Ρεπορτάζ

Μνημονιακοί όροι ακόμα και στην ειδική αγωγή των παιδιών! Aνω -κάτω γονείς και εκπαιδευτικοί και στη Pόδο

Μνημονιακούς όρους ακόμα και στην ειδική αγωγή των παιδιών εισήγαγε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα και στη Ρόδο να έχουν έρθει τα πάνω κάτω, τόσο για τους θεραπευόμενους και τους γονείς τους όσο και για τους θεραπευτές.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και άλλες υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία έναρξης ισχύος της αποζημίωσης των υπηρεσιών αυτών με τη χρήση κουπονιών-vouchers, τα οποία λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι μαζί με τη γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της θεραπείας, από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Όμως γονείς και θεραπευτές και στη Ρόδο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα είναι στα κάγκελα, διότι η υπουργική απόφαση επιβάλλει στους θεραπευτές την αμοιβή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο δεν έχουν και ούτε θέλουν να έχουν απολύτως καμία σχέση! Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι γονέων παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής, έχουν σταθεί στο πλευρό των θεραπευτών με το σκεπτικό ότι το νέο μέτρο καθιστά αβέβαιο το επαγγελματικό μέλλον των επαγγελματιών ειδικής αγωγής, κάτι που ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα αναβλήθηκε από το συμβούλιο της επικρατείας η προσφυγή δύο συλλόγων ΝΠΔΔ, του ΠΣΦ και του ΠΣΕ (φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές) και των συλλόγων που έχουν οι λογοθεραπευτές/λογοπεδικοί για την εφαρμογή των voucher στην ειδική αγωγή.
Πλέον η κατάσταση περιγράφεται ως χαοτική όσον αφορά την ηλεκτρονική γνωμάτευση και συνταγογράφηση, με τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να μην δίνουν γνωματεύσεις είτε χειρόγραφες είτε ηλεκτρονικές, με τους γιατρούς να μην ξέρουν πώς να συνταγογραφήσουν 10 θεραπείες το μήνα για 12 μήνες σε περιστατικά ειδικής αγωγής για τους συναδέλφους τους που έχουν σύμβαση, και με τους γονείς να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο καθώς ενημερώνονται ότι δεν θα αποζημιωθούν ούτε για τις αποδείξεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου που έχουν καταθέσει, και που υπαγόταν στο παλαιό σύστημα κατάστασης στην ειδική αγωγή, και πλέον θεραπευτές και γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο!
Η ειδική αγωγή αφορά σε παιδιά του φάσματος του αυτισμού, παιδιά με οποιοδήποτε σύνδρομο, με νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, κινητικά ελλείμματα αλλά και σε παιδιά με πλήθος διαταραχών, όπως ΔΕΠΥ, βαρηκοΐα, αρθρωτικές/φωνολογικές διαταραχές, τραυλισμό, γλωσσική καθυστέρηση, δυσλεξία/δυσορθογραφία/δυσαριθμησία κ.ά.
Όπως δήλωσαν γονείς στη «δ», ο νέος αυτός νόμος της ειδικής αγωγής είναι «κόφτης στις ζωές τους και στην πρόοδο τους» και ζητούν από το Υπουργείο να επανεξετάσει την νέα αυτή ρύθμιση, που έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στις ζωές των παιδιών τους, των ίδιων των γονέων αλλά και στους θεραπευτές.
Οι συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης γονέων και παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών καθώς και των υπαλλήλων του οργανισμού, προκαλούν χάος με προφανείς συνέπειες για το θεραπευτικό έργο.
Οι οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ΕΟΠΠΥ είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε τοπικό κατάστημα να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν. Η τελευταία εκδοχή του ΕΚΠΥ, για την οποία εκκρεμεί η έκδοση παρατήματος, φέρνει επιπλέον περικοπές στις παροχές και σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του. Την ίδια ώρα, απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το τελευταίο παράρτημα που εκδόθηκε, όπως τραυλισμός, σύνδρομο Asperger, διαταραχή διάσπασης προσοχής / υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.ά.
Ως συνέπεια αυτού του αλαλούμ στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής, είναι γονείς να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών των παιδιών τους όσο το τοπίο παραμένει θολό. Μάλιστα όπως ανέφεραν γονείς στη «δ», βασικός στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι «η περικοπή των δαπανών με κάθε τρόπο και κόστος εις βάρος των παιδιών μας».
Οι γονείς εξακολουθούν έστω και τώρα να ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει τον νέο τρόπο αποζημίωσης των θεραπευτών, που αντί να επιλύσει δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, με τα παιδιά να είναι εκείνα που τελικά πληρώνουν το «μάρμαρο».
Όπως λένε οι γονείς, το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης. «Πρωταρχικό μέλημά μας θα είναι η αύξηση του κονδυλίου και όχι η μείωση. Ο νέος ΕΚΠΥ θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δικαιολογούνται μόνο 4 θεραπείες ανά γνωμάτευση και ανανέωση αυτής κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Η προχειρότητα που έχει συνταχθεί φαίνεται ολοφάνερα στο ό,τι σε κάποιους κωδικούς στο παράρτημα έχουν εγκριθεί 5 είδη θεραπείας και ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι 4!!!! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισηγούνται μεν θεραπείες αλλά δεν εγκρίνονται. Το θέμα των voucher και εν συνεχεία των θέμα των συμβάσεων σίγουρα ακούγεται ωραίο στα αυτιά μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αγανακτήσει να περιμένουμε την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ; Αυτή όμως η αφερέγγυα συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ τώρα πάει να μετακυλιστεί στους θεραπευτές με ακόμη δυσμενέστερους όρους πέρα από αυτόν της καθυστέρησης. Με μνημονιακούς όρους έκπτωσης REBATE και επιστροφής CLOWBACK. Γεγονός που θα κάνει το επαγγελματικό τους μέλλον αβέβαιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα παιδιά μας. Αυτό δηλαδή που έχει συμβεί και με άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την σθεναρή αντίστασή τους στην χρήση Voucher. Αντίστοιχα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εισφορές που καταβάλλουμε όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν με αυτόν τον τρόπο την ανταποδότικότητά τους. Δεν συμβιβαζόμαστε, ούτε ένα ευρώ λιγότερο για τις θεραπείες των παιδιών μας», ξεκαθαρίζουν γονείς παιδιών που βρίσκονται υπό θεραπεία, στη Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου