έ­δρου του Συλ­λό­γου Αρ­χι­τε­κτό­νων Δω­δε­κα­νή­σου κ Γιώρ­γου Σκια­δό­που­λου και του Προ­έ­δρου του Τε­χνι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου κ Ιά­κω­βου Γρύλ­λη:

https://www.youtube.com/watch?v=HT3TKr7G3so&feature=youtu.be

 

 

Γιώρ­γος Σκια­δό­που­λος Πρό­ε­δρος ΣΑΔ
Γιώρ­γος Περ­νά­ρης Αντι­πρό­ε­δρος ΣΑΔ
Ανα­στα­σία Μαρ­γιέ Γ. Γραμ­μα­τέ­ας ΣΑΔ
Νίκος Πα­πα­γρη­γο­ρί­ου Μέλος ΔΣ ΣΑΔ
Γιάν­νης Μα­τσα­μάς Μέλος ΔΣ ΣΑΔ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.