Τοπικές Ειδήσεις

Ηλίας Καματερός: “Η ομιλία μου στη Βουλή, ως απάντηση στα σε βάρος μου δημοσιεύματα”

 “Έτσι θα έχουν την ευχέρεια οι συμπατριώτες μας να κρίνουν τις σκόπιμες στρεβλώσεις.”

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

23/01/2019

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Επειδή μου έδωσε το δικαίωμα ο κ. Χατζηδάκης –δεν λέω ότι με προκάλεσε- θέλω σαν Έλληνες Δωδεκανήσιοι να απευθυνθούμε στους συμπατριώτες μας, τους Μακεδόνες, γιατί θέλουμε να τους απευθύνουμε έναν χαιρετισμό και να τους πούμε ότι τους ζηλεύουμε.

Και το δικαίωμα να απευθυνθούμε στους συμπατριώτες μας, τους Μακεδόνες, κύριε Χατζηδάκη, μας το δίνει ετούτη εδώ η Συμφωνία. Γιατί εάν δεν υπήρχε η Συμφωνία και μιλάγαμε για Μακεδόνες, τότε θα αναφερόμασταν στη γειτονική χώρα, όπως είναι σήμερα. Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έχουν το όνομα της Μακεδονίας, που καπηλεύονται την ιστορία μας, που μαθαίνουν τα παιδιά τους, γενεές τώρα, στα σχολεία ότι η Αρχαία Μακεδονία είναι δική τους. Αυτό θα ισχύει, εάν δεν γίνει η Συμφωνία. Σε αυτούς τους Μακεδόνες θα απευθυνόμασταν.

Είμαι περήφανος, όμως, με αυτήν τη Συμφωνία, γιατί τώρα μπορώ να απευθύνομαι στους Έλληνες, τους συμπατριώτες μου, τους Μακεδόνες και να τους πω: «Σας ζηλεύουμε εμείς οι Δωδεκανήσιοι. Σας ζηλεύουμε αγαπητοί συμπατριώτες».

Γιατί; Θα σας ρωτήσω το εξής. Έχετε εσείς πρόβλημα ασφάλειας; Εμείς στην Δωδεκάνησο και στα νησιά μας, που είμαστε στην παραμεθόριο -και εσείς είστε παραμεθόριος- πετάνε κάθε μέρα από πάνω δεκάδες τα αεροπλάνα και γίνονται αερομαχίες.

Έχετε πρόβλημα με τα σύνορά σας και πολύ περισσότερο με την τωρινή Συμφωνία που το λύνει και δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση; Όχι! Για ρωτήστε εμάς. Διεκδικούν τα νησιά μας, κάθε μέρα και περισσότερα. Για ρωτήστε εμάς εάν έχουμε πρόβλημα δραστηριοτήτων στην παραμεθόριο, που εσείς δεν έχετε. Οι ψαράδες δεν μπορούν να πάνε να ψαρέψουν στα Ίμια. Αντιμετωπίζουν τα τουρκικά πολεμικά.

Πολύ θα θέλαμε, αγαπητοί συμπατριώτες Μακεδόνες, να είχαμε τη δυνατότητα, όπως εσείς, να έχουμε μία τέτοια γειτονική χώρα, να έχουμε μία τέτοια κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, όπου να μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια Συμφωνία, όπου να ζούμε ειρηνικά, όπου να μην έχουμε κανένα κίνδυνο και να έχουμε καθημερινές ανταλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής.

Εμείς, βέβαια από κάτω -ο κόσμος- το προσπαθούμε, το κάνουμε. Για ρωτήστε στο Καστελόριζο -που είναι πέντε λεπτά κουπί με τη βάρκα για να πάνε, ενώ για να έρθουν στην Αθήνα θέλουν τριάντα ώρες με το πλοίο- εάν τους βολεύει να πηγαίνουν απέναντι -από το να πιούν καφέ μέχρι το να πάνε στον οδοντίατρο ή για εξετάσεις- και να έρχονται και οι γείτονες στο Καστελόριζο και να ανταλλάσσουν οικονομικές, κοινωνικές, και άλλες υποχρεώσεις και συμφωνίες.

Πόσο καλά θα ήμασταν και εμείς εάν είχαμε μία Συμφωνία, ώστε να είχαμε τέτοιες σχέσεις με τους γείτονες και να μην είχαμε αυτά εδώ τα προβλήματα; Πόσο καλά θα ήμασταν να πηγαίναμε απέναντι -που είναι κοντά- και να είχαμε ένα σωρό δραστηριότητες, ενώ τώρα πρέπει να πηγαίνουμε επί ώρες και επί μέρες από εδώ και από εκεί; Σας ζηλεύουμε, αγαπητοί συμπατριώτες Μακεδόνες. Να το ξέρετε και λάβετέ το υπόψη σας.

Μην ταυτίζεστε με τους εθνικιστές και τους δικούς μας και της γειτονικής χώρας. Ξέρουμε ότι δεν είστε εθνικιστές. Τα λέτε από ευαισθησία και από –επιτρέψτε μου, μπορεί να φαίνεται βαριά η λέξη- άγνοια. Πρέπει να καταλάβετε τι είναι αυτό που πάμε να ψηφίσουμε τώρα. Πρέπει να καταλάβετε τι είναι αυτή η Συμφωνία.

Δεν αναρωτιέστε γιατί αυτό για το οποίο οι δικοί μας εθνικιστές –και σήμερα το είδατε- φωνάζουν είναι το ίδιο για το οποίο φωνάζουν οι εθνικιστές της γειτονικής χώρας; Δεν αναρωτιέστε γι’ αυτό; Είναι δυνατόν να έχουν δίκιο και οι μεν και οι δε; Είναι δυνατόν να είμαστε προδότες και εμείς, προδότης και ο Ζάεφ; Δεν γίνονται αυτά εδώ τα πράγματα.

Θέλω να κάνω μία τελευταία έκκληση, αγαπητοί συμπατριώτες Μακεδόνες: Κλείστε τα αυτιά σας σε όλους αυτούς που πωλούν πατριωτισμό, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τον πατριωτισμό. Αυτοί καλλιεργούν όλα αυτά τα πάθη και όλες αυτές τις αντιθέσεις, γιατί τους συμφέρει οι λαοί να μην είναι αδελφωμένοι, να μην συναλλάσσονται και να έχουν αντιθέσεις. Αυτό τους συμφέρει, γιατί αυτοί εκεί πάνω χτίζουν και τις πολιτικές τους καριέρες και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Μην ξεχνάτε ότι όλοι αυτοί που κόπτονται τώρα, οι υπερπατριώτες είναι αυτοί, οι οποίοι έβγαζαν τα χρήματά τους έξω, αυτοί οι οποίοι μας οδήγησαν στην κρίση τόσα χρόνια. Είναι αυτοί, οι οποίοι σε κάθε αγώνα του λαού μας ήταν απόντες.

Για τελευταία φορά, αγαπητοί συμπατριώτες, σας λέω μην παρασύρεστε. Ελάτε στη θέση μας. Σας ζηλεύουμε. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε και εμείς μία τέτοια Συμφωνία, όπως έχετε εσείς. Μακάρι να γίνει για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Ευχαριστώ.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου