Συνέντευξη στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και να μην πετάμε στα σύννεφα. Για να έχουμε επιτυχία επιβάλλεται να προχωρούμε για την επίτευξη κάθε στόχου με αργά και σταθερά βήματα. Ακόμη και η επιμήκυνση της σεζόν κατά τρεις εβδομάδες ή κατά ένα μήνα θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Έτσι θα γίνει η αρχή». Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιάννης Καμπούρης και υπογραμμίζει ότι είναι δύσκολη υπόθεση η επίτευξη του στόχου για δωδεκάμηνο τουρισμό στη Ρόδο. «Σε όλες τις τουριστικές αγορές θα πρέπει να επενδύσουμε. Πρέπει να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που μας στηρίζουν τόσα χρόνια και μας δίνουν χιλιάδες τουρίστες. Από αυτές εξαρτάται ακόμη και η επιμήκυνση της σεζόν», τονίζει ο κ. Γιάννης Καμπούρης. Σε ερώτηση σχετικά με τα συμπεράσματα του από την τουριστική έκθεση WTM που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο κ. Καμπούρης δηλώνει: «Δεν ήταν και τόσο θετικά τα μηνύματα. Οι περισσότεροι τουρ οπερέιτορς είναι με αρνητικό πρόσημο για την ώρα. Αναφέρομαι στη Ρόδο. Αν ομιλήσω για την Κω θα περιγράψω την κατάσταση με μια λέξη: Καταστροφή».

Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Καμπούρη, αναλυτικά:

• Πώς εξελίχθηκε η φετινή σεζόν; Η φετινή τουριστική σεζόν εξελίχθηκε σχετικά καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Ρόδου έκλεισε με μείωση 2 με 2,5% στις αφίξεις τουριστών. Αιτία της μείωσης είναι τα προβλήματα στην αγορά της Ρωσίας. Οι απώλειες θα ήταν μεγαλύτερες αλλά έγινε προσπάθεια και περιορίστηκαν. Το 2% δεν είναι τίποτε.

• Πώς μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα στη συγκεκριμένη αγορά;

Δύσκολα θα διορθωθεί το πρόβλημα στην αγορά της Ρωσίας ακόμη και το 2016. Έχουν αλλάξει πολλά. Επίσης αρνητικά θα επιδράσουν οι νέες διαδικασίες για τις χορηγήσεις θεωρήσεων εισόδου. Στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη που υπάρχουν πρεσβείες της Ελλάδας θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Οι τουρίστες από τη Σιβηρία και άλλες πόλεις θα δυσκολεύονται πολύ. Θα λαμβάνουν τις θεωρήσεις εισόδου με καθυστέρηση. Για το λόγο αυτό εκτιμώ ότι και το 2016 θα έχουμε μείωση στις αφίξεις από τη Ρωσία.

• Δεν θα πρέπει όμως να ληφθούν, ειδικά τώρα, περισσότερα μέτρα ασφαλείας;

Συμφωνώ απόλυτα. Δεν ασκώ κριτική απλά περιγράφω τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν.

• Πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού για τη Ρόδο;

Τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι και η επίθεση στο Μάλι έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Οι Ευρωπαίοι έχουν φοβηθεί και αρνούνται να ταξιδέψουν. Υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, τουρίστες από την Ευρώπη απολαμβάνουν διακοπές στην Τουρκία και στη Ρόδο.

• Θα βοηθούσε η υλοποίηση προγράμματος προβολής για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Προβολή γίνεται και από εμάς. Ό,τι και να κάνουμε δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Ο κόσμος φοβάται και δεν ταξιδεύει. • Αυτό έχει επηρεάσει τις κρατήσεις από όλες τις τουριστικές αγορές; Πάρα πολύ.

• Αν ηρεμήσουν τα πράγματα θα βελτιωθεί η κατάσταση στον τουρισμό;

Δεν ξέρω πώς θα γίνει αυτό. Ο τουριστικός χάρτης αλλάζει. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί τώρα.

Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από την τουριστική έκθεση World Travel Market που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο;

Δεν ήταν και τόσο θετικά τα μηνύματα. Οι περισσότεροι τουρ οπερέιτορς είναι με αρνητικό πρόσημο για την ώρα. Αναφέρομαι στη Ρόδο. Αν ομιλήσω για την Κω θα περιγράψω την κατάσταση με μια λέξη: Καταστροφή.

Δεν είναι θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό της Κω;

Εξαιτίας του μεταναστευτικού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι κρατήσεις μόνο από έναν τουρ οπερέιτορ παρουσιάζουν μείωση 50% με 60% στην Κω.

• Πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα τουρισμού για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας από την Αυστρία στη Ρόδο;

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Έχουν «κλειδώσει» οι κρατήσεις για 6.000 άτομα στη Ρόδο.

• Άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές μπορεί να γίνει;

Σε όλες τις τουριστικές αγορές θα πρέπει να επενδύσουμε. Πρέπει να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που μας στηρίζουν τόσα χρόνια και μας δίνουν χιλιάδες τουρίστες. Από αυτές εξαρτάται ακόμη και η επιμήκυνση. Αν καταφέρουμε να κλείνει η σεζόν στο τέλος Νοεμβρίου θα είναι καλό. Είναι δύσκολο να έχουμε δωδεκάμηνο τουρισμό.

• Είναι εφικτό να ξεκινήσει η νέα σεζόν στις αρχές Μαρτίου;

Ίσως με τα προβλήματα να έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις στον τουριστικό χάρτη. Μπορεί να έχουμε άνοιγμα ξενοδοχείων και μέσα στο χειμώνα. Αυτό θα γίνει ενδεχομένως λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο. • Τι πρέπει να γίνει στον τομέα της προβολής; Εμείς κάνουμε μόνοι μας προβολή και δαπανούμε τεράστια ποσά. Οι αρμόδιοι που έχουν την ευθύνη και τους πόρους ας κάνουν αυτά που πρέπει.

• Έλληνες τουρίστες είναι εφικτό να προσελκύσει η Ρόδος;

Καταβάλλονται προσπάθειες για την προσέλκυση μαθητών στη Ρόδο. Μακάρι η προσπάθεια να έχει ευτυχές τέλος. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από προορισμούς του εξωτερικού. Γίνονται δηλαδή προσφορές για να ταξιδεύουν οι μαθητές στο εξωτερικό. Μακάρι να έρχονται στη Ρόδο. Πρέπει να είμαστε όμως προσγειωμένοι και να μην πετάμε στα σύννεφα. Για να έχουμε επιτυχία επιβάλλεται να προχωρούμε για την επίτευξη κάθε στόχου με αργά και σταθερά βήματα. Ακόμη και η επιμήκυνση της σεζόν κατά τρεις εβδομάδες ή κατά ένα μήνα θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Έτσι θα γίνει η αρχή. Δεν μπορεί αυτόματα να έχουμε δωδεκάμηνο τουρισμό.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ