Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Τα  νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε απέραντα φτωχοκομεία.  Οι παροχές είναι υποτυπώδεις. Όσοι διαθέτουν χρήματα προστρέχουν στους ιδιώτες. Οι υπόλοιποι βασανίζονται. Όπου τέθηκαν σε εφαρμογή τα μνημόνια μειώθηκε και ο μέσος όρος ζωής των  πολιτών αυξήθηκαν τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας και γενικά υπέφεραν  οι πολίτες ».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ    κ.  Τάσος Αντωνόπουλος που επισκέφθηκε τη Ρόδο και συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, στην πλατεία Κύπρου.
«Τα νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εργαζομένων τους. Δεν θα “βγει όμως έτσι το κάρο από τη λάσπη”. Χρειάζεται και η στήριξη των πολιτών . Οι κάτοικοι της Ρόδου θα πρέπει να αφυπνιστούν  και να στηρίξουν τον αγώνα που γίνεται», υπογραμμίζει ο κ.  Αντωνόπουλος.
Ο  αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔHN  αναφέρεται στην κατάρρευση του συστήματος υγείας εξαιτίας της κρίσης.
«Εμείς προτείνουμε  να δοθούν άμεσα  τα απαραίτητα κονδύλια για να προσληφθεί το προσωπικό που πρέπει στα νοσοκομεία.  Πρέπει να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που εκπέμπει σήμα κινδύνου.  Από αυτούς που κυβερνούν τώρα είχαμε προεκλογικά μεγάλη κατανόηση. Τώρα έχουν γίνει πολύ ρεαλιστές και ευθυγραμμίστηκαν  με τους δανειστές.  Εμείς δεν  θα  τους δείξουμε κατανόηση γιατί οι πολίτες στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους βασανίζονται», τονίζει ο κ.  Αντωνόπουλος.

Η συνέντευξη του κ. Τάσου Αντωνόπουλου, αναλυτικά:
• Ποιος ήταν ο λόγος της επισκέψεώς σας στη Ρόδο;
Περιοδεύουμε σε όλη τη χώρα και επισκεπτόμαστε τα κέντρα υγείας και  τα νοσοκομεία  που εκπέμπουν SOS λόγω των τραγικών προβλημάτων. Έχει φαλκιδευτεί το δημόσιο  σύστημα υγείας  με  υποχρηματοδότηση και  υποστελέχωση.  Διατίθενται λιγότερα χρήματα για τη δημόσια υγεία. Συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι  στον τομέα και το κενό που αφήνουν δεν αναπληρώνεται.  Οι πολίτες έχουν λιγότερες και ακριβότερες επιλογές. Εμείς οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία  θα δημιουργήσουμε ένα κίνημα υγείας για τους πολίτες και θα διεκδικήσουμε  αυτά που πρέπει. Τα νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εργαζομένων τους. Δεν θα “βγει όμως έτσι το κάρο από τη λάσπη”. Χρειάζεται και η στήριξη των πολιτών . Οι κάτοικοι της Ρόδου θα πρέπει να αφυπνιστούν  και να στηρίξουν τον αγώνα που γίνεται.
• Η κρίση έχει  διαλύσει τη δημόσια υγεία;
Στην κυριολεξία η κρίση έχει διαλύσει τη δημόσια υγεία. Το σύστημα καταρρέει. Όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας  κάνει λόγο για μπλάκ άουτ στα νοσοκομεία φανταστείτε  δηλαδή ποια είναι η πραγματική κατάσταση.
• Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Ρόδου;
Επιτρέπεται το νοσοκομείο που λειτουργεί στη  Ρόδο η οποία  είναι η βιομηχανία του τουρισμού  να μη διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό; Τα μεγάλα τουριστικά  γραφεία της Ευρώπης  απειλούν  ότι  δεν θα αφήσουν τους  πελάτες τους να έρθουν  για διακοπές στη Ρόδο αφού δεν θα τους παρέχονται  καλές υπηρεσίες υγείας.
• Στόχος είναι να πληγεί η δημόσια υγεία για να στηριχθεί η ιδιωτική;
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πως είναι  παρθένα η αγορά   για τα ιδιωτικά  ασφαλιστικά  προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης. Συνειδητά λοιπόν  τορπιλίζουν τη δημόσια υγεία και το ασφαλιστικό  για να καλύψουν οι ιδιώτες το χαμένο  έδαφος στον τομέα της Υγείας.
• Ποια είναι  τα συμπεράσματά σας από τις επισκέψεις σας σε νοσοκομεία που λειτουργούν σε άλλα νησιά;
Είναι τραγική κατάσταση  παντού. Το σύστημα κτυπάει τις ναυαρχίδες δηλαδή τα μεγάλα νοσοκομεία με υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και κλείσιμο τμημάτων. Αυτό μπορεί  να πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις μεταξύ νοσηλευτών και νοσηλευόμενων. Εμείς προτείνουμε  να δοθούν άμεσα  τα απαραίτητα κονδύλια για να προσληφθεί το προσωπικό που πρέπει στα νοσοκομεία.  Πρέπει να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που εκπέμπει σήμα κινδύνου.  Από αυτούς που κυβερνούν τώρα είχαμε προεκλογικά μεγάλη κατανόηση. Τώρα έχουν γίνει πολύ ρεαλιστές και ευθυγραμμίστηκαν  με τους δανειστές.  Εμείς δεν  θα  τους δείξουμε κατανόηση γιατί οι πολίτες στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους βασανίζονται.
• Έχετε διαπιστώσει ελλείψεις και  σε υγειονομικά υλικά στα νοσοκομεία;
Ναι, υπάρχουν ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά και φάρμακα. Οι πολίτες έχουν φθάσει να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για να αγοράζουν τα φάρμακα που χρειάζονται.
• Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν. Ποιοι θα έχουν περίθαλψη τελικά;
Τα  νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε απέραντα φτωχοκομεία.  Οι παροχές είναι υποτυπώδεις. Όσοι διαθέτουν χρήματα προστρέχουν στους ιδιώτες. Οι υπόλοιποι βασανίζονται. Όπου τέθηκαν σε εφαρμογή τα μνημόνια μειώθηκε και ο μέσος όρος ζωής των  πολιτών, αυξήθηκαν τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας και γενικά υπέφεραν οι πολίτες.
• Είχατε συνάντηση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Ρόδου;
Τι να μας πει η διοίκηση του κάθε  νοσοκομείου;  Σε προηγούμενες συναντήσεις μας ανέφεραν ό,τι και οι υπουργοί.  Οι άνθρωποι διορίζονται από την κυβέρνηση και υλοποιούν την πολιτική της. Ευθύνη όμως φέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί για τις πολιτικές που ακολουθούνται.  Εγώ ξεκαθαρίζω ότι αν  είχα τοποθετηθεί σε θέση διοικητή νοσοκομείου  και δεν δίνονταν λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης θα είχα παραιτηθεί.  Δεν μπορεί να στριμώχνονται τόσο  οι εργαζόμενοι  να τους οφείλονται χιλιάδες ρεπό και να μην γίνεται τίποτε.
• Πώς διαγράφεται το μέλλον της χώρας με τα μνημόνια;
Για τα επόμενα πέντε δέκα χρόνια η κατάσταση θα είναι τραγική στη χώρα. Δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Δεν γίνονται επενδύσεις. Και στη Ρόδο η κατάσταση είναι δύσκολη παρότι υπάρχει τουρισμός.  Θέλω να πω ότι οι επισκέπτες που αφικνούνται στο νησί δεν είναι υψηλού οικονομικού επιπέδου.
• Ήταν αναμενόμενα τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη  η χώρα;
Ήταν αναμενόμενα γιατί η Ελλάδα ήταν μια αποικία χρέους. Επιπλέον η ΕΕ έχει αλλάξει. Δεν είναι  η Ευρώπη της αλληλεγγύης αλλά η Ευρώπη  των τραπεζιτών και  των σκληρών δανειστών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ